Aluehallintovirasto

Aluehallintovirasto kumoaa liikunta- ja virkistystilojen sulkupäätöksen Päijät-Hämeessä - tilat voi avata 21.4., mutta turvatoimia on noudatettava

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa päätöksen, jolla se määräsi mm. liikunta- ja virkistystiloja suljettavaksi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella 28.4.2021 asti. Tilat voi avata asiakkaille keskiviikkona 21.4., mutta tilojen käytössä on noudatettava hygieniavaatimuksia ja varmistettava, että osallistujilla on mahdollisuus säilyttää turvavälit.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 20.4.2021 päätöksen, jolla se kumoaa 9.4.2021 tekemänsä päätöksen, jonka mukaisesti Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella mm. liikunta- ja virkistystilat oli pidettävä suljettuina 28.4.2021 asti tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Toimijat saavat avata tilansa asiakkaille ja osallistujille heti keskiviikkona 21.4.2021. Sulku puretaan, koska kaikki lain edellytykset sulkupäätökselle eivät enää täyty.

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella koronaviruksen ilmaantuvuus on edelleen korkea, yli 130 / 100 000 henkilöä kahden viikon aikana, ja alueella on selvittämättömiä tartuntaketjuja. Epidemiatilanne on kuitenkin parantunut: sairaalahoidon tarve on vähentynyt ja teho-osaston erityisjärjestelyitä on purettu. Sairaanhoitopiirin alueella ei arvioida tällä hetkellä olevan riskiä sairaala- tai tehohoidon tarpeen lisääntymiseen, joka johtaisi hoidon vaarantumiseen tai terveydenhuollon ylikuormittumiseen. Tämän vuoksi sulkupäätöksen jatkamiselle alueella ei ole enää lainmukaisia perusteita.

Asiakkaiden turvavälit pitää taata ja hygieniajärjestelyistä on huolehdittava

Nyt avattavien tilojen käytössä täytyy yhä noudattaa tartuntatautilain yleisiä hygieniavaatimuksia mm. pintojen tehostetusta puhdistamisesta ja asiakkaiden ohjeistamisesta käytännöistä, joilla ehkäistään viruksen leviämistä.

Lisäksi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella on voimassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston määräys, jonka mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden pitää varmistaa, että asiakkailla on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontaktit toisiinsa - turvavälit on siis voitava säilyttää tilojen käytössä. Määräys perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d.

Lain ja määräysten mukaisia järjestelyjä on ehdottomasti noudatettava, jotta epidemiatilanne ei lähde uudestaan pahenemaan.

Sulkupäätös voimassa yhä mm. Uudellamaalla - aluehallintovirasto seuraa epidemiatilannetta tiiviisti

Aluehallintovirasto - tai kunta omalla alueellaan - voi tehdä tartuntatautilain pykälän 58 g mukaisen liikunta- ja virkistystilojen sulkupäätöksen, kun seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • koronaviruksen ilmaantuvuus on vähintään 50 tapausta / 100 000 henkilöä kahden viikon aikana
  • alueella todetaan tautiryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystytä luotettavasti jäljittämään ja jotka aiheuttavat merkittävän riskin uusien tartuntojen leviämiseen
  • tartuntojen määrän alueella arvioidaan johtavan terveydenhuoltojärjestelmän ylikuormittumiseen
  • muita viruksen leviämisen estämiseksi jo toteutettuja toimenpiteitä ei voida pitää riittävänä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella sulkupäätös on voimassa 28.4.2021 asti. Lisäksi sulkupäätös on voimassa Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla 23.4.2021 asti. Aluehallintovirasto seuraa jatkuvasti epidemiatilanteen kehitystä yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa.

Tartuntatautilain mukaan aluehallintovirastolla on velvollisuus käyttää toimivaltaansa ja tehdä tarvittavat päätökset taudin leviämisen estämiseksi. Sulkupäätös on lain mukaan kumottava heti kun edellytykset eivät enää täyty.

Lisätietoa:

Medialle:

  • aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564
  • ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592

etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Työsuojeluviranomaiset torjuvat räjäytys- ja louhintatöiden suuronnettomuuksia7.5.2021 13:44:36 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on alkanut kolmevuotinen valvontahanke, jonka tarkoituksena on parantaa räjäytys- ja louhintatyön turvallisuutta sekä estää suuronnettomuuksia. ”Tavoitteenamme on vähentää työtapaturmien määrää pitkällä aikavälillä. Ja erityisesti sitä, että sattuneet työtapaturmat eivät jatkossa olisi vakavia”, kertoo tarkastaja Arto Liukkonen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Regionförvaltningsverket förlänger nuvarande restriktioner i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt men förbereder sig för att fatta nya beslut om det behövs7.5.2021 13:34:10 EEST | Tiedote

Epidemin är alltjämt i samhällsspridningsfasen i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts områden. Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som förlänger begränsningen av deltagarantalet vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster till högst sex personer i de här regionerna 17–31.5.2021. I Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt är epidemin i accelerationsfasen och där bibehålls sammankomstbegränsningen på tio personer. I de här regionerna förlänger regionförvaltningsverket dessutom beslutet som ålägger aktörerna att säkerställa möjligheten till säkert avstånd i kundutrymmen.

Aluehallintovirasto jatkaa Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla nykyisiä koronarajoituksia mutta varautuu tekemään tarvittaessa uusia päätöksiä7.5.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

Epidemia on edelleen leviämisvaiheessa Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt jatkopäätöksen, jolla yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajataan näillä alueilla enintään kuuteen henkilöön ajalla 17.-31.5.2021. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella epidemia on kiihtymisvaiheessa, ja siellä kokoontumisrajoitus säilyy enintään kymmenessä hengessä. Lisäksi aluehallintovirasto jatkaa näillä alueilla määräystä, jonka mukaan toimijoiden täytyy varmistaa asiakastiloissa turvavälien mahdollisuus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme