Helsingin yliopisto

Lapsuusiän kielellinen kehitys ennustaa myöhempää alkoholin käyttöä

Jaa
Nopeampi kielellinen kehitys lapsuudessa ennustaa runsaampaa alkoholinkäyttöä nuoruusiässä, osoittaa juuri julkaistu suomalaistutkimus. Yhteys kielellisten kykyjen ja päihteiden käytön välillä on kuitenkin monisyinen.

Kyky ilmaista itseään kielellisesti on yksi ihmisen keskeisistä kognitiivisista ja sosiaalisista taidoista. Useat tutkimustulokset viittaavat siihen, että heikompi kielellinen kyvykkyys on yhteydessä päihdeongelmiin ja käytöshäiriöihin; toisaalta on tuloksia, joiden mukaan paremmat kognitiiviset kyvyt lapsuudessa ennustavat runsaampaa alkoholinkäyttöä aikuisiässä.

Juuri valmistunut suomalaistutkimus osoittaa, että kielellisen kehityksen ja päihdekäyttäytymisen välillä todella on yhteys: lapsuusiän parempi kielellinen kehitys ennusti runsaampaa alkoholin käyttöä nuoruusiässä ja varhaisessa aikuisuudessa.

Tutkimuksessa oli mukana kaksospareja, joissa kaksosten välillä oli eroja kielellisessä kehityksessä – erot näkyivät siinä, kuinka varhain he oppivat puhumaan ja lukemaan ja millainen suullinen ilmaisutaito heillä oli kouluiässä.

– Eroavuudet kielellisessä kehityksessä ennustivat alkoholinkäytön tapoja nuoruudesta aina varhaiseen aikuisikään saakka: paremmat kielelliset taidot lapsuusiässä ennustivat runsaampaa juomista, kertoo tutkija Antti Latvala Helsingin yliopiston Hjelt-instituutista.

– Toisaalta havaitsimme myös, että verbaalisesti lahjakkaammalla kaksosella oli sisarustaan todennäköisemmin nuoruusiässä ystäviä, jotka myös käyttivät alkoholia. Lisäksi nämä kielellisesti nopeammin kehittyneet kaksoset olivat luonteeltaan elämyshakuisempia kuin kaksosparinsa. Tässä saattaakin olla osaselitys runsaampaan päihteiden käyttöön: ystäväpiiri ja taipumus etsiä uusia kokemuksia.

Latvala korostaa, että yhteys kognitiivisten kykyjen ja päihteiden käytön välillä on hyvin monisyinen. Vaikka paremmat kognitiiviset taidot – ainakin kielellinen lahjakkuus – ennustavat runsaampaa alkoholinkäyttöä nuoruudessa, vakavia päihdeongelmia ja alkoholismia esiintyy aikuisiässä enemmän niillä, joiden kognitiiviset kyvyt ovat heikommat.

– Nuoruusiän alkoholinkäyttö on hyvin yleistä ja sitä voidaan pitää normatiivisena käyttäytymisenä nuorilla. Onkin hyvin mahdollista, että kognitiivisten tekijöiden – kuten kielellisten kykyjen – yhteys nuoruuden juomiseen on täysin erilainen kuin yhteys vakaviin päihdeongelmiin ja alkoholismiin myöhemmin elämässä.

Lisätietoja:

Tutkija Antti Latvala
Puh. 09 191 27224
Sähköposti: antti.latvala@helsinki.fi

Viite: Antti Latvala, Richard J. Rose, Lea Pulkkinen, Danielle M. Dick, and Jaakko Kaprio: Childhood Verbal Development and Drinking Behaviors from Adolescence to Young Adulthood: A Discordant Twin-Pair Analysis. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 12 Sept, 2013

********************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi
050 406 2043

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye