Akava ry

Akava: Raskaus- ja perhevapaasyrjinnän poistaminen vaatii lainsäädäntömuutoksia

Jaa

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä on pysyvä tasa-arvo-ongelma Suomessa. Akava kiirehtii hallitusohjelman mukaisia toimia työelämässä esiintyvän raskaus- ja perhevapaasyrjinnän poistamiseksi. Suositusten sijaan tarvitaan lainsäädäntömuutoksia, Akava korostaa.

– Akava on huolissaan, että syrjinnän poistaminen ei etene hallitusohjelman selkeistä kirjauksista huolimatta. Kolmikantainen valmistelu on edennyt nihkeästi. Edellytämme hallitusohjelman mukaisten toimien toteuttamista. Raskaus- ja perhevapaasyrjinnän poistaminen vaatii tiukempia lainsäädännöllisiä toimia, painottaa työmarkkinajohtaja Katarina Murto.

– Raskaus- ja perhevapaasyrjintä ei kuulu tasa-arvoiseen ja oikeudenmukaiseen työelämään. Myös asenteita on muutettava perheystävällisemmiksi sekä työelämässä että yhteiskunnassa laajemminkin. Työelämän epävarmuutta pitää vähentää ja työn ja perheen yhteensovittamista edistää entisestään. Niillä on myönteinen vaikutus perheen perustamiseen ja syntyvyyteen, Murto sanoo.

Pysyvä ja hankalasti kitkettävä ongelma

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen lisätutkimuksessa selvitettiin vuonna 2018 raskaus- ja perhevapaasyrjinnän määrää koko väestössä Suomessa. Neljännes niistä työllisistä äideistä, jotka olivat vaihtaneet työtehtäviä tai työpaikkaa tai eivät olleet palanneet työhön perhevapaan päättymisen jälkeen, sanoi, että muutos ei ollut tapahtunut omasta toiveestaan. Väestötasolla tämä koski yhteensä noin 42 000 naista.

Noin 17 000 naista vaihtoi työpaikkaa tai työtehtävää, koska työhön palattaessa työtehtävät olivat muuttuneet tai poistuneet tai tilalle oli palkattu toinen henkilö. Syrjintään liittyvä määräaikaisen työsuhteen jatkamatta jättäminen koski väestötasolla noin 11 000 naista.

– Luvut ovat hätkähdyttäviä, mutta määriä on vaikea suhteuttaa aikaisempien lukujen puuttuessa syrjinnän määrästä väestötasolla. Syrjintää kokeneiden määrä saattaa olla näitä lukuja jopa suurempi. Raskaus- ja perhevapaisiin liittyvät ongelmat näkyvät tasa-arvovaltuutetun työssä ja liittoihin tulevissa yhteydenotoissa vuodesta toiseen. Tilanne ei selvästikään korjaannu pelkillä suosituksilla, toteaa tasa-arvo- ja työympäristöpäällikkö Lotta Savinko.

Syrjinnällä on laajat vaikutukset työelämään ja työmarkkinoille

– Akava painottaa, että hallitusohjelman mukaisesti lainsäädäntöä on täsmennettävä siten, että raskaus ja perhevapaan käyttö eivät saa vaikuttaa määräaikaisen työsuhteen jatkumiseen. Lisäksi perhevapaalta palaaville työntekijöille pitää säätää laissa korotettu irtisanomissuoja tietyksi ajaksi vanhempainvapaan päättymisestä lukien. Lainsäädäntömuutoksin lisättäisiin työhönpaluun kannustavuutta, mikä tukisi työllisyysasteen nostamista, Savinko jatkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava, Upseeriliitto ja Päällystöliitto: Sotilaiden työssäjaksamisen ongelmat korjattava Puolustusvoimissa16.4.2021 06:32:25 EEST | Tiedote

Akava, Upseeriliitto ja Päällystöliitto nostavat esille tuoreen kyselyn tulokset, jotka kertovat palautumisen riittämättömyydestä Puolustusvoimien henkilökunnan joukossa. Upseeriliiton ja Päällystöliiton jäsenkyselyn tulokset osoittavat, että mahdollisuudet palautua erityisesti sotilaallisen harjoituksen tai meripalvelun jälkeen ovat puutteelliset ja pitkät työsidonnaisuusjaksot ovat kuormittavia.

Akava Works -selvitys: kotitalousvähennystä käytetään kaikissa tuloluokissa7.4.2021 11:00:20 EEST | Tiedote

Akava Works selvitti kotitalousvähennyksen käyttöä Verohallinnon ja Tilastokeskuksen tilastojen pohjalta sekä kyselyllä, jossa kartoitettiin akavalaisten kokemuksia. Noin puolet vastanneista kertoi ostavansa kotitalousvähennykseen oikeuttavia palveluita, koska vähennys alentaa niiden hintaa. Enemmistö korjaus- ja siivouspalveluiden käyttäjistä kertoi, että kotitalousvähennyksen poistaminen vähentäisi heidän palveluostojaan.

Akava ehdottaa opintotukeen väliaikaisia muutoksia opiskelijoiden jaksamisen tukemiseksi31.3.2021 08:30:48 EEST | Tiedote

Akava esittää, että opintotuen opintopisterajat poistetaan väliaikaisesti koronapandemian aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. Korkeakouluopiskelijoiden jaksaminen on koetuksella eikä opintojen suorittaminen tavanomaisella tavalla ole välttämättä mahdollista. Akavan mielestä on tärkeää helpottaa opiskelijoiden toimeentulohuolia ja tukea näin heidän jaksamistaan. Lisäksi opintoaikoja pitäisi voida tarvittaessa pidentää ilman erillistä selvitystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme