Helsingin yliopisto

Koivutisle torjuu lehtokotiloita tehokkaasti

Jaa
Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan grillihiilituotannon yhteydessä syntyvä koivutisle pitää lehtokotilot poissa kasvimaalta. Koivuperäinen biohiili taas vähentää rikkaruohojen torjunnassa yleisesti käytetyn glyfosaatin huuhtoutumista vesistöihin noin neljänneksellä.

EU:n torjunta-ainestrategian tavoitteena on ottaa luonnon omat torjuntamekanismit laajemmin käyttöön. Samalla halutaan osittain korvata synteettiset kemikaalit ympäristöystävällisemmillä, helpommin hajoavilla tuotteilla.

Helsingin yliopistossa tehty väitöskirjatutkimus osoittaa, että kotimaista raaka-ainetta voidaan hyvin käyttää tällaiseen tarkoitukseen. Koivusta saatavat koivutisle ja koivuterva tarjoavat mahdollisuuksia tehokkaaseen, halpaan ja ympäristölle vähäriskiseen nilviäistorjuntaan.

– Lehtokotilot ja espanjansiruetanat ovat viime vuosina aiheuttaneet runsaasti ongelmia. Koivuterva ja koivutisle karkottavat kotiloita ja etanoita tehokkaasti, sanoo bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Marleena Hagner.

Biohiili estää glyfosaatin huuhtoutumista vesistöihin

Maaperässä ja vesistöissä on monien synteettisten torjunta-aineiden jäämiä. Esimerkiksi rikkaruohojen torjuntaan yleisesti käytetty glyfosaatti ei pohjoisissa oloissa hajoa maaperässä yhtä nopeasti kuin etelä-Euroopassa. Glyfosaatti huuhtoutuukin kylmässä maassa helposti vesistöihin.

– Koivusta ja koivun kuoresta saatavalla biohiilellä voidaan vaikuttaa synteettisten torjunta-aineiden riskeihin esimerkiksi vähentämällä aineiden kulkeutumista pelloilta vesistöihin. Alustavan aineiston perusteella koivusta tehty biohiili vähensi glyfosaatin huuhtoutumista maaperästä noin neljänneksellä, Hagner sanoo.

_______________

FM Marleena Hagner väittelee 20.9.2013 kello 12 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta Potential of the slow pyrolysis products birch tar oil, wood vinegar and biochar in sustainable plant protection - pesticidal effects, soil improvement and environmental risks. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Lahden Aikuiskoulutuskeskus, Auditorio, Kirkkokatu 16, 15140 Lahti.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis-palvelussa.

Lisätietoja:
Marleena Hagner, puh. 044 3627527

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302

Tietoja julkaisijasta

Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan ja opiskellaan akvaattisia tieteitä, biokemiaa, biotekniikkaa, ekologiaa, evoluutiobiologiaa, fysiologiaa, kasvibiologiaa, neurotiedettä, perinnöllisyystiedettä, yleistä mikrobiologiaa, ympäristöekologiaa, ympäristömuutosta ja ympäristöpolitiikkaa. Näitä voidaan hyödyntää niin terveydenhuollossa, lääketieteessä kuin luonnonvarojen kestävässä käytössä sekä ympäristöongelmien ratkomisessakin. Tiedekunnassa on kaksi laitosta. Biotieteiden laitos sekä osa ympäristötieteiden laitoksesta sijaitsevat Viikin vihreällä kampuksella Helsingissä. Ympäristöekologian tutkimus ja opetus löytyvät Lahden ympäristökampukselta. Tiedekuntaan kuuluu myös kolme tutkimusasemaa: Lammi, Tvärminne ja Kilpisjärvi. Biotieteellisessä tiedekunnassa on noin 470 tutkijaa, opettajaa ja muuhun henkilökuntaan kuuluvaa. Perustutkinto-opiskelijoita on noin 1 300 ja jatkotutkinto-opiskelijoita 450. Vuosittain tiedekunnasta valmistuu yli sata maisteria ja yli 40 filosofian tohtoria.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye