Hiv-säätiö

Älä pane itseäsi hengiltä! – Hiv-tukikeskuksen julistenäyttely esittelee valistuksen muutoksen pelottelusta nautintoon

Jaa
Ensimmäiset hiv-tartunnat todettiin Suomessa yli 30 vuotta sitten. Vuonna 1986 Seta päätti perustaa Aids-tukikeskuksen tuottamaan tukipalveluita sairastuneille sekä kehittämään hivin testaus- ja ennaltaehkäisytyötä. Tänä vuonna vietetään nykyisen Hiv-tukikeskuksen 30-vuotisjuhlia ja sen kunniaksi järjestetään julistenäyttely Tampereella, Helsingissä ja Oulussa. Tampereen näyttely on osa Pirkanmaan Priden ohjelmistoa ja se järjestetään Työväenmuseo Werstaassa 7.-22.6.2016. Näyttelyssä on esillä 29 erilaista julistetta hiv-työn 30-vuotisen historian ajalta. Hiv-tukikeskuksen omien julisteiden lisäksi näyttelyssä nähdään muun muassa Maailman aids-päivän toimikunnan, Suomen Punaisen Ristin ja Lääkintöhallituksen julisteita.
Halu elää. Kondomi suojaa. Juliste. Aids-tukikeskus, 1990-luku.
Halu elää. Kondomi suojaa. Juliste. Aids-tukikeskus, 1990-luku.

Halu elää. Kondomi suojaa.

Yksinäisyys sattuu enemmän kuin hiv.

Älä tuo tuliaisia. Tartuta vain tietoa.

Mitä jos se olisit sinä?

Kondomi on kevyempi kantaa kuin hiv.

Meillä kaikilla on hiv-status. Tiedätkö omasi?

It’s a jungle out there. Use a condom.

Hiv-tukikeskuksen 30-vuotisjuhlavuoden julistenäyttely tuo esiin, miten hiv-valistusta on vuosien varrella tehty monenlaisin keinoin. Ihmisiä on peloteltu kuolemalla ja sairauden taakalla, toisaalta kondominkäyttöä on pyritty edistämään humoristisilla ja joskus provosoivillakin viesteillä. Hiv-työn asiantuntijat ovat olleet eturintamassa rikkomassa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä normeja ja tabuja. Tärkeässä roolissa on ollut hiviin ja hiv-tartunnan saaneisiin kohdistuvien ennakkoluulojen ja syrjinnän vastainen työ. Siitä esimerkkinä Maailman aids-päivän toimikunnan juliste vuodelta 2003, jossa presidentti Tarja Halonen on mukana kampanjoimassa hiv-tartunnan saaneiden yksinjäämistä ja syrjintää vastaan.

- Näyttelyyn on valittu mahdollisimman monipuolinen kattaus erilaisia julisteita. Varhaisimmissa julisteissa puhutaan vielä aidsista ja eloonjäämisestä. Myöhemmissä kampanjoissa on keskitytty muun muassa hiv-testauksen ja kondominkäytön edistämiseen sekä matkailijoiden hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn. Myös miesten välistä seksiä käsitellään useissa julisteissa, koska hiv koskettaa erityisesti miehiä, joilla on seksiä miesten kanssa, kertoo Hiv-tukikeskuksen Tampereen toimipisteen suunnittelija Katariina Huuhka.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin ti 7.6.2016 klo 16.00.
Paikalla Tampereen näyttelyn vastaava suunnittelija Katariina Huuhka Hiv-tukikeskuksesta

Älä pane itseäsi hengiltä! – Julistenäyttely hiv-valistuksen muutoksesta pelottelusta nautintoon
Työväenmuseo Werstas, Komuutti-tila
7.-22.6.2016
Vapaa pääsy
Aukioloajat: ma suljettu | ti-su 11-18
Osoite: Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere
www.tyovaenmuseo.fi

www.hivtukikeskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katariina Huuhka
suunnittelija
Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus
Puh. 0207 465 754
katariina.huuhka@hivtukikeskus.fi

Kuvat

Halu elää. Kondomi suojaa. Juliste. Aids-tukikeskus, 1990-luku.
Halu elää. Kondomi suojaa. Juliste. Aids-tukikeskus, 1990-luku.
Lataa
Älä pane itseäsi hengiltä. Juliste. Suomen Punainen Risti, 2004.
Älä pane itseäsi hengiltä. Juliste. Suomen Punainen Risti, 2004.
Lataa
Yksinäisyys sattuu enemmän kuin hiv. Juliste. Maailman aids-päivän toimikunta, 2003.
Yksinäisyys sattuu enemmän kuin hiv. Juliste. Maailman aids-päivän toimikunta, 2003.
Lataa
Käytä kumia. Juliste. Lääkintöhallitus, 1980-luku.
Käytä kumia. Juliste. Lääkintöhallitus, 1980-luku.
Lataa
It's a jungle out there. Use a condom. Hiv-tukikeskus & Kilroy, 2015
It's a jungle out there. Use a condom. Hiv-tukikeskus & Kilroy, 2015
Lataa
Aids. Juliste. Grafia, 1990-luku.
Aids. Juliste. Grafia, 1990-luku.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Hermannin rantatie 2 B
00580 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden ja heidän läheistensä tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen.

Hivpoint toteuttaa ja kehittää hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen tähtääviä testaus-, neuvonta- ja tukipalveluja sekä vaikuttamistyötä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Suomi saavutti kansainväliset hiv-tavoitteet – stigma yhä esteenä palveluiden saamiselle28.11.2024 11:02:05 EET | Tiedote

Suomi on saavuttanut UNAIDSin asettamat 95–95–95-tavoitteet. Eli vähintään 95% hiv-positiivisista tietää tartunnastaan, heistä 95% on lääkityksellä ja heistä 95%:lla hoito toimii hyvin ja virukset ovat ns. mittaamattomissa. Suomessa kuitenkin vielä n. 15 % hiv-positiivisista on toimivan lääkehoidon ulkopuolella. Tiedon puute ja stigma ovat keskeisiä esteitä, jotka vaikeuttavat hiv-tartunnan saaneiden pääsyä hoitoon ja tukipalveluihin. “Suomessa hiv-tartunnat todetaan myöhään ja osalla sairaus on ehtinyt edetä aids-vaiheeseen asti. On väärin, että stigma estää ihmisiä pääsemästä testeihin ja hoitoon ajoissa”, toteaa Hiv-säätiön toiminnanjohtaja Vilma Pietilä.

Hiv-testejä ei tehdä tarpeeksi – todellista tartuntatilannetta ei voida tietää22.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Vuosina 2020–2022 pistämällä päihteitä käyttävillä todettujen hiv-tartuntojen määrä on ollut kasvussa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Heille suunnatuissa matalan kynnyksen palveluissa ja asumisyksiköissä hiv-testausmäärät ovat kuitenkin jääneet tarpeeseen nähden vähäisiksi. Säännöllinen testaus ehkäisee sairauden etenemisen aids-vaiheeseen, mahdollistaa hoitoon pääsyn ja ehkäisee jatkotartuntoja. Hivpointin ja A-klinikkasäätiön yhteinen Oikeus hiv-testiin -hanke kehittää ratkaisuja pistämällä päihteitä käyttävien hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja hiv-testauksen tehostamiseen.

Stigma vaikuttaa hiv-positiivisten elämään ja estää hakeutumasta testeihin1.12.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Maailman aids-päivänä, 1.12. hiv-työtä tekevät järjestöt muistuttavat, että stigma vaikuttaa hiv-positiivisten jokapäiväiseen elämään ja estää ihmisiä hakeutumasta testeihin. Positiiviset ry:n Stigma Index -kyselytutkimuksen mukaan Suomessa joka kymmenes (11 %) hiv-positiivinen oli kuluneen vuoden aikana jättänyt hakeutumatta tarvitsemaansa muuhun kuin hiviin liittyvään terveydenhuoltoon. Suurin osa (74 %) koki hivistä kertomisen muille ihmisille edelleen vaikeaksi.

Seksitautitesteihin pääsy ei toteudu terveysasemilla suositusten mukaan – tartuntamäärät nousussa15.5.2023 07:44:15 EEST | Tiedote

Hivpoint selvitti syksyllä 2022, miten hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsy toteutuu terveysasemilla. Selvitys toteutettiin ottamalla yhteyttä 20:n eri puolilla Suomea sijaitsevan terveysaseman ajanvarauspalveluun. Oikeanlainen seksitautitesteihin ohjaus toteutui ainoastaan kahdella terveysasemalla. Kolmella terveysasemalla hiv-testiin pääsy evättiin kokonaan. Terveysasemille oli vaikeaa päästä kuppatestiin, eikä klamydia- ja tippurinäytteitä otettu oikeilta limakalvoilta. Hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi nyt tehostaa perusterveydenhuollossa, koska vuonna 2022 tippuri-, kuppa ja hiv-tartuntoja todettiin lähes kaksinkertainen määrä kuin yleensä vuosittain. Tartuntamäärien kasvu on jatkunut vuoden 2023 aikana.

Hiv-säätiön uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan Suomen hiv-tilanteesta31.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn sekä hiv-tartunnan saaneiden hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimiva Hiv-säätiö valitsi vuosikokouksessaan 24.1.2023 vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen hallituksensa puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024. Pekonen on toiminut tehtävässä aiemmin vuosina 2015–2019. Vuonna 2019 Pekonen luopui puheenjohtajan tehtävästä, kun hänet nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye