Akava ry

Akava Works ja PTT: Koulutus, perhetilanne, ikä ja sukupuoli vaikuttavat osakkuuden saamiseen

Jaa

Tuore Akava Works -selvitys osoittaa, että Suomessa osakkuuden yrityksissä saavat useammin korkeasti koulutetut, perheelliset ja hieman alle 40-vuotiaat miehet.

Akava Worksin Pellervon taloustutkimus PTT:ltä tilaamassa tutkimuksessa selvitettiin, millaiset työntekijät saavat tyypillisesti osakkuuden yrityksistä. Tutkimuksessa kartoitettiin taustatekijöitä, jotka vaikuttavat osakkuuden saamisen todennäköisyyteen rekrytoinnin yhteydessä ja sen jälkeisinä vuosina.

– Tutkimuksessa havaittiin, että osakkuuden saaneet työntekijät ovat useammin korkeasti koulutettuja perheellisiä miehiä, joiden keski-ikä on hieman alle 40 vuotta, kertoo Akavan johtava asiantuntija Anu Tuovinen.

Korkea koulutustaso on yksi tutkimuksessa havaituista osakkuuteen vaikuttavista tekijöistä.

– Akavan viesti on, että koulutus kannattaa aina ja kouluttautuminen on tie menestykseen työ- ja yrityselämässä. Tutkimus vahvistaa tätä tärkeää viestiämme, Tuovinen tiivistää.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että osakkuus on naisilla harvinaisempaa kuin miehillä. Havaintoa eivät kuitenkaan selitä perhetekijät, koulutus tai työskentely naisvaltaisilla aloilla.

– Aineistosta ei nähdä, johtuuko naisten pienempi osuus osakkuuden saajissa siitä, että he hyväksyvät osakkuustarjouksen harvemmin, vai siitä, että heille tarjotaan osakkuuksia harvemmin. Tätä olisi tärkeää selvittää lisää, kommentoi PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk.

Osakkuudesta ja osakkuuteen vaikuttavista taustatekijöistä on tehty aiempaa tutkimusta vain vähän. Tänään julkaistussa kaksiosaisen tutkimushankkeen jälkimmäisessä osassa tarkasteltiin ekonometrisin menetelmin vuosina 2007–2013 rekrytoituja työntekijöitä.

Tutkimus

Tutkimus Akava Worksin verkkosivuilla: https://akavaworks.fi/julkaisut/raportit/palkkatyo-vai-osakkuus-ekonometrinen-analyysi-tyontekijoiden-osakkuuteen-vaikuttavista-tekijoista/

Tutkimuksen julkaisutilaisuuden verkkolähetys ja tallenne: https://www.mediaserver.fi/live/akavaworks

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anu Tuovinen
johtava asiantuntija, Akava
anu.tuovinen@akava.fi
puh 050 308 6943

Vesa Saarinen
tuottaja, Akava Works
vesa.saarinen@akava.fi
puh 050 372 3473

Henna Busk
vanhempi ekonomisti, PTT
henna.busk@ptt.fi
puh 040 164 8136

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme