Akava ry

Akava korostaa sosiaaliturvan uudistamisessa ennaltaehkäisyä, kannustavuutta ja osallistavuutta

Jaa

Akava pitää sosiaaliturvauudistusta yhtenä merkittävimmistä tulevalla hallituskaudella aloitettavista uudistuksista. Sosiaaliturvauudistus pitää toteuttaa vaiheittain ja useassa osassa, jotta muutosprosessi toteutuu hallitusti ja sen vaikutukset voidaan arvioida kattavasti. Sosiaaliturvauudistuksen pitää perustua tutkittuun tietoon ja laaja-alaiseen asiantuntijoiden kuulemiseen eri näkökulmien ottamiseksi huomioon.

Akavan tavoitteena on, että Suomi on jatkossakin hyvinvointiyhteiskunta. Sosiaaliturvan pitää varmistaa tarvittava huolenpito kaikissa elämäntilanteissa. Lähtökohtana on, että heikoimmassa asemassa olevista pidetään aina huolta. Akava pitää osaamista keskeisenä köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen torjumisessa. Osaaminen ja työn tekeminen ovat parasta sosiaaliturvaa.

Koska sosiaaliturvaetuuksia saavien osuus kasvaa ikääntyneen väestön määrän kasvaessa ja samalla etuuksia rahoittavien työikäisten määrä pienenee, on välttämätöntäolennaista, että yhä useampi työikäinen on työssä. Työllisyysasteen on noustava yli 75 prosentin, jos haluamme elää pohjoismaisen hyvinvointimallin mukaan.

– Hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaminen edellyttää työtä suosivaa politiikkaa. Työnteon pitää olla ensisijainen ja kannustavin keino turvata toimeentulo. Sosiaaliturvaa pitää kehittää niin, että se tukee työkykyä, kannustaa työllistymään ja tekemään lisää työtä. Yhteiskunta kannustaa jokaista ottamaan vastuuta itsestään ja läheisistään, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Uudistuvan sosiaaliturvan tulee taata riittävä toimeentulo työnteon katkoksissa sekä edistää nopeaa työhön paluuta ja kannustaa aktiivisuuteen yhdessä työvoima- ja koulutus- sekä sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen kanssa. Jotta sosiaaliturva mahdollistaa työn tekemisen muotojen yhdistämisen tai vaihtamisen ilman väliinputoamista, uudistuksessa on otettava huomioon monimuotoisen työn erityispiirteet.

– Sosiaaliturvaa uudistettaessa on tärkeää ymmärtää ne syyt ja prosessit, jotka johtavat sosiaaliturvan tarpeeseen ja pyrkiä vaikuttamaan niihin. Sosiaalipolitiikan painopisteen pitää olla ennaltaehkäisevissä toimissa. Etuudet ja palvelut on nivottava kiinteämmäksi osaksi toisiaan. Lisäksi etuusjärjestelmää pitää selkiyttää, sanoo johtava asiantuntija Katri Ojala.

Akavan tavoitteet sosiaaliturvauudistukselle

  • Syrjäytymisen ennaltaehkäisy ennakoivilla investoinneilla
  • Kannustavampi ja osallistavampi sosiaaliturva
  • Selkeämpi etuusjärjestelmä ihmisen näkökulmasta
  • Osallisuutta, työllisyyttä ja työllistymistä tukevat palvelut

Akavan sosiaaliturvauudistuslinjaukset ovat käytettävissä osoitteessa www.akava.fi/sosiaaliturvauudistus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Ilmastonmuutoksen hillintään tarvitaan uusia innovaatioita ja yhteistyötä työpaikoilla16.7.2019 06:04:00 EESTTiedote

Akava ehdottaa ilmastolinjauksissaan, että Suomesta tehdään maailman ilmastoälykkäin maa ja johtava ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvien ratkaisujen kehittäjä. Akava korostaa myös osallistavaa ilmastopolitiikkaa ja osaamisen lisäämistä. Akavan tuoreen kyselyn tulokset osoittavat, että lähes puolet akavalaisista on sitä mieltä, että Suomen pitäisi vähentää päästöjään siihen katsomatta mitä muut maat tekevät.

Akava: Hallitusohjelman kirjaukset osaamisesta oikeansuuntaisia – tulevaisuuspanostukset jäävät riittämättömiksi3.6.2019 11:49:40 EESTTiedote

Akava pitää hyvänä, että tutkimus- kehitys- ja innovaatiopanostuksia lisätään. Akava kuitenkin katsoo, että hallitusohjelman kirjaukset eivät riitä korjaamaan täysin kahden edellisen hallituskauden aikana tehtyjä leikkauksia koulutukseen, osaamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin. Perhevapaauudistuksen toteuttaminen on tärkeää, mutta uudistus on Akavan mielestä jäämässä puolitiehen. Nykyisenkaltaisesta kotihoidontuesta olisi pitänyt luopua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme