Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ruusukaali parhaimmillaan

Jaa
Ruusukaalin satokausi alkoi elokuussa. Lähellä tuotettuna ruusukaalia riittää tammikuulle saakka. Nyt nostotuoreena sen maku, ulkonäkö ja ravintoarvo ovat parhaimmillaan. Nykyiset ruusukaalit maistuvat herkullisilta jo ennen pakkasen puraisua toisin kuin vanhat, voimakkaanmakuiset lajikkeet.

Ruusukaali on nopeasti kypsyvä, moderni kaali monenlaiseen ruoanlaittoon. Pienet ruusukaalin kerät voi puolittaa ja niistä voi irrotella lehtiä, jolloin kypsyminen vesitilkassa tai höyryssä entisestään nopeutuu. Ruusukaalit voi myös paistaa voissa tai rypsiöljyssä. Viiden minuutin kypsennys riittää.

Kasvisruokailuun ja lihan lisäkkeeksi

Ruusukaali on hyvä valinta kasvisruokailussa. Sitä voi täydentää pähkinöiden ja erilaisten siementen avulla. Chili ja inkivääri, sienet ja omena sopivat ruusukaalin kumppaneiksi. Liharuokien parina ruusukaali on vanhastaan tuttu. Kokonaisten paistien, poro- ja lammasruokien sekä hirvi-, peura- ja sorsapaistien kanssa ruusukaalit ovat loistava valinta. 

Ravinteikasta ruokaa

Muiden kaalien tavoin myös ruusukaali on todellista terveysruokaa. Kilokaloreita ruusukaalissa on vain saman verran kuin kukkakaalissa. Kuitua ruusukaali sisältää enemmän kuin muut kaalit. Tällä on merkitystä veren kolesteroliarvojen alentamisessa ja suolistosairauksien ehkäisyssä.

Vitamiineista ruusukaalista löytyy eniten C-, K- ja A-vitamiineja sekä folaattia, joka on tärkeä B-ryhmän vitamiini. Ruusukaali on vähähiilihydraattista ruokaa. Lisäksi se sisältää flavonoideja, jotka toimivat elimistöä suojaavina antioksidantteina.

Yhdistä sitrusmakuihin

Kaali ja sitrushedelmät ovat yhdessä upea makupari. Appelsiiniruusukaalit syntyvät näin: Sekoita voin joukkoon pestyn appelsiinin kuoriraastetta. Halkaise puhdistetut ruusukaalit ja paista niitä muutama minuutti appelsiinivoissa. Lisää pannuun appelsiinin mehua ja hauduta ruusukaaleja kannen alla viitisen minuuttia. Mausta mustapippurilla. Voit lisätä vielä päälle appelsiinin kuoriraastetta.

Toinen tapa on kypsentää ruusukaalit 200-asteisessa uunissa puolitettuina. Pyöräytä vuokaan mukaan ruusukaalien lisäksi rypsiöljyä, sitruunamehua, suolaa ja pippuria. Lisää pinnalle mantelilastuja ja paista 20 min. Pannulla öljytilkassa ruusukaalien kypsennys sujuu helposti. Mausteeksi sopivat valkosipuli, suola, tilkka hunajaa ja limetin mehua. Auringonkukansiemenet täydentävät ravintoarvoa.

Ruusukaaliviikkoa vietetään 7. – 13.10.2013.

Kokeiltuja ruokaohjeita:

Ruusukaalia ja sitruunakastike
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1079332
Ruusukaali-pekoniherkku
http://keittokirja.kasvikset.fi/Suomeksi/Keittokirja/Reseptit_A-O/R/Ruusukaali-pekoniherkku

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544 728
Tiedotteen teksti ja ruokaohjeet: ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen, 0400 894 549

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Poikkeuksellinen kevät enteilee laadultaan erinomaista perunasatoa6.6.2025 09:22:06 EEST | Tiedote

Varhaisperuna on yksi niistä harvoista ruuista, jonka suomalaiset tunnistavat pelkästä tuoksusta. Tämä raikkaan makea ja voin kera höyryävä makuherkku kuuluu olennaisesti suomalaiseen kesään. Varhaisperunan istutukset alkoivat tänä keväänä poikkeuksellisen varhain, jo maaliskuun alussa. Sääolot olivat tuolloin suotuisat. Kevään viileämpi jakso pääsiäisen jälkeen hidasti kasvua, mutta varhaisperunan sato etenee silti normaalissa aikataulussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye