Hiv-säätiö

Älä pane itseäsi hengiltä! – Hiv-tukikeskuksen julistenäyttely Helsingin rautatieasemalla esittelee valistuksen muutoksen pelottelusta nautintoon

Jaa
Hiv-tukikeskuksen 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Helsingin rautatieaseman Postihallissa järjestetään julistenäyttely 27.6.–3.7. Näyttelyssä on esillä 29 erilaista julistetta hiv-työn yli 30-vuotisen historian ajalta. Hiv-tukikeskuksen omien julisteiden lisäksi näyttelyssä nähdään muun muassa Maailman aids-päivän toimikunnan, Suomen Punaisen Ristin ja Lääkintöhallituksen julisteita. Helsinki Pride –viikon ohjelmistoon kuuluva näyttely tuo esiin, miten hiv-valistusta on vuosien varrella tehty monenlaisin keinoin. Ihmisiä on peloteltu kuolemalla ja sairauden taakalla, toisaalta kondominkäyttöä on pyritty edistämään humoristisilla ja joskus provosoivillakin viesteillä.
Halu elää. Kondomi suojaa. Juliste. Aids-tukikeskus, 1990-luku.
Halu elää. Kondomi suojaa. Juliste. Aids-tukikeskus, 1990-luku.

Halu elää. Kondomi suojaa.

Yksinäisyys sattuu enemmän kuin hiv.

Älä tuo tuliaisia. Tartuta vain tietoa.

Mitä jos se olisit sinä?

Kondomi on kevyempi kantaa kuin hiv.

Meillä kaikilla on hiv-status. Tiedätkö omasi?

It’s a jungle out there. Use a condom.

Ensimmäiset hiv-tartunnat todettiin Suomessa yli 30 vuotta sitten. Vuonna 1986 Seta perusti Aids-tukikeskuksen tuottamaan tukipalveluita sairastuneille sekä kehittämään hivin testaus- ja ennaltaehkäisytyötä. Juhlavuosinäyttelyyn on valittu monipuolinen kattaus erilaisia julisteita hiv-työn historian varrelta. Varhaisimmissa julisteissa puhutaan aidsista ja eloonjäämisestä, myöhemmissä kampanjoissa on keskitytty muun muassa hiv-testauksen ja kondominkäytön edistämiseen sekä matkailijoiden hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn. Tärkeässä roolissa on ollut myös hiviin ja hiv-tartunnan saaneisiin kohdistuvien ennakkoluulojen ja syrjinnän vastainen työ. Vuoden 2003 Maailman aids-päivän julisteessa presidentti Tarja Halonen on mukana kampanjoimassa hiv-tartunnan saaneiden yksinjäämistä ja syrjintää vastaan.

- Julistenäyttelyn kuvasto ja raflaavatkin otsikot varmasti herättävät ohikulkijat ja työmatkalaiset rautatieasemalla. Julisteista näkyy, että hiv-työssä on ollut tärkeää rikkoa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä normeja ja tabuja. Vaikka nykyään hiv-valistustyössä ei ole syytä pelotella kuolemalla, on turvaseksin ja hiv-testauksen edistäminen sekä hiviin liittyvien ennakkoluulojen poistaminen yhä ajankohtaista, toteaa Hiv-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Jukka Keronen.  

Näyttelyn avajaisia vietetään ma 27.6. klo 7.30-9.00
Hiv-tukikeskuksen työntekijät ovat paikalla keskustelemassa näyttelystä ja jakamassa kondomeja.

Ti 28.6. klo 18-20 järjestetään aiheeseen liittyvä keskustelutilaisuus Tietoa, tukea & tunnetta! – jo 30 vuotta hiv-työtä Kirjasto 10:ssä (Elielinaukio 2G). Paneelikeskustelussa ovat mukana Aids-tukikeskuksen perustajajäsen Jussi Nissinen, infektiolääkäri Jussi Sutinen, sairaanhoitaja Riikka Teperi, Positiiviset ry:n puheenjohtaja Tapani Valkonen ja Hiv-tukikeskuksen Miesten kesken turvallisesti -työn suunnittelija Teppo Heikkinen.

Älä pane itseäsi hengiltä! – Julistenäyttely hiv-valistuksen muutoksesta pelottelusta nautintoon
Rautatieaseman Postihalli
27.6.-3.7.2016
Vapaa pääsy
Aukioloajat: joka päivä 5.00-2.00
Osoite: Kaivokatu 1, Helsinki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vilma Pietilä
viestintäpäällikkö
Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus
Puh. 0400 241465
vilma.pietila@hivtukikeskus.fi

Kuvat

Halu elää. Kondomi suojaa. Juliste. Aids-tukikeskus, 1990-luku.
Halu elää. Kondomi suojaa. Juliste. Aids-tukikeskus, 1990-luku.
Lataa
Käytä kumia. Juliste. Lääkintöhallitus, 1980-luku.
Käytä kumia. Juliste. Lääkintöhallitus, 1980-luku.
Lataa
Yksinäisyys sattuu enemmän kuin hiv. Juliste. Maailman aids-päivän toimikunta 2003.
Yksinäisyys sattuu enemmän kuin hiv. Juliste. Maailman aids-päivän toimikunta 2003.
Lataa
Älä pane itseäsi hengiltä. Juliste. Suomen Punainen Risti, 2004.
Älä pane itseäsi hengiltä. Juliste. Suomen Punainen Risti, 2004.
Lataa
Aids. Juliste. Grafia, 1990-luku.
Aids. Juliste. Grafia, 1990-luku.
Lataa
It's a jungle out there. Use a condom. Juliste. Hiv-tukikeskus & Kilroy, 2015.
It's a jungle out there. Use a condom. Juliste. Hiv-tukikeskus & Kilroy, 2015.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Hermannin rantatie 2 B
00580 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden ja heidän läheistensä tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen.

Hivpoint toteuttaa ja kehittää hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen tähtääviä testaus-, neuvonta- ja tukipalveluja sekä vaikuttamistyötä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Hiv-testejä ei tehdä tarpeeksi – todellista tartuntatilannetta ei voida tietää22.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Vuosina 2020–2022 pistämällä päihteitä käyttävillä todettujen hiv-tartuntojen määrä on ollut kasvussa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Heille suunnatuissa matalan kynnyksen palveluissa ja asumisyksiköissä hiv-testausmäärät ovat kuitenkin jääneet tarpeeseen nähden vähäisiksi. Säännöllinen testaus ehkäisee sairauden etenemisen aids-vaiheeseen, mahdollistaa hoitoon pääsyn ja ehkäisee jatkotartuntoja. Hivpointin ja A-klinikkasäätiön yhteinen Oikeus hiv-testiin -hanke kehittää ratkaisuja pistämällä päihteitä käyttävien hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja hiv-testauksen tehostamiseen.

Stigma vaikuttaa hiv-positiivisten elämään ja estää hakeutumasta testeihin1.12.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Maailman aids-päivänä, 1.12. hiv-työtä tekevät järjestöt muistuttavat, että stigma vaikuttaa hiv-positiivisten jokapäiväiseen elämään ja estää ihmisiä hakeutumasta testeihin. Positiiviset ry:n Stigma Index -kyselytutkimuksen mukaan Suomessa joka kymmenes (11 %) hiv-positiivinen oli kuluneen vuoden aikana jättänyt hakeutumatta tarvitsemaansa muuhun kuin hiviin liittyvään terveydenhuoltoon. Suurin osa (74 %) koki hivistä kertomisen muille ihmisille edelleen vaikeaksi.

Seksitautitesteihin pääsy ei toteudu terveysasemilla suositusten mukaan – tartuntamäärät nousussa15.5.2023 07:44:15 EEST | Tiedote

Hivpoint selvitti syksyllä 2022, miten hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsy toteutuu terveysasemilla. Selvitys toteutettiin ottamalla yhteyttä 20:n eri puolilla Suomea sijaitsevan terveysaseman ajanvarauspalveluun. Oikeanlainen seksitautitesteihin ohjaus toteutui ainoastaan kahdella terveysasemalla. Kolmella terveysasemalla hiv-testiin pääsy evättiin kokonaan. Terveysasemille oli vaikeaa päästä kuppatestiin, eikä klamydia- ja tippurinäytteitä otettu oikeilta limakalvoilta. Hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi nyt tehostaa perusterveydenhuollossa, koska vuonna 2022 tippuri-, kuppa ja hiv-tartuntoja todettiin lähes kaksinkertainen määrä kuin yleensä vuosittain. Tartuntamäärien kasvu on jatkunut vuoden 2023 aikana.

Hiv-säätiön uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan Suomen hiv-tilanteesta31.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn sekä hiv-tartunnan saaneiden hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimiva Hiv-säätiö valitsi vuosikokouksessaan 24.1.2023 vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen hallituksensa puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024. Pekonen on toiminut tehtävässä aiemmin vuosina 2015–2019. Vuonna 2019 Pekonen luopui puheenjohtajan tehtävästä, kun hänet nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi.

Suomessa hiv-tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä – hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi tehostaa21.11.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopassa noin puolet hiv-tartunnan saaneista ja suomalaisista tartunnan saaneista yli 10 % ei tiedä hiv-tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Lisäksi Suomessa yli puolet hiv-tartunnoista diagnosoidaan myöhään. Tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä tai vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on edennyt aids-vaiheeseen. Yli puolella tartunnan saaneista on ollut ennen diagnoosia terveydenhuollon käyntejä, joiden yhteydessä hiv-testiä olisi voitu tarjota jo aiemmin. Seksitautitartuntoja on tänä vuonna todettu ennätysmäärä, joten hivin ja muiden seksitautien testauksen tehostaminen on entistäkin tärkeämpää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye