Alkoholin myynnin laajentaminen syventäisi sote-kriisiä
Sosiaali- ja terveyspalvelut kantavat suurta taakkaa päihdehaittojen vuoksi
"Toimiva terveydenhuolto on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka, ja terveydenhuollon henkilöstö on ollut viime vuosina suuressa kuormituksessa koronakriisin myötä. Hoitovelan purkamisen ohella sosiaali- ja terveydenhuollolle on asetettu tavoite siirtää painopiste korjaavista, sirpaleisista ja kalliista palveluista ennaltaehkäiseviin, varhaisiin ja monialaisiin palveluihin", muistuttaa EHYTin valtuuston puheenjohtaja Pekka Puska.
Tilanne on pysynyt huolestuttavana jo pitkään. Terveydenhuollon henkilöstöstä joka kolmas arvioi EHYTin kyselyssä, että alkoholin liialliseen käyttöön liittyvät vastaanottokäynnit ovat lisääntyneet ja ne kuormittavat merkittävästi työntekijöitä. Tulokset käyvät ilmi Innolinkin toteuttamasta ja EHYTin tilaamasta kyselytutkimuksesta. Kyselytutkimukseen vastasi 490 ensihoidossa, päivystyksessä ja perusterveydenhuollossa työskentelevää terveydenhuollon ammattilaista eri puolilta Suomea.
Alkoholinkäyttö on yhä useammin pääsyynä tai vähintään merkittävänä taustasyynä terveydenhuollon vastaanotto- ja hoitokäynneillä. Kyselyyn vastanneet arvioivat, että keskimäärin joka viidennellä (17 %) vastaanotolle tulevalla potilaalla alkoholin liiallinen käyttö on pääasiallinen syy käyntiin ja neljäsosalla merkittävä käynnin tausta- tai osasyy. Ensihoidossa ja päivystyksessä tämä näkyy vielä vahvemmin: jopa 44 prosenttia arvioi alkoholin käyttöön liittyvien käyntien lisääntyneen. Alkoholihaitat eivät kuitenkaan osu vain yksilöön, vaan aiheuttavat huolta ja murhetta myös läheisissä.
Alkoholi aiheuttaa Suomessa vuosittain vähintään 46 000 sairaalakäyntiä ja 93 000 alkoholisairauksista johtuvaa hoitovuorokautta. Terveydenhuollon henkilöstö arvioi, että alkoholista johtuvat vastaanotto- tai hoitokäynnit ovat yleisimpiä 50–65-vuotiaiden keskuudessa. Joka kolmas vastanneista ammattilaisista kokee, että ikäryhmässä alkoholi on käyntisyynä erittäin tai melko usein. Alkoholi selittää myös merkittävän osan väestöryhmien välisistä terveyseroista. Alkoholista johtuvat haitat aiheuttavat mittavien kustannusten lisäksi suurta inhimillistä kärsimystä.
"Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet ovat edelleen muutosvaiheessa. Nyt on keskeistä varmistaa, että hyvinvointialueille luodaan toimivat ehkäisevän päihdetyön rakenteet ja päihdepalveluiden hoito-, kuntoutus- ja asumispolut. Julkisessa taloudessa on edelleen merkittävä kestävyysvaje, eli pitkällä aikavälillä julkisen talouden menojen ja tulojen välillä vallitsee epätasapaino. Kansantaloudelle ja -terveydelle ei tule aiheuttaa lisäkuormaa tuomalla vahvempaa alkoholia ruokakauppoihin", sanoo EHYTin toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toiminnanjohtaja Juha Mikkonen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
p. 050 527 4780
juha.mikkonen@ehyt.fi
Pekka Puska
EHYT ry:n valtuuston puheenjohtaja
p. 040 771 5571
pekka.puska@thl.fi
Tietoja julkaisijasta
EHYT on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntijajärjestö. Se on samalla kansalaisjärjestö - inhimillinen areena vapaaehtoistoiminnalle, vertaistuelle ja ihmisten kohtaamiselle erilaisissa ympäristöissä. Toiminnassa yhdistyvät jäsenjärjestöjen ympäri Suomen tekemä työ, vapaaehtoistoiminta ja oman henkilöstön osaaminen ja asiantuntemus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Kysely: Alkoholin saatavuutta pidetään riittävänä - 78 prosenttia eduskuntavaaliehdokkaista tyytyväisiä alkoholin myyntiaikoihin ja -paikkoihin 28.2.2023 07:45:00 EET | Tiedote
Lähes kaikki (78 %) Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamaan ja Aula Researchin toteuttamaan kyselyyn vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista piti nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä. Vain 21 prosenttia kaikista vastaajista katsoi, että alkoholin saatavuuden nykytaso on riittämätön.
Nikotiiniton Suomi saavutetaan nuorten ympäristöihin vaikuttamalla1.2.2023 08:40:00 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä julkisti eilen kehittämisehdotuksensa lakimuutoksiksi ja muiksi toimenpiteiksi, joiden tarkoituksena on tukea ja edistää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Erityisen kannatettavia ovat EHYT ry:n näkemyksen mukaan toimenpide-ehdotukset, jotka liittyvät nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamisen ehkäisyyn.
Vanhempien huoli nuorten pahoinvoinnista kuuluu Päihdeneuvonnan puheluissa24.1.2023 09:50:00 EET | Tiedote
Vuonna 2022 erityisesti vanhemmat ottivat yhteyttä Päihdeneuvontaan. Nuorten pahoinvointi kuuluu vanhempien huolissa. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ylläpitämä Päihdeneuvonta tarjoaa aikuisille neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa. Viime vuonna Päihdeneuvonnassa vastattiin ennätykselliseen 10 000 puheluun.
Kyselytutkimus: Nuoret kantavat huolta alkoholin aiheuttamista haitoista – alkoholin myynnin vapauttamista ei kaivata 17.1.2023 07:30:00 EET | Tiedote
Nuoret aikuiset kokevat alkoholin aiheuttamat ongelmat yhteiskunnassa suuremmiksi kuin vanhemmat ikäryhmät, selviää Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta*. Enemmistö nuorista myös uskoo, että alkoholin nykyistä vapaampi myynti lisäisi sekä alkoholin kulutusta että siitä aiheutuvia haittoja.
Nuoret etsivät Tiktokissa tietoa myös päihdeaiheista27.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote
TikTok on tehokas väline päihdetiedon jakamisessa nuorille. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n nuorille suunnattu Buenotok -tili on löytänyt tavan tehdä päihdevalistusta niin, että se oikeasti kiinnostaa nuoria. Buenotok-tili on kerännyt jo yli 23 000 seuraajaa ja yli miljoona tykkäystä. Yksittäisten videoiden katselukerrat ovat saattaneet nousta jopa yli 400 000.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme