Energia-aineenvaihduntasairauksille kehitettiin kantasolumalli – tutkijat näkevät laboratoriossa, mitä potilaan aivosoluissa tapahtuu
Professori Anu Wartiovaaran tutkimusryhmä on tutkija Riikka Hämäläisen johdolla kehittänyt energia-aineenvaihduntasairauksiin – mitokondriosairauksiin – kuuluvalle MELAS-taudille soluviljelymallin, jossa voidaan tutkia sairauden syntymekanismia ja tehdä hoitokokeiluja potilaalta peräisin olevissa elävissä hermosoluissa.
Mitokondriot ovat solun energialaitoksia, joilla on oma perimäaines, mitokondrioDNA. MitokondrioDNA:sta on tähän mennessä tunnistettu yli 200 sairauksia aiheuttavaa geenivirhettä, ja MELAS-tautia aiheuttava geenivirhe on näistä yleisin. MELAS-potilaalla voi olla esimerkiksi lihastauti, sydänlihasrappeuma, diabetes tai kuulovamma, tai hän voi saada aivoinfarkteja jo nuorena. Sitä ei tiedetä, miksi oireistot ovat näin erilaisia eri potilailla.
Tutkimuksessa MELAS-tautia sairastavan potilaan ihonäytteestä kasvatettiin soluviljelmä. Viljellyt ihosolut ohjelmoitiin takaisin kantasolu-asteelle, jonka jälkeen niistä erilaistettiin hermosoluja. Geenivirhe ja niin myös sairaus pysyi mukana koko prosessin ajan ja näkyi uusien hermosolujen toiminnassa – tutkijat pystyivät siis näkemään soluviljelmässä saman, mitä tapahtui potilaan aivosoluissa.
– Tutkimuksemme osoitti ensi kertaa, että energia-aineenvaihdunnan häiriö muuttuu kudostyypistä toiseen: toisin kuin ihosoluissa, uusissa hermosoluissa näkyi sellainen energia-aineenvaihdunnan häiriö, mitä on havaittu esiintyvän MELAS-potilaan aivoissa, Wartiovaara kertoo.
MitokondrioDNA:n virheistä johtuvien tautien tutkimusta on vaikeuttanut tautimallien puute. Eläinmalleja ei ole onnistuttu kehittämään, ja koska taudit ilmenevät vain yksittäisissä kudoksissa, ei ole pystytty tutkimaan esimerkiksi aivoissa esiintyviä hermosoluhäiriöitä.
– Hermosoluviljelmien avulla voimme nyt tutkia taudin kulkua jo sen aikaisessa vaiheessa ja testata myös mahdollisia hoitokeinoja, Wartiovaara sanoo.
MitokondrioDNA:n virheellisten geenimuotojen kulkeutuminen kantasoluissa muistutti niiden periytymistä ihmissukupolvelta toiselle, ja saattaa siksi auttaa paitsi MELASin syntymekanismien myös mitokondriaalisen DNA:n periytymisen ymmärtämisessä.
Tutkimus julkaistaan arvostetussa PNAS-tiedelehdessä tällä viikolla.
Wartiovaaran tutkimusryhmä kuuluu Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan molekyylineurologian tutkimusohjelmaan sekä Suomen Akatemian FinMIT-huippuyksikköön.
Lisätietoja:
Professori Anu Wartiovaara
Puh. 09-471 71965
Email: anu.wartiovaara (at) helsinki.fi
Viite: Hämäläinen RH, Manninen T, Koivumäki H, Kislin M, Otonkoski T, Suomalainen A. Tissue- and Cell-type Specific Manifestations of Heteroplasmic mtDNA 3243A>G Mutation in Human induced Pluripotent Stem Cell-derived Disease Model. Proc Natl Acad Sci USA 2013
********************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi
050 406 2043
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme