Aluehallintovirasto

Aluehallintovirasto on määrännyt lisäämään henkilökuntaa Attendon Villa Pentby -yksikköön

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Attendo Oy:lle määräyksen lisätä henkilökuntaa vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikössä, joka sijaitsee Raaseporissa. Määräystä on noudatettava toiminnan keskeytyksen uhalla.

Aluehallintovirasto otti joulukuussa 2020 Attendo Villa Pentbyn valvontaansa Raaseporin kaupungin tekemien valvontahuomioiden johdosta. Raasepori valvoi Villa Pentbytä kuntaan saapuneiden epäkohtailmoitusten perusteella tiiviisti syyskuusta marraskuuhun 2020.

Raaseporin valvontahuomioiden mukaan yksikössä oli puutteita muun muassa lääkehoidon ja saattohoidon toteuttamisessa, ravitsemuksessa sekä päivittäisessä asiakaskirjaamisessa. Asiakkaita hoidettiin vuoteeseen eikä yksikössä järjestetty viriketoimintaa. Sekä Raaseporin kaupunki että aluehallintovirasto pitivät epäkohtia vakavina. Aluehallintovirasto osallistui Villa Pentbyn valvontaan kaupungin tukena lokakuusta alkaen.

Aluehallintovirasto teki Villa Pentbyhyn 18.12.2020 ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin. Tarkastuskäynnillä kävi muun muassa ilmi, että asiakkaita hoidettiin edelleen vuoteeseen, ruoan laatu ei ollut parantunut, viriketoimintaa ei ollut tarjolla ja henkilökuntaa oli liian vähän.

Tarkastuskäynnin jälkeen aluehallintovirasto sai Attendolta selvityksiä, joiden perusteella henkilökunnan määrässä on huomattavaa vaihtelua ja etenkin viikonloppuisin henkilökuntaa on vähemmän työssä kuin arkisin. Aluehallintovirasto toteaa, että kaikilla asiakkailla on oikeus saada tarvitsemansa palvelut kaikkina viikonpäivinä ja kaikkina vuorokauden aikoina. Aluehallintovirasto ei voinut valvontahuomioidensa eikä Villa Pentbytä koskevien selvitysten perusteella varmistua asiakasturvallisuudesta ja palvelun laadusta.

Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan palvelujen tuottaja Attendo Oy ja toimintayksikkö Villa Pentbyn johto eivät reagoineet riittävällä tavalla ohjaukseen, jota sijaintikunta antoi. Lisäksi epäkohtien korjaamiseksi tehtävät käytännön toimenpiteet viipyivät liian kauan. Sijaintikunta on ensisijainen valvova viranomainen, jonka ohjaukseen tulee reagoida samoin kuin aluehallintoviraston tai Valviran antamaan ohjaukseen.

Myös Valvira on helmikuussa 2020 antanut Attendoa ja sen alaisia yhtiöitä koskevan määräyksen, joka koskee vanhustenhuollon yksiköitä. Attendoa on edellytetty ryhtymään toimenpiteisiin kaikissa vanhustenhuollon toimintayksiköissä muun muassa henkilöstömitoituksen korjaamisessa siten, että henkilökuntaa on asiakkaiden tarpeita vastaavasti kaikkina vuorokauden aikoina ja kaikkina viikonpäivinä.

Välittömään asiakastyöhön osoitetun henkilökunnan mitoituksen on 1.1.2021 alkaen oltava vähintään 0,55 työntekijää asiakasta kohden. Palvelujen tuottaja vastaa siitä, että henkilökunnan määrä ja rakenne vastaavat asiakkaiden määrää ja palvelujen tarvetta. Attendo Oy:n on raportoitava asiakas- ja henkilökuntatilanteesta aluehallintovirastolle 30.4.2021 mennessä ja sen jälkeen kahden kuukauden välein 30.10.2021 asti.

Lisätietoja
sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Vainio, paivi.vainio@avi.fi
sosiaalihuoltoyksikön päällikkö Niina Väkeväinen, niina.vakevainen@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket upphäver stängningsbeslutet för motions- och rekreationsutrymmen i Päijänne-Tavastland - utrymmena kan öppnas 21 april men säkerhetsåtgärder ska vidtas20.4.2021 14:02:29 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland upphäver beslutet som förordnade att bland andra utrymmen för motion och rekreation i Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts område ska hållas stängda till den 28 april 2021. Utrymmena kan öppnas för kunder onsdagen den 21 april, men vid användningen av utrymmena ska hygienkraven uppfyllas och säkerställas att deltagarna kan hålla säkert avstånd.

Aluehallintovirasto kumoaa liikunta- ja virkistystilojen sulkupäätöksen Päijät-Hämeessä - tilat voi avata 21.4., mutta turvatoimia on noudatettava20.4.2021 14:00:37 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa päätöksen, jolla se määräsi mm. liikunta- ja virkistystiloja suljettavaksi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella 28.4.2021 asti. Tilat voi avata asiakkaille keskiviikkona 21.4., mutta tilojen käytössä on noudatettava hygieniavaatimuksia ja varmistettava, että osallistujilla on mahdollisuus säilyttää turvavälit.

Itä-Savossa on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, muualla Itä-Suomessa rajoitus on 20 henkilöä20.4.2021 08:00:27 EEST | Tiedote

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitukset jatkuvat Itä-Suomen alueella. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueilla on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla on kielletty yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Määräykset ovat voimassa 23.4. - 22.5.2021.

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetstider och ackordslön för utländska säsongsarbetare20.4.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetsplatser inom jordbruk, som använder utländsk säsongsarbetskraft. Under den kommande skördesäsongen kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt bokföringen av arbetstider och åt ackordsprissättningen. Vid den övervakning som genomfördes i fjol hade två tredjedelar av inspektionsobjekten försummat arbetstidsbokföringen. Hälften hade lönerelaterade brister.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme