Koivutisle torjuu lehtokotiloita tehokkaasti
EU:n torjunta-ainestrategian tavoitteena on ottaa luonnon omat torjuntamekanismit laajemmin käyttöön. Samalla halutaan osittain korvata synteettiset kemikaalit ympäristöystävällisemmillä, helpommin hajoavilla tuotteilla.
Helsingin yliopistossa tehty väitöskirjatutkimus osoittaa, että kotimaista raaka-ainetta voidaan hyvin käyttää tällaiseen tarkoitukseen. Koivusta saatavat koivutisle ja koivuterva tarjoavat mahdollisuuksia tehokkaaseen, halpaan ja ympäristölle vähäriskiseen nilviäistorjuntaan.
– Lehtokotilot ja espanjansiruetanat ovat viime vuosina aiheuttaneet runsaasti ongelmia. Koivuterva ja koivutisle karkottavat kotiloita ja etanoita tehokkaasti, sanoo bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Marleena Hagner.
Biohiili estää glyfosaatin huuhtoutumista vesistöihin
Maaperässä ja vesistöissä on monien synteettisten torjunta-aineiden jäämiä. Esimerkiksi rikkaruohojen torjuntaan yleisesti käytetty glyfosaatti ei pohjoisissa oloissa hajoa maaperässä yhtä nopeasti kuin etelä-Euroopassa. Glyfosaatti huuhtoutuukin kylmässä maassa helposti vesistöihin.
– Koivusta ja koivun kuoresta saatavalla biohiilellä voidaan vaikuttaa synteettisten torjunta-aineiden riskeihin esimerkiksi vähentämällä aineiden kulkeutumista pelloilta vesistöihin. Alustavan aineiston perusteella koivusta tehty biohiili vähensi glyfosaatin huuhtoutumista maaperästä noin neljänneksellä, Hagner sanoo.
_______________
FM Marleena Hagner väittelee 20.9.2013 kello 12 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta Potential of the slow pyrolysis products birch tar oil, wood vinegar and biochar in sustainable plant protection - pesticidal effects, soil improvement and environmental risks. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Lahden Aikuiskoulutuskeskus, Auditorio, Kirkkokatu 16, 15140 Lahti.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis-palvelussa.
Lisätietoja:
Marleena Hagner, puh. 044 3627527
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Unella ja kehon lämmöllä voi olla yllättävä vaikutus masennuslääkkeiden tehoon23.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset haastavat nykykäsityksen masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeista ja avaavat oven uudenlaisiin hoitotapoihin.
Pingviininkakka voi vaikuttaa merkittävästi Antarktiksen ilmastoon23.5.2025 06:25:00 EEST | Tiedote
Etelämantereen rannikolla pingviinien ulosteista peräisin oleva ammoniakki on merkittävä tekijä ilmastoon vaikuttavien pienhiukkasten muodostumisessa. Tämä voi vaikuttaa pilvien muodostumiseen ja sitä kautta alueen ilmastoon.
Tehokasta ja turvallista kivunlievitystä lapsille22.5.2025 12:44:23 EEST | Tiedote
Nenänsisäisesti annosteltava deksmedetomidiini lievittää tehokkaasti kipua ja vähentää ahdistusta päivystyksessä tehtävien kivuliaiden toimenpiteiden aikana.
Monimuotoisuus on avain ekosysteemien vakauteen22.5.2025 11:11:57 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtamassa laajassa yhteistyötutkimuksessa tarkasteltiin 900 lajia 20 vuoden aikana ja osoitettiin, että eliöyhteisöjen monimuotoisuus lisää ekosysteemien vakautta ja suojelee niitä muuttuvassa ympäristössä.
Long Covidin perinnöllinen riskitekijä tunnistettu22.5.2025 08:48:16 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtama kansainvälinen long Covid -geenitutkimus yli miljoonan henkilön aineistossa tunnisti perinnöllisiä tekijöitä, jotka altistavat koronavirusinfektion jälkeisille pitkäkestoisille oireille, kuten lamaannuttavalle väsymykselle, pitkittyneelle yskälle, aivosumulle ja verenpaineen heittelylle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme