Aluehallintovirasto edistää romaniväestön yhdenvertaisuutta – Etelä-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta asetettu uudelle toimikaudelle
Aluehallintoviraston tehtäviin kuuluu romaniväestön tasa-arvon ja oikeuksien toteutumisen edistäminen toiminta-alueellaan. Etelä-Suomen aluehallintoviraston romaniasioiden suunnittelija opastaa ja ohjaa eri tahoja romaniasioissa erityisesti kouluttamalla, neuvomalla ja toimimalla verkostoissa. Tavoitteena on ennaltaehkäisevä työ, joka vähentää romaniväestöön kohdistuvaa syrjintää.
”Romaneihin kohdistuu valitettavasti edelleen ennakkoluuloja, jotka aiheuttavat syrjintää, kuten olemme aivan viime aikoinakin saaneet havaita”, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston romaniasioiden erikoissuunnittelija Malla Laiti. ”Olemme erittäin mielellämme lisäämässä neuvonnan, ohjauksen ja vuoropuhelun keinoin tietoisuutta romaniväestöstä eri toimijoille, jotta ymmärrys paranisi, syrjintä vähenisi ja romaniväestön toimintamahdollisuudet kohenisivat.”
Osaltaan aluehallintoviraston työ toteuttaa kolmatta Suomen Romanipoliittista ohjelmaa (Rompo 3), joka on juuri valmistunut vuosille 2023-2030. Rompo 3 -ohjelman läpileikkaavina tavoitteina on yhdenvertaisuus, osallisuus ja osallistuminen sekä syrjinnän poistaminen puuttumalla romanivastaisuuteen.
”Myös lapsiasiavaltuutetun tuore selvitys kertoo karua kieltään siitä, että romanilapset kokevat toistuvaa syrjintää, mikä uhkaa heidän hyvinvointiaan. On koko yhteiskunnan etu, että romaniväestöä kohdeltaisiin yhdenvertaisesti, ja tämän eteen myös me aluehallintovirastossa työskentelemme”, kertoo Malla Laiti. ”Meihin voi olla yhteydessä kaikissa romaniasioissa. Tarjoamme esimerkiksi yrityksille neuvontaa romanikulttuurista ja romaniväestön kohtaamisesta.”
Alueellinen romaniasiain neuvottelukunta on asetettu uudelle toimikaudelle
Alueellisena romaniasioiden edistämisen yhteistyöverkostona toimii valtioneuvoston asetuksen mukainen romaniasiain alueellinen neuvottelukunta, jonka asettaa aluehallintovirasto. Neuvottelukunnan tehtäviä ovat seuraavat:
- seurata romaniväestön yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksien ja elinolosuhteiden kehitystä tasa-arvon edistämiseksi sekä antaa viranomaisille lausuntoja näissä asioissa
- tehdä aloitteita ja esityksiä romaniväestön taloudellisten, koulutuksellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten elinolosuhteiden parantamiseksi sekä romaniväestön työllistymisen edistämiseksi
- edistää romaniväestöön kohdistuvan syrjinnän poistamista
- edistää romanien kielen ja kulttuurin vahvistamista
- toimia romanien ja viranomaisten välisenä yhteistyöelimenä alueellaan.
Etelä-Suomen alueellisen romaniasiain uuden neuvottelukunnan toimikausi on 1.1.2023-31.12.2025. Jäseniksi on nimetty romaniedustajia ja hyvinvointialueiden edustajia. Neuvottelukunnan kokoonpano on liitteenä olevassa asettamispäätöksessä.
Aluehallintovirasto ohjaa ja neuvoo romaniasioissa sekä kouluttaa ja tiedottaa niistä. Työ painottuu sidosryhmätyöskentelyyn ja verkostoitumiseen eri viranomaisten ja romanitoimijoiden kanssa. Yhteistyötoimijoita ovat muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö, opetushallituksen romaniväestön koulutusryhmä, kunnat, romanityöryhmät ja romanijärjestöt sekä seurakunnat. Lisäksi aluehallintovirasto tekee tiivistä yhteistyötä sekä valtakunnallisen että alueellisten romaniasiain neuvottelukuntien kanssa.
Lisää tietoa:
- Aluehallintoviraston verkkosivut
- Romaniasiain neuvottelukunta Ronk
- Suomen Romanipoliittinen ohjelma 2023-2030 (Rompo 3)
- Lapsiasiavaltuutetun selvityksen tiivistelmä: Romanilasten hyvinvointi ja oikeuksien toteutuminen
- Alueellinen romaniasiain neuvottelukunta 1.1.2023-31.12.2025, asettamispäätös
Medialle:
Erikoissuunnittelija Malla Laiti
p. 0295 016 000 (vaihde)
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Sulkavanjärven vedenkorkeuden nostolle myönnettiin lupa21.3.2023 15:00:00 EET | Tiedote
Sulkavan osakaskunnalle on myönnetty lupa Sulkavanjärven keskivedenkorkeuden nostamiseen. Sulkavanjärvi sijaitsee Kiuruveden ja Pielaveden alueella. Vedenkorkeutta nostetaan Isokoskeen rakennettavalla pohjapadolla.
Vid veckoslutsinspektioner på byggarbetsplatser övervakas användningen av utländsk arbetskraft och arbetssäkerheten21.3.2023 07:10:00 EET | Tiedote
I år görs arbetarskyddsinspektioner på byggarbetsplatser i Södra Finland under flera veckoslut. Vid inspektionerna övervakas särskilt användningen av utländsk arbetskraft och arbetssäkerheten. Samtidigt samlar man in information för den fortsatta övervakningen om hur arbetsgivaren iakttar anställningsförhållandets minimivillkor till exempel i fråga om lön och arbetstider. På detta sätt strävar man efter att bekämpa utnyttjandet av utländsk arbetskraft inom byggbranschen.
Viikonlopputarkastuksilla rakennustyömailla valvotaan ulkomaisen työvoiman käyttöä ja työturvallisuutta21.3.2023 07:10:00 EET | Tiedote
Etelä-Suomen rakennustyömaille tehdään tänä vuonna työsuojelutarkastuksia useina viikonloppuina. Tarkastuksilla valvotaan erityisesti ulkomaisen työvoiman käyttöä ja työturvallisuutta. Samalla kerätään jatkovalvontaa varten tietoa siitä, miten työnantaja noudattaa työsuhteen vähimmäisehtoja esimerkiksi palkan ja työaikojen suhteen. Tällä pyritään torjumaan ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä rakennusalalla.
Tillsynsprogrammet för småbarnspedagogiken 2023–2025 fokuserar på proaktiv tillsyn över småbarnspedagogiken20.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Regionförvaltningsverkens och Valviras tillsynsprogram för småbarnspedagogiken är riktat till kommunala och privata anordnare av småbarnspedagogik och syftar till att samordna styrningen och tillsynen av småbarnspedagogiken. Målet för den proaktiva tillsynen är att trygga en småbarnspedagogik av hög kvalitet.
Varhaiskasvatuksen valvontaohjelma 2023–2025 – keskiössä varhaiskasvatuksen järjestämisen ennakollinen valvonta20.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Aluehallintovirastojen ja Valviran laatima varhaiskasvatuksen valvontaohjelma on suunnattu kunnallisille ja yksityisille varhaiskasvatuksen järjestäjille. Tavoitteena on yhdenmukaistaa varhaiskasvatuksen järjestämisen ohjausta ja valvontaa. Ennakollisella valvonnalla pyritään varmistamaan lasten laadukas varhaiskasvatus.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme