Kuntaliiton normipurkukyselyyn tuhat vastausta: Kaikilla toimialoilla jotain vähennettävää
KUNTALIITO TIEDOTTAA
21.11.2013
Julkaistavissa heti
Kuntaliiton normipurkukyselyyn tuhat vastausta:
Kaikilla toimialoilla jotain vähennettävää
Jokaiselta kuntapalvelujen alueelta löytyy tehtäviä, joiden vähentämistä voisi harkita. Kuntaliitto on saanut noin tuhat vastausta kyselyynsä, jossa kuntien luottamushenkilöitä ja johtavia viranhaltijoita on pyydetty tekemään valintoja kuntien eri tehtävien purkamisesta.
- Esimerkiksi sosiaalipalveluissa arvioidaan olevan eniten vähennettävää adoptioneuvonnassa, sosiaalisen luoton myöntämisessä sekä sosiaalihuoltoa ja muuta sosiaaliturvaa koskevan koulutus-, tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan järjestämisessä. Nämä tehtävät saavat väliaikatuloksissa korkeimmat keskiarvot eli noin arvon 3 asteikolla yhdestä viiteen, sanoo Kuntaliiton erityisasiatuntija Sini Sallinen.
- Kuntaliiton kysely poikkeaa muista kuntakentälle tehdyistä kuntien tehtäviä koskevista kyselyistä siten, että kuntien edustajat ovat nyt ensimmäistä kertaa ottaneet kantaa yksittäisiin tehtäviin, toteaa Sini Sallinen.
Nyt julkaistut tulokset eivät vielä sisällä kaikkia kuntien antamia vastauksia, vaan väliaikatulokset perustuvat 18.11. mennessä tulleisiin vastauksiin, joita oli yhteensä 947. Tämän jälkeen vastauksia on tullut lisää.
- Päätimme julkistaa väliaikatuloksia tuodaksemme mahdollisimman nopeasti esiin kuntakentän näkemyksiä valtion tällä hetkellä työn alla oleviin rakennepoliittisiin linjauksiin, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.
Priorisointeja muttei valmista karsintalistaa
Vastaajien arvioita siitä, mitä tehtäviä kunnilta voisi vähentää, on annettu asteikolla 1-5. Mitä korkeamman arvosanan kyselyyn vastanneet ovat antaneet, sitä enemmän vähennettävää vastaajat ovat arvioineet olevan kyseisissä tehtävissä.
- Jokaisen kyselyssä luetellun tehtävän osalta on annettu kaikkia arvosanoja yhdestä viiteen. Mikään yksittäinen tehtävä ei kuitenkaan ylitä keskiarvoa 3,3, sanoo Sini Sallinen.
Opetus- ja kulttuuripalveluiden osalta kyselyyn vastanneet arvioivat löytyvän mahdollisuuksia tehtävien karsimisessa muun muassa museoissa, teattereissa, orkestereissa ja taiteen perusopetuksessa. Nämä tehtävät saavat kyselyn alustavien vastausten perusteella keskiarvon 3.
Terveyspalveluissa vähennettävää koetaan alustavien tulosten mukaan olevan lähinnä ympäristöterveydenhuollossa sekä todistusten ja lausuntojen antamisessa. Näissä vastausten keskiarvo on noin 2,6.
Teknisissä palveluissa vähennettävää koetaan olevan lähinnä asuntotoimessa, kiinteistö- ja toimitilapalveluissa sekä rakennuttamisessa. Näiden kohdalla vastausten keskiarvo noin 2,4.
Luottamushenkilöt valmiina arvokeskusteluun
Väliaikatuloksissa kuntien luottamushenkilöt ovat vastaajaryhmänä vahvimmin edustettuina. Noin kaksi kolmasosaa vastaajista toimii luottamustehtävissä.
- Kuten kyselyn väliaikatuloksista ja vastaajamäärästä voi päätellä, kuntakentässä on halukkuutta arvioida kuntien tehtävien ja velvoitteiden tarpeellisuutta. Luottamushenkilöt ovat tarttuneet haasteeseen arvokeskustelusta, jota on julkisuudessa peräänkuulutettu, arvioi Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.
- Kuntaliiton tavoitteena on kehittää mekanismi jatkuvaan tehtävien arviointiin kuntien ja valtion välille. Mikäli meiltä puuttuu kanava johdonmukaisesti arvioida kuntien tehtäviä, päädymme hallitsemattomaan kierteeseen, jossa tehtävät ja rahoitus eivät kohtaa, sanoo Mäki-Lohiluoma.
Kuntaliiton mielestä kuntien tehtävien ja velvoitteiden purkaminen on välttämätöntä, jotta turvataan kuntien mahdollisuudet turvata peruspalvelut kuntalaisille joustavasti ja tehokkaasti.
Kuntaliiton kysely kuntien tehtävien vähentämisestä toteutettiin kuntien kirjaamojen kautta välitettynä sähköisenä Webropol-kyselynä marraskuussa 2013. Kysely on suljettu eilen keskiviikkona.
Lopulliset kyselytulokset ja tarkempi analyysi julkistetaan ensi viikolla. Samassa yhteydessä tuodaan esille kuntaedustajien näkemyksiä siitä, miten toimintaa ohjaavia velvoitteita voitaisiin vähentää. Myös kunta-alan tutkijoilta on kysytty näkemyksiä.
Lisätietoja:
Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma, toimitusjohtaja, p. 050 364 7883
Sini Sallinen, erityisasiantuntija, p. 050 464 5662
Marianne Pekola-Sjöblom, tutkimuspäällikkö, p. 050 337 5634
Datavisualisointi kyselyn väliakatuloksista http://apps.kunnat.net/visualisoinnit/kuntientehtavat.html Datavisualisointi ei toimi kaikilla selaimilla, mikäli et saa kuvia näkyviin, voit tarkastella niitä www.kunnat.net -sivulta tiedotteen liitteenä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pi Krogell-Magni, tiedotuspäällikkö, p. 050 522 59 53
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI
09 7711http://www.kuntaliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin: lakihankkeiden lausuntoaikoja pidennettävä kesälomakaudella26.6.2025 12:10:12 EEST | Tiedote
Kuntaliitto vetoaa valtioneuvostoon ja ministeriöihin, jotta lakihankkeiden lausuntokierroksia ei ajoitettaisi kesälomien ajaksi. Kunnille ei jää kesäkaudella aikaa valmistella ja jättää lausuntoja niitä koskeviin lakeihin ja asetuksiin.
Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S
Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote
Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.
Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote
Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.
Vasa är Årets klimatkommun 202522.5.2025 14:40:00 EEST | Pressmeddelande
Kommunförbundet premierade Vasa stad med titeln Årets klimatkommun vid Kommunernas klimatkonferens i Åbo 22.5.2025. Kommunförbundet delar ut priset vartannat år. Urvalskriterierna baserar sig på resultaten av kommunernas arbete för att uppnå koldioxidneutralitet. Den premierade kommunen ska kommunicera på ett effektfullt och ansvarsfullt sätt, vara engagerad i förändringen och få konkreta resultat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme