Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

Åbo Akademin ja Turun yliopiston uuden monikäyttäjärakennuksen uusi nimi on Aurum

Jaa

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) rakennuttaa Åbo Akademin ja Turun yliopiston yhteiskäyttöön uuden rakennuksen vanhan Juslenian paikalle Henrikinkadulle. Uuden rakennuksen nimeämistä varten järjestettiin nimikilpailu 24.5.–7.9.2018. Kilpailun kautta saatiin yhteensä 98 nimiehdotusta, joiden joukosta uuden rakennuksen nimeksi valittiin Aurum.

Rakennukselle etsittiin nimeä, joka sopii myös kansainvälisessä yliopistoyhteisössä mahdollisimman hyvin monen suuhun ja uuden rakennuksen käyttötarkoitukseen. Nimen valitsi kummankin yliopiston edustajista koostuva raati: Anu Aalto, Ulla Achrén, Thurid Eriksson, Carita Kvarnström, Päivi Mikkola, Anne Paasi, Tapio Salmi, Anna Sundberg sekä opiskelijajäsenet Paavo Palanterä ja Andreas Reipsar. Raadin puolueettomana puheenjohtajana toimi SYK:n asiakkuuspäällikkö Jessica Örn.

– Tässä kävi mukava sattuma, sillä samaa nimeä ehdotti kaksi henkilöä, toinen Åbo Akademista ja toinen Turun yliopistosta. Aurum-nimen voidaankin jo tällä perusteella sanoa olevan oikein sopiva yhteiskäyttöiselle synergiarakennukselle. Nimen ehdottajille ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti, ja heidät palkitaan lähiviikkoina, Jessica Örn sanoo.

Aurum-nimeä perusteltiin näin:
- "Aurum" on latinaa ja merkitsee kultaa. Sopii hyvin rakennukselle, jossa asuu kemistejä ja fyysikoita.
- Alkemiassa tavoiteltiin viisasten kiveä ”arcanum” (Turun yliopiston kemian laitoksen nykyinen nimi), jolla voitaisiin muuttaa metalleja kullaksi, aurum. Miksei siis jatkettaisi alkemiateemalla?
- Toimii hyvin ruotsiksi, suomeksi, englanniksi ja muillakin kielillä.

Raadin kokoontuessa sille esiteltiin aluksi nimistöasiantuntija, dosentti Paula Sjöblomin esitys hyvän nimen kriteereistä. Kriteerit täyttyvätkin Aurum-nimessä hienosti.

Raati perusteli valintaansa seuraavasti:
- Nimiä ehdottaneilla oli hyvät ja osuvat perustelut.
- Kiva lisä oli, että kyseistä nimeä ehdotettiin sekä Åbo Akademista että Turun yliopistosta.
- Nimi on sama kaikilla kielillä, ei tule ongelmaa kieliversiosta tai kirjoitusasusta.
- Aurum-nimi muistuttaa mukavalla tavalla alkuosaltaan Aurajoen nimeä.
- Ruotsin kielessä rum tarkoittaa huonetta.
- ”Puu on Suomen kultaa”, ja Aurum rakennuksesta tulee puupinnoitteinen.

Aurum valmistuu keväällä 2021 ja otetaan käyttöön samana syksynä. Rakennuksen pääkäyttäjinä ovat Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunta sekä Turun yliopiston kemian laitos. Muita käyttäjiä ovat muun muassa Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö ja kirjasto. Aurum toimii yhdistävänä rakennuksena Åbo Akademilta Yliopistonmäelle siirryttäessä, ja se on osa Åbo Akademin ja Turun yliopiston välistä Scientia Aboensis -yhteistyötä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy
Jessica Örn
Asiakkuuspäällikkö
jessica.orn@sykoy.fi
puh: 0400 910 296

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy
PL 310
33101 Tampere

http://www.sykoy.fi

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

Suomen Yliopistokiinteistöt (SYK) on valtakunnallinen kampuskehittäjä, joka omistaa ja kehittää yliopistokiinteistöjä pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kehitämme vetovoimaisia kampuksia ja luomme alueellisen kasvun mahdollisuuksia yhdistämällä tieteen ja tutkimuksen, elinkeinoelämän ja elävän kaupungin. Tarjoamme muun muassa korkeakoulujen, yritysten ja palveluntarjoajien käyttöön tulevaisuuden tilaratkaisuja sekä asiakkaidemme tarpeita vastaavia, kustannustehokkaita tiloja. SYK:n omistavat Suomen valtio ja 10 yliopistoa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Yhtiön tasearvo on noin miljardi euroa, ja se koostuu yliopistojen 310 rakennuksesta. Vuoden 2016 liikevaihto oli 147,6 miljoonaa euroa.
www.sykoy.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n tulos kasvoi maltillisesti11.4.2019 17:03:12 EESTTiedote

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) liikevaihto kasvoi vuonna 2018 edellisvuodesta 9,4 miljoonaa euroa ja oli 159,5 miljoonaa euroa (150,1 milj. €). Yhtiön liikevaihto kehittyi maltillisesti ja ennusteen mukaisesti. Tilikauden tulos oli 27,5 miljoonaa euroa. Yhtiön 11. huhtikuuta pidetyssä varsinaisessa yhtiökokouksessa vahvistettiin vuoden 2018 tilinpäätös ja myönnettiin vastuuvapaus hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle. Yhtiökokous päätti jakaa omistajille osinkoa 7,40 euroa osakkeelta eli yhteensä 18,6 miljoonaa euroa. Hallituksen jäsenten lukumääräksi vahvistettiinkuusi henkilöä. Puheenjohtajaksi valittiin Turun yliopiston palvelujohtaja Päivi Mikkola ja varapuheenjohtajaksi valtiovarainministeriön ylijohtaja Sami Yläoutinen. Hallituksen jäseniksi valittiin Tampereen yliopiston talous- ja rahoitusjohtaja Heli Huhtala, Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen, Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Riitta Juutilainen ja Oulun yliopiston talousjohtaja Pekka Riuttanen.

Tervetuloa tutustumaan Medisiina D -rakennukseen 3.10.201824.9.2018 10:00:00 EESTKutsu

Turun Kupittaalle keväällä valmistunut moderni monikäyttäjärakennus, Medisiina D, on nyt kokonaisuudessaan valmis. Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n rakennuttama rakennus on lääketieteen kehittämisen kohtaamispaikka, joka palvelee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP), Turun yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun tarpeita. Medialla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan rakennuksen tiloihin, joihin yleisöllä ei ole normaalisti pääsyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme