Helsingin ensikoti ry

”Äitien käännyttämiset ja karkotukset Suomesta keskeytettävä välittömästi”

Jaa

Helsingin ensikodin toiminnanjohtaja, ent. lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii, että lasten äitien käännyttämis- ja karkottamispäätökset Suomesta keskeytetään välittömästi.

Kurttila esittää huolen maahanmuuttajaäitien kohtelusta Suomessa.

– Meillä on Suomessa syntymässä paarialuokka, hyljeksittyjen ihmisten joukko, joiden lasten asema on heitteillä. Ensikodissa olen joutunut todistamaan todeksi tilanteita, joissa suomea puhuvia, terveydenhuollon ammattilaiseksi opiskelevia, työhaluisia ja hyvän kiintymyssuhteen lapseensa omaavia yksinhuoltajaäitejä käännytetään ja karkotetaan Suomesta. Nämä äidit romahtavat, koska heitä kohdallaan yhteiskuntamme suunnalta epäinhimillisesti ja julmasti. Äidit eivät ole ongelma, heikko lapsen edun ymmärrys lainsäädännön toimeenpanossa on. Suomi mädättää omaa tulevaisuuttaan hylkäämällä Suomeen juurtuneet äidit ja heidän lapsensa, Kurttila toteaa.

Jos ihminen saa oleskelulupahakemukseensa kielteisen päätöksen, hänelle tehdään käännyttämispäätös. Ihmiselle tehdään karkottamispäätös, jos hänellä on jo ollut oleskelulupa Suomeen, mutta hänelle ei myönnetä jatko-oleskelulupaa.

– Näiden äitien hyljeksitty asema näkyy heidän lastensa haavoittuvuudessa. Nämä äidit ajetaan tilanteeseen, jossa lapsen kiireellinen sijoitus tulee välttämättömyydeksi, koska äidiltä viedään sosiaaliset ja taloudelliset edellytykset vastata lapsen huoltajuudesta. Äidiltä kielletään työnteko ja hänelle annetaan elin- ja ruokakustannuksiin noin 10 euroa päivässä. Käytännössä nämä äidit ajetaan ulos kodeistaan hätämajoitukseen, josta lastensuojelu on lähes velvoitettu sijoittamaan lapsen pois äidiltä. Vetoan päättäjiin kunnissa ja valtiolla. Toimikaa. Jokainen päivä me menetämme tämän maan elinvoimaa ja hyvinvointia, Kurttila päättää.

Vuonna 2020 Suomessa syntyi yli 6 700 lasta äideille, jotka olivat ulkomailla syntyneitä (eli ns. ensimmäisen polven) ulkomaalaistaustaisia. Ulkomaalaistaustaisille äideille syntyneiden lasten määrä ja suhteellinen osuus kaikista lapsista ovat kasvaneet viime vuosina.

Vauvan päivänä 24.9.2021

Tuomas Kurttila
Toiminnanjohtaja
Helsingin ensikoti ry
p. 044 7498629

Tietoja julkaisijasta

Helsingin ensikoti ry
Helsingin ensikoti ry
Ensi-Kodin tie 4
00510 Helsinki

(09) 774 2460https://www.helsinginensikoti.fi

Helsingin ensikoti ry on vuonna 1936 perustettu kansalais- ja lastensuojelujärjestö, joka auttaa tukea tarvitsevia vauvaperheitä ja heidän läheisiään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin ensikoti ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme