Novo Nordisk Farma Oy

Älä kysy tätä diabetesta sairastavalta

Jaa
Noin 300 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta. Sen lisäksi arvioidaan, että 150 000 suomalaista sairastaa tietämättään. Tyypin 2 diabetes on siis yleinen sairaus, mutta siihen liittyy edelleen monia harhaluuloja, jotka diabeetikoita itseään usein harmittavat. Mitä diabetesta sairastavalta ei ainakaan kannata kysyä? Diabeteslääkäri Tero Saukkonen kertoo.

Miksi et kiinnittänyt enemmän huomiota elämäntapoihisi?

Kakkostyypin diabetes ei aina ole suoraan seurausta epäterveellisistä elämäntavoista. ”Elämäntavoilla voi kyllä useimmiten vaikuttaa diabeteksen puhkeamiseen ja ennaltaehkäisyyn kannattaa pyrkiä, mutta osalla potilaista perinnöllinen alttius sairastua on hyvin voimakas”, Novo Nordiskin lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen sanoo. Jos toisella vanhemmalla on todettu kakkostyypin diabetes, on sairastumisriski noin 40 prosenttia, ja molempien vanhempien sairastaessa perinnöllinen riski on jopa 70 prosenttia. On yksilöllistä, kuinka hyvin elintavoilla voi pitää perinnöllisen sairastumisalttiuden kurissa.

 

Miksi et hoida diabetestasi laihduttamalla?

”Painonhallinta on tärkeä osa diabeteksen hoitoa ja jokaisen kilon pudotuksesta on hyötyä. Laihduttaminen ei kuitenkaan yleensä yksin riitä, varsinkin, jos diabetes on jo edennyt vaikeahoitoiseksi. Ja vaikka ylipaino on tyypin 2 diabetesta sairastavalle usein tyypillistä, kaikki kakkostyypin diabetesta sairastavat eivät kuitenkaan ole ylipainoisia”, Saukkonen muistuttaa. Kakkostyypin diabetes voi olla myös normaalipainoisen sairaus, jolloin taustalla on yleensä perinnöllinen insuliinierityksen häiriö.

 

Miksi syöt makeaa jälkiruokaa?

Diabetesta sairastavalle ei tarvitse hankkia sokeritonta jälkiruokaa. Toisin kuin usein ajatellaan, sokeri tai makeat ruuat eivät itsessään ole diabeetikolle kiellettyjä. Tärkeintä on ruokavalio kokonaisuudessaan. Diabeteksen suositusruokavalio on hyvin lähellä virallisten ruokasuositusten mukaista ruokavaliota. Ylimääräistä sokeria on hyvä jokaisen välttää.

 

Mihin sinä insuliinia tarvitset, sinullahan on vain tyypin 2 diabetes?

Osalla potilaista insuliini on paras hoito jo varhaisessa vaiheessa kakkostyypin diabetesta, osalla sitä tarvitaan vasta monien vuosien kuluttua. Tyypin 2 diabeteksen hoito on hyvin yksilöllistä. Osa lääkkeistä parantaa insuliiniherkkyyttä, kun taas insuliinin antaminen korvaa insuliinin erityksen puutetta. Moni potilas tarvitsee monella mekanismilla vaikuttavia lääkkeitä. ”Lisäksi on muistettava, että se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella”, Saukkonen toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Linnoitustie 6
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on yli 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Tämän työn kautta yrityksellä on kokemusta ja osaamista, jota se hyödyntää myös muiden vakavien pitkäaikaissairauksien, kuten hemofilian, kasvuhäiriöiden ja lihavuuden voittamiseksi. Novo Nordiskilla on yli 41 000 työntekijää 75 eri maassa, ja sen tuotteita markkinoidaan yli 180 maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tanskassa.

Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi25.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.

Semaglutidi 2,4 mg vähentää ylipainoisilla tai lihavilla aikuisilla merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä 20 prosentilla11.8.2023 09:14:25 EEST | Tiedote

Bagsværd, Tanska, 8. elokuuta 2023 Novo Nordisk on julkistanut päätulokset sydän- ja verisuonitapahtumia selvittävän SELECT-tutkimuksen tärkeimmät tulokset. Kaksoissokkoutetussa tutkimuksessa verrattiin ihonalaista, kerran viikossa annettavaa 2,4 mg:n annosta semaglutidia lumelääkkeeseen normaalihoidon lisänä merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien ehkäisemiseksi enintään viiden vuoden ajan. Tutkimukseen osallistui 17 604 vähintään 45-vuotiasta henkilöä, jotka olivat ylipainoisia tai lihavia ja joilla oli todettu sydän- ja verisuonitauti, mutta ei diabetesta. Tutkimus osoitti tilastollisesti merkitsevän eron semaglutidin ja lumelääkkeen välillä: semaglutidia saaneilla esiintyi 20 prosenttia vähemmän merkittäviä sydän- ja verisuonitapahtumia1. Tutkimuksen päätavoitteeksi oli määritelty ensimmäisen merkittävän sydän- ja verisuonitapahtuman ilmaantuminen. Merkittävällä sydän- ja verisuonitapahtumalla tarkoitettiin tutkimuksessa sydän- ja verisuonitaudista johtuvaa kuolemaa, ei-kuolema

Aspect Biosystems ja Novo Nordisk solmivat yhteistyösopimuksen kehittääkseen diabeteksen ja lihavuuden hoitoon tarkoitettuja biotulostettuja kudoshoitoja12.5.2023 14:30:15 EEST | Tiedote

Yhteistyössä hyödynnetään Aspectin kehittämää biotulostusteknologiaa ja Novo Nordiskin kantasolujen erilaistamiseen sekä soluhoitojen kehittämiseen ja valmistamiseen liittyvää osaamista ja teknologiaa. Aspect saa etumaksuina 75 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja välitavoitemaksuina enintään 650 miljoonaa dollaria kustakin yhteistyön tuloksena syntyneestä tuotteesta sekä lisäksi porrastettuja rojaltimaksuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye