HUS

Aivovaltimoiden aneurysmat eivät ole este liuotushoidolle

Jaa

Laskimonsisäinen liuotushoito on ollut olennainen osa uhkaavan aivoinfarktin akuuttihoitoa jo yli 20 vuoden ajan, ja HUSin neurologia on perinteisesti ollut hoidon etulinjassa. Liuotushoito ei kuitenkaan sovellu kaikille infarktipotilaille. Kookkaita aivovaltimoiden pullistumia eli aneurysmia on pidetty vasta-aiheena liuotushoidolle.

”Taustalla on pelko siitä, että liuotushoito voisi johtaa aneurysman puhkeamiseen aiheuttaen hengenvaarallisen lukinkalvonalaisen verenvuodon (SAV). Tutkimustieto asiasta on kuitenkin ollut tähän asti puutteellista”, kertoo neurokirurgian osastonylilääkäri, dosentti Miikka Korja.

Tuoreessa HUSin Neurokeskuksen neurologien ja neurokirurgien yhteistyönä tekemässä tutkimuksessa seulottiin lähes 4000:n vuosina 2005–2019 liuotushoidon saaneen potilaan joukosta ne, joilla todettiin myös aivovaltimoiden aneurysma. Tällaisia potilaita oli yhteensä 132, mikä on moninkertaisesti enemmän kuin aiemmissa tutkimuksissa. Potilailla oli yhteensä 155 aneurysmaa, sillä yhdellä potilaalla voi hyvin olla useampia aneurysmia. Tutkimuksessa selvitettiin, voiko liuotushoito aiheuttaa aiemmin vuotamattoman aneurysman puhkeamisen.

Yksikään tutkimuksen 141 pussimaisesta (sakkulaarinen) aneurysmasta ei puhjennut liuotushoidon seurauksena. Sen sijaan kolme neljästätoista (21 %) sukkulamaisesta (fusiforminen) aneurysmasta puhkesi aiheuttaen kuolemaan johtaneen SAV:n. Kaikkia kolmea potilasta hoidettiin vuodon tapahtuessa myös verta ohentavalla lääkityksellä, millä todennäköisesti oli liuotushoitoa suurempi vaikutus vuodoissa, koska vuodot syntyivät selvästi liuotushoidon vaikutusajan jälkeen.

”Tutkimuksemme vahvistaa entisestä käsitystä siitä, ettei suurikaan pussimainen aivovaltimoiden aneurysma ole este turvalliselle liuotushoidolle”, neurologian erikoislääkäri, tohtori Jyri Virta tiivistää.

Tutkimus julkaistiin 6.10.2021 Neurology-lehdessä, joka on American Academy of Neurologyn virallinen lääketieteellinen julkaisu.

Lisätietoja medialle
Neurologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Jyri Virta
HUS Neurokeskus
jyri.virta@hus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme