Akava ry

Akava: Budjettiriihen päätökset auttavat kansalaisia selviytymään pahimman yli

Jaa

Akava katsoo, että hallituksen viimeisen budjettiriihen päätös kompensoida kansalaisille kohonneita sähkön kustannuksia oli välttämätön. Inflaation kiihtyminen syö poikkeuksellisen paljon kotitalouksien ostovoimaa ja uhkaa hyvää työllisyyskehitystä. Palkansaajien ostovoiman edistämistä tuloverotuksen kevennyksillä olisi myös kaivattu. Akava pitää myönteisenä, että kehysriihen päätökset tutkimuksesta, tieteestä, vihreästä siirtymästä ja turvallisuudesta vahvistettiin budjettiriihessä.

Hallitus päätti budjettiriihessä nopeavaikutteisista ja määräaikaisista toimista, joilla autetaan kansalaisia selviytymään rajusti kohonneista energiakustannuksista talven yli. Jos tilanne muuttuu, riihen päätöksiä pitää arvioida uudelleen.

Kotitalouksien ja erityisesti lapsiperheiden tilannetta helpotetaan muun muassa ylimääräisen lapsilisän maksamisella ja varhaiskasvatusmaksujen alentamisella. Työmatkavähennyksen lisäkorotus kannustaa lisäämään työntekoa.

– Budjettiriihen päätökset olivat perusteltuja energiakriisin hoitamiseksi. Nekin kuitenkin kasvattavat valtiontalouden alijäämää. Energiakriisin helpottuessa pitää pystyä löytämään ratkaisuja julkisen talouden tervehdyttämiseksi. Mielestämme työllisyysasteen nostamisen ja velkaantumisen pysäyttämisen pitää edelleen olla etusijalla. On hyvä, että hallitus alkaa kartoittaa julkisia menoja, toteaa johtaja Pekka Piispanen.

– Ostovoiman turvaaminen ja inflaatiotarkistukset jäivät vuonna 2022 kesken. Tuloverotuksen inflaatiotarkistukset pitäisi aina tehdä täysimääräisesti, sillä ostovoiman turvaaminen tukee myös työllisyyttä. Laajempana tavoitteena pitää olla, että verotusta kehitetään rakenteellisesti. Työn verotuksen keventämiseksi tarvitaan kokonaisuudistus, joka ulottuu kahden vaalikauden ajalle, sanoo pääekonomisti Pasi Sorjonen.

TKI-tavoitteista on pidettävä kiinni

– T&K-rahoituslain eteneminen eduskunnassa auttaa pääsemään tavoiteltuun neljän prosentin bruttokansantuoteosuuteen. TKI-toiminnan verokannustin kannustaa yrityksiä lisäämään TKI-toimintaansa. On myös huolehdittava TKI-osaajien saatavuudesta, Sorjonen sanoo.

Jo aiemmin tehdyillä päätöksillä Suomen Akatemian ja Business Finlandin rahoituksesta on suuri merkitys tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisäämiselle.

Turvallisuuden toimijat tarvitsevat lisää voimavaroja

Kehysriihessä tehtiin jo merkittäviä päätöksiä sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden toimijoiden voimavaroihin. Budjettiriihestä olisi kaivattu lisää panostuksia henkilöstöresursseihin. Valitettavasti budjettiriihessä jätettiin jälleen kerran tekemättä päätös puolustusvoimien työaikalain uudistamisesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ry
Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme