Alueellisen koordinaatioryhmän esittämät rajoitukset ja suositukset otettu Uudenmaan kunnissa laajasti käyttöön
”Uudellamaalla on nyt otettu käyttöön kuta kuinkin täysimääräisenä kaikki ne rajoitukset ja suositukset, jotka lakisääteisesti voimme ottaa. Epidemian hallintaan saamisessa on nyt ennen kaikkea kyse siitä, että ihmiset noudattavat näitä rajoituksia ja suosituksia”, toteaa HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, joka toimii Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtajana.
Alueellisella tasolla käyttöönottamatta on käytännössä enää peruskoulujen siirtäminen etäopetukseen. ”Toivon todella, että meidän ei tarvitse tätä suositusta antaa alueen kunnille. Lähiopetus on merkittävä asia lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta”, sanoo Mäkijärvi.
Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä esittää 20.12. saakka kaikkien ikäryhmien kaiken organisoidun harrastustoiminnan keskeyttämisen sisätiloissa ja yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnan myös ulkotiloissa.
Alueelliset toimijat voivat yksityisten palveluntuottajien toimintaa koskien tehdä ainoastaan vahvoja suosituksia. “Vetoamme, että yksityiset palveluntuottajat noudattavat näitä suosituksia ja omalta osaltaan toimivat vastuullisesti Uudenmaan vakavassa epidemiatilanteessa. Vetoamme myös alueen asukkaisiin. Se, että joku harrastuspaikka, kauppakeskus tai baari on avoinna, ei tarkoita sitä, että siellä käynti olisi epidemian näkökulmasta turvallista. Kontaktien määrä on ratkaiseva, riippumatta missä ne tapahtuvat”, sanoo HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme