Helsingin yliopisto

Suomen pesimälintukannat taantuvat

Jaa
Viime vuosina maamme lintulajeista nopeimmin ovat vähentyneet kauas muuttavat lajit, pohjoisessa pesivät sekä kosteikoin ja havumetsän lajit. Hyvin ei mene myöskään kaupunkioloihin tai maaseudulle sopeutuneilla linnuilla.
Punajalkaviklo kärsii kosteikkojen rehevöitymisestä (kuva: Aleksi Lehikoinen)
Punajalkaviklo kärsii kosteikkojen rehevöitymisestä (kuva: Aleksi Lehikoinen)

Afrikassa ja Aasiassa talvehtivat niin sanotut kaukomuuttajat taantuivat kaikista muuttolinnuistamme eniten. Tämä viittaa siihen, että kaukomuuttajilla on ongelmia talvehtimisalueillaan tai muuttomatkan varrella.

Lajin pesimäaikainen levinneisyys vaikutti myös kannankehitykseen. Suomen pohjoisosissa elävät lajit voivat huonommin kuin etelässä tai koko maassa tavattavat lajit. Pohjoisen taantuvia lajeja ovat muun muassa suokukko, sinirinta ja keltavästäräkki.

– Tämä johtunee siitä, että ilmaston lämpeneminen siirtää kylmään sopeutuneiden lajien levinneisyyttä yhä kauemmas pohjoiseen, kertoo toinen tutkimuksen tekijöistä, akatemiatutkija Toni Laaksonen Turun yliopistosta.

Parhaiten menee lintulajeilla, jotka elävät lehtimetsissä ja pensaikoissa, mutta näidenkään ympäristöjen lajit eivät ole kokonaisuudessa runsastuneet merkittävästi. Lehtimetsien ja pensaikkojen runsastuvia lajeja ovat muun muassa viitakerttunen, mustapääkerttu, kultarinta ja luhtakerttunen.

Neljän elinympäristöryhmän lajeilla on viime aikoina mennyt selkeästi muita huonommin.  

– Havumetsien, maatalousympäristön ja kaupunkialueiden taantuvat kannankehitykset voivat puolestaan kertoa maankäytön tehostumisesta, jossa linnusto on jäänyt muutoksen jalkoihin. Kosteikkojen lajit, kuten taantuvat luhtahuitti ja punajalkaviklo, kärsinevät liiallisesta rehevöitymisestä, luettelee intendentti Aleksi Lehikoinen, Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

Helsingin ja Turun yliopistoissa toteutettu tutkimus hyödynsi Luomuksen BirdLife Suomen kanssa yhteistyössä koordinoimia linnustolaskentoja. Tutkimus selvitti 94 yleisen maalintulajin kannankehityksen suhteessa talvehtimisalueisiin, levinneisyyteen ja pesimäaikaiseen elinympäristöön, ja tulokset on julkaistu Biological Conservation -sarjan verkkosivuilla.

Lisätietoja:

Akatemiatutkija Toni Laaksonen, Turun yliopisto, tokrla@utu.fi, 02-3336357

Intendentti Aleksi Lehikoinen, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto, aleksi.lehikoinen@helsinki.fi, 09-19128851

Alkuperäisjulkaisu: Population trends in boreal birds: Continuing declines in agricultural, northern, and long-distance migrant species

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Punajalkaviklo kärsii kosteikkojen rehevöitymisestä (kuva: Aleksi Lehikoinen)
Punajalkaviklo kärsii kosteikkojen rehevöitymisestä (kuva: Aleksi Lehikoinen)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat ovat vallanneet kaksi kasvitieteellistä puutarhaa. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan yleisökohteissamme: Helsingin ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevassa Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa. Osa geologisista ja paleontologisista näytteistämme on esillä yliopistomuseon yhteydessä toimivassa Mineraalikabinetissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye