Oulun yliopisto

Äitiys näkyy polvinivelten koossa – monta lasta synnyttäneillä suurimmat polvet  

Jaa

Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan tutkijat ovat selvittäneet raskauksien ja synnytysten yhteyttä naisten polvinivelten kokoon ja terveyteen keski-iässä.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Vastikään Scientific Reports -tiedelehdessä julkaistu tutkimus paljasti selkeän yhteyden polvinivelten koon sekä raskauksien ja synnytysten lukumäärän välillä. Havaittu yhteys oli riippumaton naisten pituudesta, painosta, liikunnallisesta aktiivisuudesta, tupakoinnista tai sosioekonomisesta asemasta.

”Raskauden, imetyksen ja yleensäkin äitiyden aiheuttama biomekaaninen kuormitus näyttäisi kasvattavan polvinivelen kokoa”, tutkija Juho-Antti Junno kertoo. Tutkijaryhmä on jo aiemmin osoittanut yhteyden liikunnan ja suuremman polven nivelpinnan koon kanssa.

Raskaudella ja imetyksellä tiedetään olevan huomattavia vaikutuksia äidin hormonitoimintaan ja esimerkiksi kalsiumaineenvaihduntaan. Raskauden yhteyttä luustoterveyteen onkin tutkittu varsin paljon, mutta aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet selvittämään lähinnä luuntiheyden lyhytaikaisia muutoksia raskauden ja imetyksen aikana. Nyt julkaistu tutkimus osoitti, että raskaudella voi olla luustomorfologiaan pitkäaikaisia vaikutuksia.

Luuston nivelpintojen suurempi koko voi tutkijoiden mukaan toimia suojamekanismina erilaisia niveliin liittyviä sairauksia ja vammamuutoksia kohtaan. ”Samalla tutkimusaineistolla tekemämme, vielä julkaisemattomat analyysit tukevat käsitystä, että suhteellisesti suuremmat polvet ovat myös terveempiä. Näyttää siis siltä, että äitiydestä voi pitkällä tähtäimellä olla hyötyä luustoterveydelle”, Junno toteaa.

Tutkimus perustui Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 ja sen 46-vuotisseurannan tuloksiin. Tutkimusaineiston erityispiirteenä voidaan pitää monisynnyttäjien suurta osuutta. Lopullinen tutkimusjoukko sisälsi 815 naista, joista 47 oli synnyttänyt vähintään viisi kertaa.

Tutkimusartikkeli: Junno, JA., Keisu, A., Niinimäki, M. et al. Gravidity, parity and knee breadth at midlife: a population-based cohort study. Sci Rep 12, 12415 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-16231-1

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Dosentti Juho-Antti Junno
Oulun yliopisto
puh. 0400 68 57 88
juho-antti.junno@oulu.fi

Erikoislääkäri Maarit Niinimäki
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
maarit.niinimaki@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sepelvaltimotautiin liittyvän äkkikuoleman syistä paljastui uutta tietoa – akuutin sydäninfarktin sijasta taustalla on useimmiten sydänlihaksen sairaus30.9.2022 09:23:01 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston tutkimus haastaa vallalla olevan käsityksen sepelvaltimotautiin liittyvien äkkikuolemien syistä. Kardiologian alan merkittävimmässä kansainvälisessä julkaisusarjassa esitetyt tulokset viittaavat vahvasti siihen, että perinteinen sydäninfarkti ei olekaan niin merkittävässä roolissa sepelvaltimotaudin aiheuttamissa äkkikuolemissa kuin aiemmin on ajateltu.

Autojen jakohihnojen rikkoutumisen taustalla ferrokromikuonan eli OKTO-murskeen aiheuttama kuluminen20.9.2022 12:30:00 EEST | Tiedote

Uudet tutkimustulokset selventävät, miksi Oulun seudulla autojen jakohihnoja rikkoutuu useammin kuin muualla maassa. Tutkimuksessa oli mukana useita tutkimusorganisaatioita, ja tutkimustyössä selvitettiin erilaisia mahdollisia syitä ilmiön taustalla. Lopulta ongelman aiheuttavaksi tekijäksi varmistui Oulun seudulla laajasti tiestössä asfaltin runkoaineena käytetty ferrokromikuona.

EMBARGO 19.9. klo 14.00 Mikroyrittäjyyden professuuriin lahjoituksia 125 000 euroa – Kerttu Saalasti -palkinto yrittäjyystutkijalle19.9.2022 14:00:00 EEST | Tiedote

19.9. järjestetyssä Kerttu Saalasti -seminaarissa julkistettiin merkittävät lahjoitukset Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttiin yhteistyössä Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun kanssa perustettavalle mikroyrittäjyyden professuurille. Joki-Pohjanmaan, Suomenselän ja Alavieskan Osuuspankit antoivat yhteislahjoituksen 50 000 euroa ja Nivalan kaupunki saman verran. Lisäksi Raahen kaupunki lahjoitti 25 000 euroa. Seminaarissa jaettiin myös Kerttu Saalasti -palkinto yrittäjyyttä merkittävästi edistäneelle henkilölle. Palkinnon sai yrittäjyyden professori Ulla Hytti Turun yliopistosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme