Jyväskylän yliopisto

Ainutlaatuinen tutkimus maaseutualueiden nuorten elämästä Pohjoismaissa

Jaa

Laajassa seurantatutkimuksessa selvitetään maaseudulla asuvien nuorten elämää ja tulevaisuuden kuvia Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Jyväskylän yliopisto koordinoima hanke sai rahoituksen Tulevaisuuden haasteet Pohjolassa -tutkimusohjelmasta.

Kaisa Vehkalahti, kuvaaja Petteri Kivimäki
Kaisa Vehkalahti, kuvaaja Petteri Kivimäki

Ainutlaatuista yhteispohjoismaisesti rahoitettua projektia johtaa Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija, sosiaali- ja kulttuurihistorian dosentti Kaisa Vehkalahti. Nelivuotisen Pohjoismaisten nuorten tulevaisuus maaseudulla: laadullinen pitkittäistutkimus neljässä Pohjoismaassa -hankkeen rahoitus on 900 000 euroa.

Kaikissa Pohjoismaissa on tyypillistä väestön ikääntyminen, palveluiden väheneminen ja pitkään jatkunut negatiivinen muuttoliike. Tutkimus selvittää erityisesti nuorten tulevaisuudensuunnitelmia ja kokemuksia kuuluvuudesta maaseudulle. Mukana on yhteensä 196 nuorta 10 erilaiselta harvaanasutulta alueelta.

Hankkeessa on partnereita Ruotsista (University of Umeå), Norjasta (NOVA Norwegian Social Research Institute, Oslo Metropolitan University), ja Tanskasta (VIVE Danish Center for Social Science Research). Tutkimus käynnistyy ensi vuoden puolella.

Tulevaisuuden haasteet Pohjolassa on ainutkertainen, useiden suomalaisten ja ruotsalaisten säätiöiden yhteishankkeena toteuttama tutkimusohjelma, joka suuntautuu 2000-luvun suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Se sai kevään haussa 449 hakemusta, joista rahoitettaviksi valikoitui yksitoista hanketta. Ne käsittelevät ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita digitaalisesta terveydestä ja oikeustieteistä ilmasto- ja kulttuurintutkimukseen. Rahoitussumma on yhteensä noin 10,5 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Kaisa Vehkalahti, hankkeen johtaja, kaisa.r.vehkalahti@jyu.fi, p. +358-50466 0826

Lisätietoa rahoituksesta:

https://futurenordics.org/fi/uutiset/digitaalisesta-rajavalvonnasta-uusiin-varakkaisiin-eliitteihin-yksitoista-hanketta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaisa Vehkalahti, kuvaaja Petteri Kivimäki
Kaisa Vehkalahti, kuvaaja Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme