Alkaako jouluruoka tympiä nopeasti? Hävikkiruoan hyödyntämisen asiantuntija neuvoo reseptit, joilla syöt kinkkua ja laatikkoa vielä vaikka uutenavuotena
S-marketin hävikkiruokaa annoksissaan hyödyntävän Happy Farmer -ravintolaperheen keittiöpäällikön Jussi Kuuluvaisen kehittämät uudet reseptit tuovat joulun yli jääneeseen ruokaan uutta elämää niin, että jouluherkkuihin helposti kyllästyväkin voivat niitä syödä. Kuuluvainen kehottaa ruoan poisheittämisen sijaan kokeilemaan rohkeasti uusia yhdistelmiä.

Suomalaiset rakastavat jouluruokaa niin paljon, että sitä myös jää joka joulu yli. Monille lieneekin tuttu tilanne, että muutaman päivän jälkeen samojen joulun herkkuruokien syöminen uudelleen lämmitettynä alkaa tympiä.
Ruokaa ei kuitenkaan kannata heittää roskiin. Sokoksen talossa toimivan Happy Farmer -ravintolaperheen keittiöpäällikkö Jussi Kuuluvainen hyödyntää päivittäin työssään alakerrassa toimivan S-marketin ruokahävikkiä ja neuvoo, että jouluruoan uusiokäytössä kannattaa käyttää rohkeasti mielikuvitusta.
”Monet käyttävätkin jo jouluruokaa uudestaan tehden esimerkiksi kinkusta hernekeittoa. Ja se on täysin pätevä käyttötapa. Tärkeintä on, että ruokaa ei menisi turhaan roskiin. Jouluruoankin kanssa voi rohkeasti käyttää mielikuvitusta ja loihtia vähän erikoisempiakin makuja. Varsinkin tänä poikkeusvuonna, kun olemme todella paljon kotona, niin mikä sen hauskempaa, kuin leikitellä vähän erilaisilla makuyhdistelmillä”, Kuuluvainen toteaa.
Porkkanalaatikosta ”falafelia” ja kinkusta empanadaa
Tänä jouluna Kuuluvainen tarttui myös itse haasteeseen ja kehitti kaksi reseptiä, joilla voi antaa uuden elämän joulun ylijäämäruoalle.
”Kinkku on yleensä sellainen ruoka, jota ostetaan paljon ja sitä myös jää paljon yli. Lähdin tässä reseptissä vähän eksoottisemmalle linjalle, mutta samalla pitäen mukana jotain tuttua ja turvallista, hyvään vanhanajan lihapiirakkaan viittaavaa. Kinkku-empanadassa mausteita on kuitenkin runsaasti ja tuttu herkku saa uuden, maukkaan olomuodon. Kuuma lihapiiras lämmittää miellyttävästi pimeänä ja kylmänä talvi-iltana."
Laatikot ovat myös ruokalaji, jota yleensä joulupöydästä poistumisen jälkeen löytyy jääaapista vielä useita päiviä. Kuuluvainen päätti ottaa haltuun tänä vuonna erityisesti porkkanalaatikon uusiokäytön.
"Laatikot ovat maukkaita, mutta olomuodoltaan hyvin arkisia, joten itse en niitä juurikaan joulupöydästä jaksa nauttia. Tästä syystä lähdin tekemään porkkanalaatikosta tällaisen porkkana-sesam "falafelin", johon on isketty reilusti Aasiaan vivahtavia makuja ja ne tarjoillaan katuruokamaisesti höyrysämpylän välissä. Tällöin fiilikset välittyvät kauas joulupöydän neljännen päivän tunnelmasta ja tätä kehtaa tarjota vaikkapa vielä uutena vuotena."
250 kiloa hävikkiä jo hyödynnetty
Happy Farmer -ravintolaperhe avattiin kesän loppupuolella Helsingin parhaisiin ravintolapaikkoihin kuuluvaan Sokoksen taloon. Happy Farmer käyttää Suomen mittapuulla harvinaisessa marketin ja ravintolan yhteistyössä muun muassa Sokoksen alakerran S-marketin ylijäämäraaka-aineita ruokiensa valmistuksessa.
Uusi konsepti on lähtenyt hyvin käyntiin ja ensimmäisen syksynsä aikana Happy Farmerissa on saatu hyödynnettyä jo 250 kiloa hävikkiä. Suurin osa hyödynnetystä hävikistä on ollut kasviksia.
Yhteyshenkilöt
Anniina KorpelaViestintäpäällikkö / Head of Corporate CommunicationsHOK-Elanto
Autan mielelläni kaikissa HOK-Elantoon liittyvissä haastattelu- ja kuvapyynnöissä.
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Happy Farmer on uudenlainen ruokakeskittymä Helsingissä Sokoksen kulmassa. Happy Farmer -ravintolaperheen muodostavat Kitchen & Bakery ja Coffee Bar & Wine. Teemme yksinkertaista, herkullista ja hauskaa ruokaa – kaikkiin päivän hetkiin aamiaisesta illalliseen. Inspiroidumme raaka-aineiden raikkaudesta, puhtaudesta ja laadukkuudesta. Elämme sesongista, mikä näkyy ja maistuu lautasella, lasissa, kipossa ja kupissa. Happy Farmerin omistaa HOK-Elanto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HOK-Elanto
Pääkaupunkiseutu vetää vegetrendiä 21.1.2021 11:50:57 EET | Tiedote
Kasvisten osuus suomalaisten lautasilla lisääntyy vuosi vuodelta. Vegetrendi näkyy koko maassa, mutta pääkaupunkiseudulla vegaanisten tuotteiden osuus elintarvikkeista on 50 prosenttia muun Suomen keskiarvoa korkeampi. Kasvispohjaisia juomia suositaan tuplasti Suomen keskiarvoa enemmän, osoittaa S-ryhmän ruokakauppojen myyntidata.
HOK-Elanto avaa uusia kauppoja Espoossa 18.1.2021 11:48:33 EET | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ja metropolialueen yhdeksässä kunnassa operoiva osuuskauppa HOK-Elanto investoi palveluidensa kehittämiseen lähivuosina rajusti erityisesti Espoossa.
HOK-Elanto palkitsee jo toistamiseen henkilökuntaansa koronavuoden erinomaisesta työstä17.12.2020 08:00:00 EET | Tiedote
HOK-Elanto kiittää kaupoissaan ja ravintoloissaan työskenteleviä työntekijöitään erinomaisesta työstä, jaksamisesta ja joustavuudesta palkitsemalla heidät kannustepalkkioilla koronapandemian aiheuttamana poikkeuksellisena vuotena. Nyt joulukuussa maksetun kannustepalkkion lisäksi HOK-Elanto kiitti henkilöstöään kannustepalkkiolla myös toukokuussa, jolloin elettiin koronapandemian alkua. Kokonaisuudessaan koronavuoden kannusteita maksetaan kauppa- ja ravintolahenkilökunnalle 2 miljoonan euron arvosta.
Tavoitteena turvallinen asiointi - HOK-Elannon kaikki Prismat avoinna 24/7 joulunalusviikolla15.12.2020 11:00:00 EET | Tiedote
Viimejouluiseen tapaan kaikki HOK-Elannon 14 Prismaa ovat joulua edeltävän viikon avoinna vuorokauden ympäri. Kokemukset ovat osoittaneet, että asiakkaat arvostavat laajoja aukioloaikoja, asioinnin helppoutta ja joustavuutta niin arkena kuin erityisesti juhlapyhien alla.
HOK-Elanto lähtee joulukauppaan ennätyksellisen laajoilla aukioloajoilla – tarkoituksena välttää ruuhkia korona-aikana15.12.2020 11:00:00 EET | Tiedote
HOK-Elannon Prismat, S-marketit, Alepat ja Food Market Herkut ovat tänä vuonna auki jouluaattoa edeltävällä viikolla ennätyksellisen laajoilla aukioloajoilla. Laajat aukioloajat mahdollistavat jouluostosten tekemisen ruuhkia välttäen, vaikka keskellä yötä. Jouluruoat on mahdollista tilata myös verkosta.
Pääkaupunkiseudun julkisessa liikenteessä muistutetaan turvaväleistä pehmeillä keinoilla - penkeillä istuvilla jättipehmoleluilla15.12.2020 07:30:00 EET | Tiedote
Julkinen liikenne on tärkeä osa toimivaa yhteiskuntaa myös poikkeusaikana. HOK-Elannon Prismat haluavat yhdessä Savonlinjan kanssa ilahduttaa asiakkaitaan joulun alla hauskalla tempauksella pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä. Paikallisbussien penkeille on tuotu istumaan nalleja, jotka muistuttavat pitämään pientä väliä kanssamatkustajiin. Tempauksen jälkeen pehmot lahjoitetaan Uuden lastensairaalan potilaille yhteistyössä Lastenklinikoiden Kummien kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme