Aluehallintovirasto

Aluehallintovirasto selvitti valvontahankkeessaan velallisten maksujen käsittelyä perintätoimistoissa

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvitti perintätoimistojen toimintatapoja tapauksissa, joissa velallinen on maksanut vahingossa liikaa tai suorittanut maksun puutteellisin viitetiedoin. Näitä suorituksia koskevat toimintatavat olivat suurella osalla perintätoimistoja pääosin kunnossa, mutta merkittäviä puutteitakin havaittiin.

Toimintatavat pääosin kunnossa

Valvontahankkeessa havaittiin, että perintätoimistojen toimenpiteet suoritusten käsittelyssä ja velallisen tavoittamisessa olivat yleensä kattavia ja ne tehtiin pääsääntöisesti ilman aiheetonta viivytystä. Perintätoimistot kohdistivat velallisen puutteellisin viitetiedoin suorittaman maksun oikeaan saatavaan ja liikaa maksettu suoritus palautettiin velalliselle yleensä manuaalisin toimenpitein. Perintätoimistot käyttivät asianmukaisesti velallisen liikasuorituksen velallisen toisen velan maksuun yleensä vain velallisen suostumuksella. Velalliselta ei vaadittu kuluja puutteellisin viitetiedoin maksetun suorituksen käsittelystä. Velalliselta vaadittiin hyvän perintätavan mukaisesti kulua liikaa maksetun suorituksen käsittelystä yleensä vain silloin, kun suorituksen syynä oli velallisen virhe.

Toimintatavoissa myös puutteita

Perintätoimistojen toimintatavoissa havaittiin myös puutteita. Keskeisimmät puutteet liittyivät velallisen tavoittamista koskeviin toimintatapoihin niin liikaa maksetun suorituksen kuin puutteellisin viitetiedoin maksetun suorituksen käsittelyssä. Osa perintätoimistoista ei ollut tehnyt kaikkia tarvittavia toimenpiteitä velallisen puutteellisin viitetiedoin maksetun suorituksen selvittämiseksi ja liikaa maksetun suorituksen palauttamiseksi. Osa perintätoimistoista käytti velallisen liikasuorituksen velallisen toisen velan maksuun, vaikka siihen ei ollut tämän suostumusta.

Raportti

Aluehallintovirasto on laatinut valvontahankkeen tuloksista raportin 21.12.2020 (ESAVI/16056/2020). Virasto on samana päivänä antanut perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin merkityille perintätoimistoille valvontakirjeen, jossa perintätoimistojen huomiota on kiinnitetty lain ja hyvän perintätavan mukaisiin menettelytapoihin velallisten liikasuoritusten ja puutteellisin maksutiedoin tekemien suoritusten käsittelyssä. Aluehallintovirasto valvoo jatkossa tehostetusti valvontakirjeessä annetun hallinnollisen ohjauksen noudattamista alalla.

Linkki valvontahankkeen tiedotteeseen 27.5.2020     

Valvontahankkeen raportti 21.12.2020        

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ylläpitää rekisteriä perintätoiminnan harjoittajista ja valvoo                      valtakunnallisesti, että rekisteriin merkityt noudattavat toiminnassaan lakia ja hyvää perintätapaa. Lisätietoa aluehallintoviraston valvonnasta löytyy aluehallintoviraston verkkosivuilta   

https://avi.fi/asioi/yritys-tai-yhteiso/valvonta-ja-kantelut/raha-ja-omaisuus/perintatoimistot

 

Lisätietoja:

ylitarkastaja Anna-Emilia Sirén, p. 0295 016 029
ylitarkastaja Matti Laiho, p. 0295 016 546
ylitarkastaja Seela Saraniva, p. 0295 016 680
ylitarkastaja Jouni Kiviniemi, p. 0295 016 627

etunimi.sukunimi@avi.fi
aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde beredskapen inför coronapandemin hos kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården22.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Inom social- och hälsovården har man förberett sig på att coronapandemin eskalerar, men det har funnits skillnader t.ex. i fråga om erhållandet av testresultat och spårning av infektioner. De största orosmomenten hänför sig till att omsorgs- och vårdpersonalen insjuknar och att sjukdomen sprids till vårdhem. Uppgifterna framgår av en färsk rapport.

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme