Suomen riistakeskus

Älä houkuttele karhuja pihoille

Jaa
Pesästä nousseet karhut ovat nälkäisiä. Pitkä talvilepo on kuluttanut niiden rasvavarannot vähiin ja luonnosta on alkukeväällä haastavaa löytää ravintoa. Mesikämmenet voivat etsiä herkkupaloja ihmisten asumusten tuntumasta. Karhun vierailuja pihapiirissä voidaan ennaltaehkäistä.

Karhuja ei pidä totuttaa ihmisten läsnäoloon lähestymällä eläimiä tai ruokkimalla niitä esimerkiksi valokuvausta varten. Pahimmillaan ruokkija voi tehdä kirjaimellisesti karhunpalveluksen alueen muille asukkaille opettamalla karhun etsimään ravintoa pihapiireistä.

Paras tapa ennaltaehkäistä karhujen pihavierailut on poistaa niitä houkutteleva ravinto. Karhulla on erinomainen hajuaisti, jonka avulla se löytää pienetkin ravintokohteet tehokkaasti. Pihaympäristön siivous ja tarkistaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen karhujen pesästä nousua.

Jos karhu vierailee pihassa, se tulee häätää pois mahdollisimman nopeasti. Tämän voi tehdä turvallisesti asuinrakennuksen suojasta esimerkiksi kolistelemalla tai huutamalla. Jos karhu ei poistu tai se aiheuttaa uhkaa, soita hätänumeroon 112.

Seuraavat ohjeet on hyvä pitää mielessä karhualueella:

  • Lopeta lintujen talviruokinta ajoissa ja siisti ruokintapaikka.
  • Suojaa kotieläinten ruoat siten, etteivät ne ole karhun ulottuvissa.
  • Siirrä roska-astia ja kompostori karhun ulottumattomiin. Vältä ruokajätteiden laittamista roska-astiaan.
  • Älä hautaa jätteitä pihapiiriin.
  • Älä pidä pienpetohaaskaa pihapiirin lähettyvillä.

 

Ilmoita karhuhavainto

Kaikki karhuhavainnot kannattaa ilmoittaa alueen petoyhdyshenkilölle. Erityisen tärkeitä ovat havainnot pentueista, koska karhukantaa arvioidaan pääosin niiden perusteella. Luonnonvarakeskuksen arvio karhujen kokonaismäärästä ennen metsästyskautta 2022 on 2 250–2 400 yksilöä.

Petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://riista.fi/riistahallinto/yhteystiedot/yhteystietohaku/.

Yhteyshenkilöt

Kai-Eerik Nyholm, riistasuunnittelija Pohjois-Karjala
p. 029 431 2295

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskus
Sompiontie 1
00730 Helsinki

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme