Kunnat pitävät Syyrian pakolaisten auttamista tärkeänä
Kuntaliitto tiedottaa
30.9.2013
Julkaisuvapaa heti
Kuntaliitto:
Kunnat pitävät Syyrian pakolaisten auttamista tärkeänä
Kuntaliitto on huolestunut Syyrian humanitaarisesta hädästä ja pitää tärkeänä, että Suomi antaa korkeatasoista kansainvälistä suojelua niille, jotka sitä tarvitsevat. Valtio ja kunnat voivat kantaa yhdessä toimien vastuuta pakolaisten auttamisessa, todetaan Kuntaliiton kirjeessä sisäasiainministeri Päivi Räsäselle.
Kunnat ovat tärkeässä asemassa humanitaarisen vastuun kantamisessa. Erityisen tärkeää on huolehtia, että Suomeen saapuvien henkilöiden kotouttavat ja työllistävät toimenpiteet onnistuvat.
Jotta kunnat voisivat ottaa syyrialaiset pakolaiset vastaan onnistuneesti, valtion tulee kantaa oma osuutensa tehtävästä. Vastaanottamisesta maksettavia laskennallisia korvauksia tulee korottaa vastaamaan kustannustasoa hallitusohjelman ja valtion kotouttamisohjelman mukaisesti.
Ellei yleiskorotusta valtion korvaukseen saada tässä vaiheessa, on tärkeää taata erillisrahoituksella kuntien mahdollisuudet kotouttaa onnistuneesti vähintäänkin nämä syyrialaiset maahan tulevat henkilöt, Kuntaliitto toivoo. Tästä tulisi tehdä päätös samassa yhteydessä, kun päätetään syyrialaisten pakolaisten vastaanottamisesta.
Työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan pienet kunnat vastaanottavat kiintiöpakolaisia suuria kuntia useammin.
– Monet suuret kunnat vastaanottavat paljon oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita. Lisäksi pakolaisten ja oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden muutto maan sisällä lisää suurten kuntien tehtäviä sen verran paljon, ettei niiden palvelukapasiteetti useinkaan valitettavasti riitä enää kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen, EU-asiain päällikkö Erja Horttanainen Kuntaliitosta toteaa.
Maan hallitus päätti 20. syyskuuta, että Suomi vastaanottaa 500 syyrialaista pakolaista vuoden 2014 aikana. Heistä 200 henkilöä otetaan Suomen vuotuisen kiintiöpakolaisen joukossa ja 300 henkilöä lisäkiintiössä. Tavoitteena on sijoittaa syyrialaiset pakolaiset suoraan kuntiin samaan tapaan kuin muutkin kiintiöpakolaiset.
Lisätietoja:
varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen, p. 0400 486 043
EU-asiain päällikkö Erja Horttanainen, p. 050 5252145
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna Kaukopuro-KlemettiTiedottaja
Puh:+358 50 597 4918hanna.kaukopuro-klemetti@kuntaliitto.fiTietoja julkaisijasta

Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI
09 7711http://www.kuntaliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin: lakihankkeiden lausuntoaikoja pidennettävä kesälomakaudella26.6.2025 12:10:12 EEST | Tiedote
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin, jotta lakihankkeiden lausuntokierroksia ei ajoitettaisi kesälomien ajaksi. Kunnille ei jää kesäkaudella aikaa valmistella ja jättää lausuntoja niitä koskeviin lakeihin ja asetuksiin.
Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S
Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote
Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.
Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote
Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.
Vasa är Årets klimatkommun 202522.5.2025 14:40:00 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundet premierade Vasa stad med titeln Årets klimatkommun vid Kommunernas klimatkonferens i Åbo 22.5.2025. Kommunförbundet delar ut priset vartannat år. Urvalskriterierna baserar sig på resultaten av kommunernas arbete för att uppnå koldioxidneutralitet. Den premierade kommunen ska kommunicera på ett effektfullt och ansvarsfullt sätt, vara engagerad i förändringen och få konkreta resultat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme