Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden hyödyt ovat edelleen riskejä suuremmat - Valmisteiden käyttäjiä ja määrääjiä tulee tiedottaa paremmin veritulppariskistä ja sen oireista

Jaa
Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) on tehnyt selvityksen laskimo-veritulpan riskistä yhdistelmäehkäisyvalmisteisiin liittyen. Selvityksessään PRAC päätyi siihen, että yhdistelmä-ehkäisyvalmisteiden hyödyt raskauden ehkäisyssä ovat edelleen riskejä suuremmat.

Tämän selvityksen perusteella yhdistelmäehkäisyvalmisteita ongelmitta käyttäneiden ei ole syytä lopettaa niitä. Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttäjiä on syytä tiedottaa laskimoveritulppariskistä ja sen oireista. Ehkäisymenetelmää valittaessa on myös tärkeää punnita naisen yksilölliset riskitekijät.

Selvitys vahvisti, että kaikkiin yhdistelmäehkäisyvalmisteisiin liittyvä laskimoveritulppariski on pieni, ja että valmisteiden välillä on pieniä eroja riskin suuruudessa valmisteen sisältämästä progestiinityypistä riippuen. Selvitys vahvisti veritulppariskistä tiedottamisen tärkeyttä sekä näiden valmisteiden käyttäjille että terveydenhuollon ammattilaisille.

Yhdistelmäehkäisyvalmistetta määrätessään lääkärin tulee arvioida henkilön yksilöllinen veritulppariski säännöllisesti, koska riski muuttuu ajan myötä. Riskitekijöitä ovat mm. tupakointi, lihavuus, ikä, migreeni ja laskimoveritulppien esiintyminen suvussa. Riski on myös lisääntynyt muutamia viikkoja synnytyksen jälkeen. Lääkärin tulee myös huomioida eri yhdistelmäehkäisyvalmisteiden väliset erot veritulppariskin suhteen.

Valmisteiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten on tärkeää tunnistaa veritulpan oireet, joita ovat esimerkiksi kipu tai turvotus alaraajassa, äkillinen selittämätön hengenahdistus, hengityksen tihentyminen tai yskä, rintakipu sekä kasvojen, ylä- tai alaraajan heikkous tai tunnottomuus. Jos kehittyy yksikin näistä oireista, tulee hakeutua välittömästi lääkäriin.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden laskimoveritulpan riski vaihtelee valmisteen sisältämästä progestiinityypistä riippuen. Arvioituaan saatavissa olevan tutkimustiedon aiheesta PRAC päätyi seuraavaan:

Riski on matalin yhdistelmäehkäisyvalmisteilla, jotka sisältävät progestiinina levonorgestreelia, norgestimaattia ja noretisteronia: Arvion mukaan laskimotukoksen riski näillä valmisteilla on 5-7 tapausta 10 000 käyttäjää kohti vuosittain.

Riski arvioidaan korkeammaksi progestiinina etonorgestreelia ja norelgestromiinia sisältävillä valmisteilla, joilla riski on 6-12 tapausta 10 000 käyttäjää kohti vuosittain.Riski arvioidaan korkeammaksi myös seuraavilla progestiineilla: gestodeeni, desogestreeli ja drospirenoni, joilla se on 9-12 tapausta 10 000 käyttäjää kohti vuosittain.

Kloorimadinonia, dienogestia ja nomegestrolia sisältävien yhdistelmäehkäisyvalmisteiden osalta saatavilla oleva tutkimustieto ei ollut riittävää riskin arvioimiseksi muihin valmisteisiin verrattuna, ja näistä on meneillään tai suunnitellaan lisätutkimuksia.

Laskimoveritulpan riski naisilla, jotka eivät ole raskaana eivätkä käytä yhdistelmäehkäisyvalmisteita, on noin kaksi tapausta 10 000 naista kohti vuosittain.

Selvityksessä arvioitiin myös valtimoveritulpan riskiä, joka on vielä pienempi kuin laskimoveritulpan. Ei ole näyttöä siitä, että sen suhteen olisi eroja valmisteiden välillä.

Selvityksessä mukana olleiden valmisteiden tuotetiedot, myös pakkausselosteet, tullaan päivittämään, jotta käyttäjillä olisi riittävästi tietoa valitessaan ehkäisymenetelmää yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Mahdolliset aiheeseen liittyvät kysymykset tulisi käsitellä ehkäisyvalmisteen määränneen lääkärin kanssa seuraavan käyntikerran yhteydessä.

Lisätietoa valmisteista

Yhdistelmäehkäisyvalmisteet sisältävät kahden tyyppistä hormonia; estrogeenia ja progestiinia (keltarauhashormoni). Kyseinen selvitys sisälsi kaikki ehkäisyvalmisteet, jotka sisälsivät matala-annoksista estrogeenia ja seuraavia progestiineja: kloorimadinoni, desogestreeli, dienogesti, drospirenoni, etonogestreeli, gestodeeni, nomegestroli, norelgestromiini ja norgestimaatti. Näitä kutsutaan myös “kolmannen polven” tai “neljännen polven” ehkäisyvalmisteiksi ja niitä on saatavina tabletteina, ehkäisylaastareina ja emätinrenkaina. Selvityksessä näiden valmisteiden laskimotukosriskiä vertailtiin yhdistelmäehkäisyvalmisteisiin, jotka sisältävät levonorgestreeliä tai noretisteronia (vanhemmat niin kutsutun toisen polven yhdistelmäehkäisyvalmisteet).

Lisätietoa selvityksestä

Selvitys yhdistelmäehkäisyvalmisteista käynnistettiin Ranskan aloitteesta helmikuussa 2013 Direktiivin 2001/83/EC Artiklan 31 perusteella. PRAC on tehnyt tämän selvityksen ja siihen liittyvät suositukset. PRACin suositus viedään seuraavaksi EMAn lääkevalmistekomitean (CHMP) käsittelyyn, jonka odotetaan antavan siitä EMAn lopullisen lausunnon kokouksessaan 18 - 21. marraskuuta 2013. Lopullisen ja kaikkia EU:n jäsenvaltioita sitovan päätöksen tekee Euroopan komissio.

Lisätietoja:

Ylilääkäri Kirsti Villikka, p. 029 522 3455

Yksikön päällikkö Leo Niskanen, p. 029 522 3340

Ylilääkäri Marja-Leena Nurminen, p. 029 522 3413

Ylilääkäri Tiina Karonen, p. 029 522 3346

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi

Tietoja julkaisijasta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
PL 55
00034 FIMEA

029 5223341http://www.fimea.fi
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, www.fimea.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Kliiniset lääketutkimukset tuottavat merkittävää arvoa potilaalle ja yhteiskunnalle19.5.2025 16:05:59 EEST | Tiedote

Yhden kliinisen lääketutkimuksen arvo potilaille on noin 1,2 miljoonaa euroa. Arvossa lääkkeiden osuus on 0,5 miljoonaa euroa, muun hoidon osuus 0,41 miljoonaa euroa ja hoidolla saatavan terveyshyödyn osuus 0,3 miljoonaa euroa. Arvoarvio perustuu Lääketeollisuus ry:n viimevuotiseen Lääketutkimuksen yhteiskunnallinen arvo -selvitykseen. - Potilaan saama ja yhteiskunnallinen hyöty muodostuu siitä, että lääkettä kehittävä yritys yleensä maksaa hoidossa käytetyt lääkkeet sekä hoito- ja seurantakulut, sanoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean kliiniset lääketutkimukset -jaoston päällikkö Kaisa Sunela. Yhden kliinisen lääketutkimuksen yhteiskunnallinen arvo on noin 10 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan tutkimuksen kustannus- ja terveyshyödyt terveydenhuollossa kaikkinensa. Tehdyn selvityksen mukaan vuosina 2018–2023 alkaneiden kliinisten lääketutkimusten yhteiskunnallinen arvo oli yhteensä 5,3 miljardia euroa. - Tutkimuksista potilaiden saama terveydellinen ja inhimillinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye