ELY-keskuksetELY-keskukset

Äkillisen rakennemuutoksen tuella uusia työpaikkoja Kemi-Tornion seudulle (Pohjois-Pohjanmaa, Lappi)

Jaa
ÄRM-yritystuen vaikutuksesta Kemi-Tornion elinkeinorakenne monipuolistuu ja seudulle syntyy satoja uusia työpaikkoja. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on rahoittanut seudun pienten ja keskisuurten yritysten kehittämistä ja investointeja 8,5 miljoonalla eurolla.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt yrityksen kehittämisavustusta 52:een pk-yrityksen investointi- ja kehittämishankkeeseen. Hankkeilla luodaan uutta yritystoimintaa, merkittävää kasvua ja uusia työpaikkoja Kemi-Tornion seudulle. Hankkeiden vaikutuksesta uusia työpaikkoja arvioidaan syntyvän hakijayrityksiin 225 kpl ja liikevaihdon kasvuennuste on yhteensä 52 milj. euroa. Rahoitetuista hankkeista 23 kpl kohdistui Tornioon, 18 kpl Kemiin, 8 kpl Keminmaahan ja 7 kpl Tervolaan. (Liite 1: kaavio 1)

Myönnetty rahoitus jakautui monipuolisesti eri toimialojen yrityksille. Toimialakohtaisessa tarkastelussa korostuu Kemi-Tornion alueen yrityskannan painottuminen tuotannollisiin yrityksiin. Teollisuuden toimialoille päätöksiä tehtiin 32 kpl, joista suurimpana toimialana erottautuu metallituotteiden valmistus. (Liite 1: taulukko 1)

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi vuonna 2021 ELY-keskukselle 8,2 miljoonaa euroa äkillisen rakennemuutoksen (ÄRM) erillismäärärahaa käytettäväksi Stora Enson Veitsiluodon paperitehtaan sulkemisen vuoksi. Lisäksi ELY-keskus sai käytettäväksi 300 000 euroa Outokummun YT-neuvotteluiden perusteella.

Rahoituksen tavoitteena on ollut tukea Kemi-Tornion seudun pk-yrityksiä, jotta em. toimien aluetaloudelliset vaikutukset jäisivät mahdollisimman pieniksi. ÄRM-rahoitushaku on nyt päättynyt, koska määräraha on kokonaisuudessaan jaettu yrityksille. Pelkästään Stora Ensolta irtisanottiin paperitehtaan sulkemisen takia 550 henkilöä, mutta välillisesti vaikutukset olivat vielä laajemmat. ÄRM-yritystuella on haluttu myötävaikuttaa uusien liiketoimintojen kehittämiseksi sekä elinkeinojen ja työpaikkarakenteen monipuolistamiseksi. Yrityskohtainen rahoitustilasto on liitteenä. (Liite 2)

Toimintaympäristöhankkeilla edistetään uusien yritysten käynnistämistä

Yrityshankkeiden ohella ÄRM-rahoitusta myönnettiin kolmeen toimintaympäristön kehittämishankkeeseen. Näistä suurin avustusosuus kohdistui Invest in Veitsiluoto -hankkeeseen, 669 300 euroa. Invest In Veitsiluoto -hankkeen keskeisenä tavoitteena on houkutella uusia yrityksiä Kemin–Keminmaan–Simon alueelle ja tukea yritysten sijoittumista Veitsiluodon tehdasalueelle. Hanketta rahoittaa ELY-keskuksen lisäksi Stora Enso. Hankkeen käytännön toteuttaja on Kemin Digipolis Oy.

Toimintaympäristön kehittämishankkeiden toivotaan edesauttavan lähes 260 uuden työpaikan syntymiseen Meri-Lappiin. Hankkeet ovat pääosin vielä käynnissä ja niiden lopulliset aluetaloudelliset ja yrityskohtaiset vaikutukset ovat nähtävissä kaksi vuotta hankkeiden toteuttamisen jälkeen.

Vaikka ÄRM-rahoitusta ei ole enää haettavissa, Lapin alueella toimivat pk-yritykset voivat hakea yrityksen kehittämisavustusta Uusi ja osaava Suomi EU-ohjelmasta, jossa on tänä vuonna hyvin määrärahoja käytettävissä sekä EAKR- että JTF-rahaston kautta. Hankesuunnitelmista on hyvä käydä etukäteiskeskusteluja ELY-keskuksen yritysasiantuntijoiden kanssa, jotta oikea hakukanava löytyy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yrityksen kehittämisavustuksen ja toimintaympäristön kehittämisavustuksen osalta:
Anne Syväjärvi, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, 0295 037 578
Tiina Pelimanni, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, 0295 037 085


Rakennemuutoksen tilannekuvan osalta:
Johtaja Marja Perälä, Lapin ELY-keskus, 0295 037 050


Sähköposti etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)1.6.2023 13:54:07 EEST | Tiedote

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme