Akavan Erityisalat: Häirinnän kitkemiseksi kansallinen ohjelma

– Työpaikoilla on rohkeasti siirrettävä painopistettä työturvallisuusjohtamiseen, jonka kohteena on henkilöstön henkinen ja fyysinen työkyky. Tavoitteena tulee olla avoin ja myönteinen organisaatiokulttuuri, jossa ei hyväksytä epäasiallista kohtelua kuten kiusaamista tai häirintää, sanoo edunvalvonnan päällikkö Helena Lamponen Akavan Erityisaloista.
– Tämä työ ei kuitenkaan saa jäädä työpaikkojen varaan vaan tarvitaan kansallinen ohjelma häirinnän kitkemiseksi. Asenteisiin vaikuttamisen lisäksi tarvitaan sanktioitu, pakottava ja nopea prosessi, jonka avulla voidaan lakiteitse tehokkaasti puuttua yksittäisiin kiusaamistapauksiin. Myös työsuojeluviranomaisten resursointia on parannettava, Lamponen sanoo.
– Esitämme työpaikoille häirintäyhdyshenkilö-käytäntöä, jonka voisi toteuttaa monin tavoin, myös lisäämättä turhaa byrokratiaa.
– Työilmapiirikartoituksissa erityinen huomio on kohdistettava häirintää koskevien tulosten analysointiin ja epäkohtien korjaamiseen.
Kiusaaminen tulee kalliiksi
– On turhauttavaa, että Suomen työpaikkojen kiusaamislukemat pysyvät vuodesta toiseen korkeina. Uusimpien tietojen mukaan noin 60 % palkansaajista on havainnut työpaikallaan työpaikkakiusaamista ainakin joskus. Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometrien mukaan työpaikoilla koettu epäasiallinen kohtelu ja kiusaaminen ovat olleet merkittävän korkealla tasolla vuodesta 2012, Helena Lamponen sanoo.
– Työnantajille kiusaaminen tulee kalliiksi, sillä se lisää poissaoloja ja heikentää tuottavuutta sekä työnantajamielikuvaa. Se on myös myrkkyä paikalliselle sopimiselle.
– Yrityksiä koskevan yhteistoimintalain uudistaminen on käynnissä. Viime vuosina on puhuttu paljon paikallisesta sopimisesta. Yhteistoiminta ja paikallinen sopiminen edellyttävät toimiakseen luottamusta. Luottamus syntyy ja säilyy vain psykologisesti turvallisessa, kunnioittavassa ja arvostavassa ilmapiirissä, jossa on nollatoleranssi kiusaamiselle, Lamponen muistuttaa.
***
Akava-yhteisö on sitoutunut häirinnän ja kiusaamisen nollatoleranssiin. Linjaus tehtiin Akavan hallituksessa huhtikuussa 2019. Akavan Erityisalat on mukana sitoumuksessa ja haastaa kiusaamisen kitkemiseen koko ay-liikkeen.
– Ammattiliittojen on tehtävä kiusaamisen kitkemisessä oma tärkeä osuutensa paitsi tukemalla jäsenistöä ja nostamalla yhä uudelleen ilmiötä esille myös sitoutumalla työhön omassa organisaatiossaan. Epäasiallisen kohtelun kitkemiseen tarvitaan kaikilla työpaikoilla nollatoleranssi, johon johto ja henkilöstö yhdessä sitoutuvat, sanoo Akavan Erityisalat haasteessaan.
Mitä työpaikkakiusaaminen on?
Työpaikkakiusaamisella tarkoitetaan työyhteisön jäseneen kohdistuvaa loukkaavaa, nöyryyttävää tai mitätöivää käyttäytymistä, kuten esimerkiksi työn mitätöintiä, uhkaamista, mustamaalaamista, eristämistä, selän takana puhumista tai painostamista. Käyttäydytään sanallisesti, teoilla tai asenteellisesti tavalla, joka aiheuttaa haittaa tai vaaraa loukkaavan kohtelun kohteena olevan henkilön terveydelle.
Työpaikkakiusaaminen voi ilmetä myös haukkumisena, perusteettomana arvosteluna, ammatillisen pätevyyden kyseenalaistamisena tai töiden uudelleen järjestelynä. Kysymys on epäasiallisesta ja huonosta kohtelusta, joka liittyy työhön tai työpaikalla tapahtuvaan käyttäytymiseen. Usein tähän liittyy vallan väärinkäyttöä tai vallan hyväksikäyttämistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582, anna.joutsenniemi@akavanerityisalat.fi, @AJoutsenniemi
Helena Lamponen, Akavan ErityisalatEdunvalvonnan päällikkö. Työlainsäädäntöä koskevat kysymykset.
Puh:0201 235 352, 040 631 7660helena.lamponen@akavanerityisalat.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän, liike-elämän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 19 jäsenjärjestöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat
Akavan Erityisalat: Asiantuntijalla suuri riski uupua - "Työnkuvaa on rauhoitettava"23.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kuormitus asiantuntijatyössä on noussut hälyttävälle tasolle: 60 prosenttia Akavan Erityisalojen jäsenistä kokee työmääränsä ainakin ajoittain liian suureksi, ja vain harva näkee olevansa täysin turvassa työuupumukselta. Tuore jäsenkysely piirtää huolestuttavan kuvan asiantuntijoista, joita kuormittavat erityisesti usean asian yhtäaikainen tekeminen, kiire ja kasvavat vaatimukset. Ratkaisuna Akavan Erityisalat esittää, että työturvallisuuslainsäädäntöä täsmennetään psykososiaalisen kuormituksen hallitsemiseksi. Liiton jäsenkyselyyn vastasi yli 4 000 asiantuntijaa tai esihenkilöä.
Julkisen sektorin neuvotteluissa korostui ammattiliittojen voima – Akavan Erityisalat tyytyväinen saavutuksiin9.5.2025 11:03:10 EEST | Tiedote
Haastavissa oloissa saavutetut yleisen linjan palkkaratkaisut julkisella sektorilla osoittavat neuvottelujärjestelmän toimivuuden ja ammattiliiton jäsenyyden arvon, arvioi Akavan Erityisalat. Kunnissa ja hyvinvointialueilla myös palkkaohjelman jatkuminen oli keskeinen saavutus jäsenillemme.
Akavan Erityisalat: Kasvutoimia rahoitetaan leikkaamalla palveluista25.4.2025 09:46:47 EEST | Tiedote
Kehysriihen veronkevennyksiä kompensoidaan leikkauksilla, jotka osuvat valtion, kuntien, yliopistojen sekä järjestöjen rahoitukseen. – Suomalaisten tarvitsemista palveluista ja hyvästä hallinnosta leikataan huoletta iloisten verouutisten katveessa. Samalla huoli julkisen talouden tilasta kasvaa, arvioi Akavan Erityisalat.
Olli Kaureesta Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja24.4.2025 12:43:19 EEST | Tiedote
Akavan Erityisalojen toiminnanjohtajaksi on nimitetty Olli Kaure 1.5.2025 alkaen. Kaure on työskennellyt liiton palveluksessa vt. toiminnanjohtajana ja kehitysjohtajana.
Kysely: Joka toinen johdon assistentti kokee epäasiallista kohtelua23.4.2025 09:53:35 EEST | Tiedote
Osaamisen vähättelyä, häirintää, tytöttelyä, arvostuksen puutetta työtehtävien vuoksi. Epäasiallista kohtelua on työurallaan kokenut 52 prosenttia johdon assistenteista, ilmenee Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö Skillan kyselystä. Jopa 28 prosenttia johdon assistenteista raportoi kokeneensa epäasiallista kohtelua viimeisen vuoden aikana. Skilla ry nostaa hallinnon asiantuntijoiden ja assistenttien päivänä 23. huhtikuuta esiin huolen jäsenistönsä työelämässä kohtaamasta epäasiallisesta kohtelusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme