Duunitori Oy

Alle puolet suomalaisista pitää työpaikkaansa hyvänä – täältä löytyvät Suomen tyytyväisimmät työntekijät

Jaa
Suomalaisen työelämän tila -tutkimus piirtää karua kuvaa suomalaisten työpaikkojen tilanteesta. Tuoreen selvityksen mukaan vain 39 prosenttia työntekijöistä kokee työpaikkansa hyväksi. Erityisen heikolla tolalla ovat kokemukset oikeudenmukaisuudesta ja kunnioituksesta.
Suomalaiset ovat tyytymättömiä työpaikkojensa tilanteeseen, selviää tuoreesta Suomalaisen työelämän tila -tutkimuksesta. Kuva: Fredrik Bäckman / Duunitori
Suomalaiset ovat tyytymättömiä työpaikkojensa tilanteeseen, selviää tuoreesta Suomalaisen työelämän tila -tutkimuksesta. Kuva: Fredrik Bäckman / Duunitori

Suomen parhaita työpaikkoja selvittävän ja listaavan Great Place to Workin (GPTW) ja työnhakupalvelu Duunitorin marraskuussa 2021 toteuttama tutkimus selvittää suomalaisten kokemuksia työpaikoilla. 

Suomalaisen työelämän tila -tutkimuksen perusteella vain 39 prosenttia suomalaisista kokee työpaikkansa hyväksi ja asioiden, kuten hyvän viestinnän, osallistumisen ja kehittymismahdollisuuksien toteutuvan omalla työpaikallaan.

Tulos on linjassa konsulttiyhtiö McKinseyn tuoreen tutkimuksen kanssa, jonka mukaan 40 prosenttia työntekijöistä suunnittelee vaihtavansa työtä seuraavien 3–6 kuukauden aikana ja 75 prosenttia henkilöstöstä on ”avoin uudelle”.

”Tulos on huolestuttava, katsotaan sitä sitten organisaatioiden tai yksilöiden näkökulmasta. Organisaatiot menettävät paljon potentiaalia ja rahaa, kun ihmiset eivät voi hyvin. Työntekijän näkökulmasta heikko kokemus heijastuu tyytymättömyytenä eikä yksilö pääse loistamaan”, kommentoi GPTW:n yrityskulttuurin asiantuntija Joni Sarpo.

Koronapandemia on epäilemättä vaikuttanut ihmisten kokemuksiin työstään ja työpaikoistaan.

”Osa suomalaisista saattaa kokea, että viimeisen kahden vuoden aikana oma työ on käynyt liian raskaaksi. Etätyö ei myöskään toimi kaikilla työpaikoilla kuten pitäisi. Voi olla, että osa kokee olevansa jumissa nykyisessä työssään, jos koronapandemian aikana ei ole voinut tai uskaltanut vaihtaa työpaikkaa”, arvelee Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto.

Koronakriisi on luultavasti myös yksi tärkeä syy siihen, miksi tutkimuksen tulokset poikkeavat monelta osin edellisestä Suomalaisen työelämän tila -tutkimuksesta vuodelta 2016. 

Siinä missä vuonna 2021 vastaajista 39 prosenttia piti työpaikkaansa hyvänä, vielä vuonna 2016 samoin koki 54 prosenttia.

Vuoden 2021 tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena. Vastaukset kerättiin Duunitorin verkkosivuilta, uutiskirjeestä ja sosiaalisen median kanavista. Kyselyyn vastasi 2 024 ihmistä.

Työntekijät kaipaavat kunnioitusta ja oikeudenmukaisuutta

Suomalaisen työelämän tila -tutkimuksen kokonaistulos eroaa radikaalisti Great Place to Workin vuosittain selvittämistä Parhaista Työpaikoista*. Tulokset osoittavat, että ihmiset, jotka kokevat saavansa arvostusta ja tunnustusta työstään, pitävät työpaikkaansa ja sen johtamista merkittävästi parempana kuin muut.

Erityisen heikolla tolalla ovat Suomalaisen työelämän tila -tutkimuksen vastaajien kokemukset oikeudenmukaisuudesta ja kunnioitetuksi tulemisesta. Näin koki työpaikallaan vain 34 prosenttia vastaajista.

”Työntekijän kokemus kunnioituksen ja arvostuksen puutteesta voi olla kohtalokasta työnantajalle. Työsuhde perustuu vastavuoroisuudelle. Miksi työntekijä haluaisi sitoutua työnantajaan, jolta ei saa arvostusta? Entä millaista työpanosta voi odottaa työntekijältä, joka ei ole sitoutunut työhönsä?” Vaisto pohtii.

Toinen merkittävä ero Suomalaisen työelämä tila -tutkimuksen ja parhaiden työpaikkojen välillä löytyy osallisuuden kokemuksesta eli siitä, miten ihmiset voivat vaikuttaa omaan työhönsä ja työympäristöönsä liittyviin asioihin. 

”Kun ihminen kokee tulevansa kuulluksi ja saavansa vaikuttaa työhönsä liittyviin asioihin, se heijastuu positiivisesti sekä yksilön että organisaation toimintaan. Ihmisillä on valtavasti ajatuksia toiminnan kehittämiseksi. Jos niitä ei kuunnella tai oteta huomioon, työntekijä saattaa muuttua aktiivisesta ideoijasta hiljaiseksi suorittajaksi. Millä organisaatiolla on varaa olla hyödyntämättä työntekijöiden ideoita?” Sarpo kysyy.

Tyytyväisimmät työntekijät Raaseporissa, tyytymättömimmät Orimattilassa

Tyytyväisimmät työntekijät löytyvät tutkimuksen mukaan Ahvenanmaalta, Kanta-Hämeestä, Kainuusta ja Satakunnasta. Tyytymättömimpiä oltiin sen sijaan Lapissa, Pohjois-Karjalassa ja Varsinais-Suomessa.

Erityisen tyytymättömiä työpaikkaansa olivat vastaajat Orimattilasta, Janakkalasta ja Paraisilta. Orimattilalaisvastaajista vain 16 prosenttia piti työpaikkaansa hyvänä.

Sen sijaan Raaseporissa, Raumalla ja Ylivieskassa vastaajat antoivat työpaikoilleen parhaat arviot. Raaseporilaiset olivat kaikkein tyytyväisimpiä: heistä 67 prosenttia piti työpaikkaansa hyvänä.

Parhaat arviot kaikki tutkimuksen vastaajat antoivat yhteishengelle, joka oli kohdillaan 54 prosentin mielestä.

Yli 45-vuotiaiden kokemukset työpaikoista ovat hieman matalammalla tasolla kuin nuoremmilla työntekijöillä. He kokevat kuitenkin nuorempia enemmän työn merkitystä. 

”Kenties kokeneemmat työntekijät ovat nähneet muutoksia nuorempia enemmän ja heillä on enemmän kokemuksia, joihin peilata. Vahvempaan merkityksen kokemukseen vaikuttaa varmasti myös elämänkokemus ja kirkastuneet ajatukset siitä, mitkä asiat luovat itselle työn merkitystä ja miten näitä pääsee hyödyntämään työssä”, Sarpo sanoo.

*Suomen parhaiden työpaikkojen lista perustuu GPTW-henkilöstötutkimusten avulla kerättyyn tietoon. Listalle voi päästä, mikäli organisaatio on Great Place to Work -sertifioitu listaa edeltävän vuoden aikana. Vastaava tutkimus tehdään lähes 60 maassa ympäri maailmaa.

Kaipaatko lisätietoa?

Haluatko tietää lisää työmarkkinoista tai tarvitsetko asiantuntijan haastatteluun? Ole yhteydessä! Tutustu myös Duunitorin kaikille avoimeen työmarkkinapalveluun, joka kertoo esimerkiksi, mitkä alat kiinnostavat hakijoita ja millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomalaiset ovat tyytymättömiä työpaikkojensa tilanteeseen, selviää tuoreesta Suomalaisen työelämän tila -tutkimuksesta. Kuva: Fredrik Bäckman / Duunitori
Suomalaiset ovat tyytymättömiä työpaikkojensa tilanteeseen, selviää tuoreesta Suomalaisen työelämän tila -tutkimuksesta. Kuva: Fredrik Bäckman / Duunitori
Lataa
Kartta osoittaa suomalaisten kokemuksen työpaikoistaan alueellisesti. Punaisilta alueilta löytyvät tyytyväisimmät työntekijät.
Kartta osoittaa suomalaisten kokemuksen työpaikoistaan alueellisesti. Punaisilta alueilta löytyvät tyytyväisimmät työntekijät.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Duunitori Oy
Toinen Linja 7
00530 Helsinki

Duunitori.fi on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita. Duunitorin kaikille avoimiin ilmaisiin palveluihin kuuluvat muun muassa työpaikkavahti Duunivahti, ammatinvalintatesti Duunitesti, palkkavertailu ja työmarkkinaseuranta, josta näkee avoimien työpaikkojen kysynnän ja tarjonnan. Vuonna 2019 Duunitori laajeni Ruotsiin ja perusti Jobbland-työnhakupalvelun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy

Palkka-avoimuus jakaa puolueet ja äänestäjät – kiistelty direktiivi tulossa äänestykseen vaalipäivän alla16.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänestää vaalipäivän alla palkka-avoimuusdirektiivistä, joka ohjaa työnantajia raportoimaan palkkauksesta viranomaisille ja työntekijöille. Aihe jakaa puolueet ja äänestäjät kahteen leiriin, selviää Duunitorin vaalikoneesta. Yli 90 prosenttia SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaista varmistaisi palkka-avoimuuden lainsäädännöllä.

Kokoomuksen Kopra esitti vaalitentissä yli viiden prosenttiyksikön veroalea hyvätuloisille – Timo Harakka: ”Saadaanko rahaa seinästä?”22.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Miltä näyttää työllisyysaste ja hyvätuloisten veroprosentti vuonna 2033? Eturivin poliitikot ja varapuheenjohtajat vastasivat työn tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin Duunitorin vaalitentissä. Näkemyksistä löytyi jyrkkiä erimielisyyksiä ja tunteet kuumenivat erityisesti työperäisestä maahanmuutosta puhuttaessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme