Novo Nordisk Farma Oy

Älä kysy tätä diabetesta sairastavalta

Jaa

Noin 300 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta. Sen lisäksi arvioidaan, että 150 000 suomalaista sairastaa tietämättään. Tyypin 2 diabetes on siis yleinen sairaus, mutta siihen liittyy edelleen monia harhaluuloja, jotka diabeetikoita itseään usein harmittavat. Mitä diabetesta sairastavalta ei ainakaan kannata kysyä? Diabeteslääkäri Tero Saukkonen kertoo.

Miksi et kiinnittänyt enemmän huomiota elämäntapoihisi?

Kakkostyypin diabetes ei aina ole suoraan seurausta epäterveellisistä elämäntavoista. ”Elämäntavoilla voi kyllä useimmiten vaikuttaa diabeteksen puhkeamiseen ja ennaltaehkäisyyn kannattaa pyrkiä, mutta osalla potilaista perinnöllinen alttius sairastua on hyvin voimakas”, Novo Nordiskin lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen sanoo. Jos toisella vanhemmalla on todettu kakkostyypin diabetes, on sairastumisriski noin 40 prosenttia, ja molempien vanhempien sairastaessa perinnöllinen riski on jopa 70 prosenttia. On yksilöllistä, kuinka hyvin elintavoilla voi pitää perinnöllisen sairastumisalttiuden kurissa.

 

Miksi et hoida diabetestasi laihduttamalla?

”Painonhallinta on tärkeä osa diabeteksen hoitoa ja jokaisen kilon pudotuksesta on hyötyä. Laihduttaminen ei kuitenkaan yleensä yksin riitä, varsinkin, jos diabetes on jo edennyt vaikeahoitoiseksi. Ja vaikka ylipaino on tyypin 2 diabetesta sairastavalle usein tyypillistä, kaikki kakkostyypin diabetesta sairastavat eivät kuitenkaan ole ylipainoisia”, Saukkonen muistuttaa. Kakkostyypin diabetes voi olla myös normaalipainoisen sairaus, jolloin taustalla on yleensä perinnöllinen insuliinierityksen häiriö.

 

Miksi syöt makeaa jälkiruokaa?

Diabetesta sairastavalle ei tarvitse hankkia sokeritonta jälkiruokaa. Toisin kuin usein ajatellaan, sokeri tai makeat ruuat eivät itsessään ole diabeetikolle kiellettyjä. Tärkeintä on ruokavalio kokonaisuudessaan. Diabeteksen suositusruokavalio on hyvin lähellä virallisten ruokasuositusten mukaista ruokavaliota. Ylimääräistä sokeria on hyvä jokaisen välttää.

 

Mihin sinä insuliinia tarvitset, sinullahan on vain tyypin 2 diabetes?

Osalla potilaista insuliini on paras hoito jo varhaisessa vaiheessa kakkostyypin diabetesta, osalla sitä tarvitaan vasta monien vuosien kuluttua. Tyypin 2 diabeteksen hoito on hyvin yksilöllistä. Osa lääkkeistä parantaa insuliiniherkkyyttä, kun taas insuliinin antaminen korvaa insuliinin erityksen puutetta. Moni potilas tarvitsee monella mekanismilla vaikuttavia lääkkeitä. ”Lisäksi on muistettava, että se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella”, Saukkonen toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Novo Nordisk Farma Oy
Novo Nordisk Farma Oy
Bertel Jungin aukio 5
02600 ESPOO

020 762 5300http://www.novonordisk.fi

Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on yli 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteshoidon kehittämisessä. Tämän työn kautta yrityksellä on kokemusta ja osaamista, jota se hyödyntää myös muiden vakavien pitkäaikaissairauksien, kuten hemofilian, kasvuhäiriöiden ja lihavuuden voittamiseksi. Novo Nordiskilla on yli 41 000 työntekijää 75 eri maassa, ja sen tuotteita markkinoidaan yli 180 maassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tanskassa.

Lisätietoa on luettavissa: www.novonordisk.fi ja www.novonordisk.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Jaakko Linna Novo Nordisk Farma Oy:n toimitusjohtajaksi6.4.2018 09:00:00 EESTTiedote

Novo Nordisk Farma Oy:n uutena toimitusjohtajana on 2. huhtikuuta 2018 aloittanut kauppatieteiden maisteri Jaakko Linna. Linna tulee Novo Nordiskille lääkeyritys Takedalta, jonka Balkanin toimintoja hän on johtanut viimeiset kolme vuotta Ateenassa. Aikaisemmin Jaakko Linna on toiminut mm. Takedan ja Leiraksen Suomen toimitusjohtajana. Lääketeollisuuden lisäksi Jaakko Linnalla on kokemusta talousjohdon tehtävistä useilta eri toimialoilta. Olen erittäin innostunut uudesta tehtävästäni Novo Nordiskilla. Olen useamman vuoden ajan seurannut läheltä terveydenhuoltoa maassa, jossa potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten tilanne on erittäin vaikea. Suomessa meillä on hyvä, toimiva järjestelmä ja suhtaudun hyvin optimistisesti mahdollisuuksiin kehittää sitä entistä paremmaksi yhteistyössä muiden terveysalan toimijoiden kanssa, Jaakko Linna tiivistää uuteen tehtäväänsä liittyviä tunnelmia. Novo Nordisk on maailman johtava diabeteslääkkeiden kehittäjä ja markkinoija. Lisäksi Novo Nordisk pa

Diabetes yleistyy, hoitoon tulossa muutoksia20.12.2017 15:07:11 EETTiedote

Diabeteksen yleistyminen Suomessa ja maailmalla jatkuu. Vaikka hoitokulut ovat potilasta kohden laskeneet, monitahoinen sairaus aiheuttaa ihmisille ja terveydenhuollolle suuria haasteita. Erityisesti huonosta hoitotasapainosta johtuvat liitännäissairaudet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Joulukuun 12. päivä järjestetyssä Kansallisessa diabetesfoorumissa vaadittiin, että sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksessa kiinnitetään erityistä huomiota sairauden ehkäisemiseen sekä hoitamiseen. Diabetesliiton teettämän valtakunnallisen rekisteritutkimuksen mukaan lisäsairaudet yli kaksinkertaistavat tyypin 2 diabeteksen kustannukset. Tampereen yliopiston laskelmien mukaan pelkästään diabeetikoiden sairaanhoidon kustannukset ilman avopalveluja olivat vuonna 2011 noin 1,5 miljardia euroa eli noin 9 prosenttia terveydenhuollon menoista. THL:n rekisteritutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla oli vuonna 2014 jo noin 67 000 diabeetikkoa, mikä vastaa Hämeenlinnan kokoisen kaupungin asukasmäärä

Novo Nordisk kehottaa NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 –insuliinikynän käyttäjiä vaihtamaan kynän osan uuteen5.7.2017 14:00:00 EESTTiedote

Novo Nordisk on havainnut, että joissakin tuote-erissä NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 –kyniä insuliinisäiliön pidin voi murtua tai rikkoontua, jos se on altistunut tietyille kemikaaleille, esimerkiksi tietyille puhdistusaineille. NovoPen Echo® ja NovoPen® 5 ovat kestokäyttöisiä kyniä, joihin diabetesta sairastava potilas itse vaihtaa käyttämänsä insuliinin säiliön. Kynän turvallisen toiminnan varmistamiseksi Novo Nordisk kehottaa potilaita, joilla on käytössään NovoPen® Echo® ja/tai NovoPen® 5 kyseisistä tuote-eristä vaihtamaan insuliinisäiliön pitimen uuteen, vaikka pidin näyttäisi ehjältä. Pidin saattaa myöhemmin vaurioitua, jos sitä puhdistetaan käyttöohjeen vastaisesti. Vaihdon voi tehdä yrityksen nettisivujen kautta. Kyseiset tuote-erät on listattu alla. Kuvassa on insuliinisäiliön pidin. – Novo Nordisk haluaa näillä toimenpiteillä varmistaa, että potilaan hoito ei vaarannu sellaisessakaan tapauksessa, että potilas on käyttänyt Novo Nordiskin valmistetta käyttöohjeen vastaisesti, tot

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme