Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Äären – interaktiva delfinflockar och animation i Ode

Dela

Äären är ett konstprojekt som under oktober presenterar interaktiv, dokumentäranimation och synliggör ny inhemsk och internationell animationskonst. Projektet för fördomsfritt samman experter från olika områden genom utställningar, uppträdanden, samtal och intervjuer, och ger den stora publiken möjligheten att uppleva flerkonstnärliga verk.

Leena Pukkis och Karoliina Paappas verk "I en annans skinn. En djuplodning - hur känns det att simma i mitten av en flock delfiner?" (2021)
Leena Pukkis och Karoliina Paappas verk "I en annans skinn. En djuplodning - hur känns det att simma i mitten av en flock delfiner?" (2021)

I Kuben i Ode verkställs mellan den 4 och 31 oktober Leena Pukkis och Karoliina Paappas verk ”Toisen nahoissa. Syväluotaus – millaista on uida delfiiniparven keskellä?” (2021) (I en annans skinn. En djuplodning - hur känns det att simma i mitten av en flock delfiner?).Verket, som har understöd av AVEK, är en interaktiv animation som projiceras på två av Kubens väggar. Till animationen hör ett ljudlandskap med inslag av ekolod, som man kan känna också med kroppen inne i lokalen.

”Verket har som mål att översätta delfinernas tillvaro till något som människor kan förstå och att bjuda på en immersiv konstupplevelse som ökar på vår empati”, berätta Leena Pukki och Karoliina Paappa.

Äären erbjuder varje torsdag program på distans och på plats i Helsingfors centrumbibliotek Ode. Under samtalstillfällena får animationernas upphovsmän föra talan och diskutera bakgrunden till sina verk. Master class-evenemanget är en vind från Danmark, där filmmakare och multimediekonstnär Uri Kranot från ANIDOX-forumet diskuterar animerade dokumentärfilmer och deras många olika aspekter och möjligheter.

På de stora presentationsytorna i Odes aula visas också i oktober animationer som kuraterats av Animaatiokilta, och experimentella animationer från Aalto-universitetets studerande. De bygger på visuell gestaltning och mångsidighet. Animationsrelaterade verkstäder har riktats till barn och unga.

Under den internationella animationsdagen 28.10 syns animationer överallt runt Ode. Programmet börjar med en paneldiskussion som ordnats med Dokumenttikilta, där man funderar på växelverkan mellan animation och dokumentärfilm. Som talare får vi höra bland annat Leena Kilpeläinen, vars film om Maija Isola får sin premiär i höst. I Kino Regina får vi se både korta och långa animationsfilmer under hela kvällen. Produktionen är ett samarbete mellan KAVI och Turku Animated Film Festival.

Animationer som skapats av studerande i Aalto-universitetets magisterprogram för animation och av biämnesstuderande kan man bekanta sig med under specialvisningar 28–31.10 i Odes andra våning.

Projektet är ett samprojekt mellan Centret för konstfrämjande, centrumbiblioteket Ode, Turku Animated Film Festival, Animaatiokilta rf, Taiteilijajärjestö MUU ry, Centralen för audiovisuell kultur AVEK, Aalto-universitet, det danska ANIDOX-forumet, Nationella audiovisuella institutet KAVI och Dokumenttikilta rf.

Nyckelord

Kontakter

Annika Dahlsten
länskonstnär, Centret för konstfrämjande
annika.dahlsten(a)taike.fi, tfn 02 9533 0907

Sanna Huttunen
specialbibliotekarie, Centrumbiblioteket Ode
sanna.m.huttunen(a)hel.fi, tfn 040 186 3042

Bilder

Leena Pukkis och Karoliina Paappas verk "I en annans skinn. En djuplodning - hur känns det att simma i mitten av en flock delfiner?" (2021)
Leena Pukkis och Karoliina Paappas verk "I en annans skinn. En djuplodning - hur känns det att simma i mitten av en flock delfiner?" (2021)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

* * *

Ode, Helsingfors centrumbibliotek, är en levande mötesplats på Medborgarplatsen, i hjärtat av Helsingfors

Ode kompletterar den kultur- och mediekoncentration som utgörs av Musikhuset, Finlandiahuset, Sanomahuset och museet för nutidskonst Kiasma. Det erbjuder ett icke-kommersiellt offentligt stadsrum som är öppet för alla mittemot riksdagshuset.

Ode är en evenemangsplats, ett läsandets hus och en mångsidig stadsupplevelse. Det bjuder på kunskap, nya färdigheter och berättelser, och är lättillgänglig för inlärning, inlevelse, arbete och avkoppling. Det är ett modernt bibliotek och en levande och funktionell mötesplats till för alla stadsbor.

Helsingfors centrumbibliotek Ode
Tölöviksgatan 4
00100 Helsingfors
www.oodihelsinki.fi/sv

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pirkkolaan 18.9. avattava uusi energiatehokas jäähalli tuo helpotusta Helsingin haastavaan jäätilanteeseen17.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Pirkkolaan avataan uusi energiatehokas jäähalli 18.9. Pirkkolan jääpyhättö on perinteisesti ollut kovassa käytössä ja käyttäjiä ollut vuosittain noin 150 000. Uuden jäähallin myötä kävijämäärän odotetaan nousevan vuositasolla noin 170 000 henkilöön, joka tulee osaltaan helpottamaan Helsingin haastavaa jäätilannetta. Jäähallin rakennuskustannukset ovat noin 17 miljoonaa euroa. Rakennuksessa on hyödynnetty uutta rakennustekniikkaa, jonka avulla voidaan saavuttaa jopa 60 prosentin energiatehokkuus vanhaan halliin verrattuna. Hallin auetessa kaupunkilaiset ja jääurheiluväki pääsevät nauttimaan modernin jäähallin tarjoamista olosuhteista.

Herttoniemienrannan kentälle suunnitellaan tekonurmea14.9.2021 11:11:57 EEST | Tiedote

Herttoniemenrannan liikuntapuiston kivituhkakenttä halutaan uudistaa monikäyttöiseksi harjoitus- ja pelikentäksi. Hankkeen takana on urheiluseura Puotinkylän Valtti, joka ehdottaa, että seura vuokraa alueen Helsingin kaupungilta ja asentaa kentälle jalkapalloilun tarpeisiin sopivan tekonurmimaton keväällä 2022. Kaupunkilaiset voivat tutustua ja kommentoida suunnitelmaa kerrokantasi.fi-alustalla. Helsingin kaupungin liikuntapalvelut järjestää aiheesta myös keskustelutilaisuuden asukkaille ja muille sidosryhmille ke 29.9. klo 17–18.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum