Ruusukaali parhaimmillaan
Ruusukaali on nopeasti kypsyvä, moderni kaali monenlaiseen ruoanlaittoon. Pienet ruusukaalin kerät voi puolittaa ja niistä voi irrotella lehtiä, jolloin kypsyminen vesitilkassa tai höyryssä entisestään nopeutuu. Ruusukaalit voi myös paistaa voissa tai rypsiöljyssä. Viiden minuutin kypsennys riittää.
Kasvisruokailuun ja lihan lisäkkeeksi
Ruusukaali on hyvä valinta kasvisruokailussa. Sitä voi täydentää pähkinöiden ja erilaisten siementen avulla. Chili ja inkivääri, sienet ja omena sopivat ruusukaalin kumppaneiksi. Liharuokien parina ruusukaali on vanhastaan tuttu. Kokonaisten paistien, poro- ja lammasruokien sekä hirvi-, peura- ja sorsapaistien kanssa ruusukaalit ovat loistava valinta.
Ravinteikasta ruokaa
Muiden kaalien tavoin myös ruusukaali on todellista terveysruokaa. Kilokaloreita ruusukaalissa on vain saman verran kuin kukkakaalissa. Kuitua ruusukaali sisältää enemmän kuin muut kaalit. Tällä on merkitystä veren kolesteroliarvojen alentamisessa ja suolistosairauksien ehkäisyssä.
Vitamiineista ruusukaalista löytyy eniten C-, K- ja A-vitamiineja sekä folaattia, joka on tärkeä B-ryhmän vitamiini. Ruusukaali on vähähiilihydraattista ruokaa. Lisäksi se sisältää flavonoideja, jotka toimivat elimistöä suojaavina antioksidantteina.
Yhdistä sitrusmakuihin
Kaali ja sitrushedelmät ovat yhdessä upea makupari. Appelsiiniruusukaalit syntyvät näin: Sekoita voin joukkoon pestyn appelsiinin kuoriraastetta. Halkaise puhdistetut ruusukaalit ja paista niitä muutama minuutti appelsiinivoissa. Lisää pannuun appelsiinin mehua ja hauduta ruusukaaleja kannen alla viitisen minuuttia. Mausta mustapippurilla. Voit lisätä vielä päälle appelsiinin kuoriraastetta.
Toinen tapa on kypsentää ruusukaalit 200-asteisessa uunissa puolitettuina. Pyöräytä vuokaan mukaan ruusukaalien lisäksi rypsiöljyä, sitruunamehua, suolaa ja pippuria. Lisää pinnalle mantelilastuja ja paista 20 min. Pannulla öljytilkassa ruusukaalien kypsennys sujuu helposti. Mausteeksi sopivat valkosipuli, suola, tilkka hunajaa ja limetin mehua. Auringonkukansiemenet täydentävät ravintoarvoa.
Ruusukaaliviikkoa vietetään 7. – 13.10.2013.
Kokeiltuja ruokaohjeita:
Ruusukaalia ja sitruunakastike
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1079332
Ruusukaali-pekoniherkku
http://keittokirja.kasvikset.fi/Suomeksi/Keittokirja/Reseptit_A-O/R/Ruusukaali-pekoniherkku
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544 728
Tiedotteen teksti ja ruokaohjeet: ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen, 0400 894 549
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Uusittu lunastuslaki on iso parannus omaisuuden suojaan18.6.2025 14:25:54 EEST | Tiedote
MTK pitää eduskunnan tänään hyväksymää uutta lunastuslakia isona ja tärkeänä parannuksena maanomistajien omaisuuden suojaan. Omaisuuden suoja on ollut heikkoa erityisesti kaavoituksessa, sähkölinjakorvauksissa ja muussa infran rakentamisessa. Maanomistajien neuvotteluasema lunastusuhan alla on tähän saakka ollut olematon.
Juhannuksen grillipöydän sankarit tulevat läheltä – Suomen lippu pakkauksessa ei kuitenkaan takaa tuotteen kotimaisuutta18.6.2025 11:26:54 EEST | Tiedote
Kesä ja juhannus tuovat ruokapöytään kotimaisia herkkuja: uusia perunoita, mansikoita, grillilihaa, tuoreita vihanneksia ja erilaisia juustoja. Kotimaiset tuotteet eivät ole ainoastaan herkullisia, vaan myös turvallinen ja vastuullinen valinta. Mistä sitten tietää, mikä on oikeasti suomalaista?
Metsämarssi 75 vuotta – miljardi kuutiota lisää puuta suomalaisiin metsiin10.6.2025 13:42:57 EEST | Tiedote
Suomalainen metsänhoito on ollut – ja on jatkossakin – vastuullisen ilmastotyön perusta, totesi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Metsämarssi 75 vuotta -tapahtuman avajaispuheessa Narinkkatorilla 10. kesäkuuta.
Poikkeuksellinen kevät enteilee laadultaan erinomaista perunasatoa6.6.2025 09:22:06 EEST | Tiedote
Varhaisperuna on yksi niistä harvoista ruuista, jonka suomalaiset tunnistavat pelkästä tuoksusta. Tämä raikkaan makea ja voin kera höyryävä makuherkku kuuluu olennaisesti suomalaiseen kesään. Varhaisperunan istutukset alkoivat tänä keväänä poikkeuksellisen varhain, jo maaliskuun alussa. Sääolot olivat tuolloin suotuisat. Kevään viileämpi jakso pääsiäisen jälkeen hidasti kasvua, mutta varhaisperunan sato etenee silti normaalissa aikataulussa.
Metsämarssi täyttää 75 vuotta – kestävää metsänhoitoa juhlitaan Narinkkatorilla 10. kesäkuuta5.6.2025 15:10:59 EEST | Tiedote
MTK ry, SLC r.f. ja metsänhoitoyhdistykset järjestävät tiistaina 10.6.2025 Metsämarssi-tapahtuman, jossa halutaan tuoda esille monitavoitteista metsänhoitoa ja nostaa metsänomistamisen arvostusta. 75 vuotta täyttävän Metsämarssin juhlavuoden teema on Metsäisempi Suomi – sukupolvelta toiselle. Tapahtuma käynnistyy klo 13.00.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme