Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto selvitti valvontakampanjassaan panttilainauslaitosten omistajien ja päättäjien luotettavuuden ja sopivuuden harjoittaa panttilainaustoimintaa

Jaa

Omistajien ja hallintohenkilöiden luotettavuudessa ja sopivuudessa ei havaittu puutteita. Valvonnassa ei myöskään havaittu puutteita tilinpäätösten laatimisen ja vaadittavan osakepääoman osalta. Puutteita havaittiin muuttuneiden tietojen ilmoittamisessa aluehallintovirastolle ja tilintarkastajien valinnassa.

Toimiluvan edellytykset olivat kunnossa

Etelä-Suomen aluehallintoviraston valvontakampanjassa havaittiin, että panttilainauslaitosten omistajien ja hallintohenkilöiden luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevat toimiluvan edellytykset olivat kunnossa. Omistajalla tarkoitetaan henkilöä, joka omistaa suoraan tai välillisesti vähintään 10 prosenttia panttilainauslaitoksen osakkeista tai osakkeiden tuottamasta äänivallasta. Hallintohenkilöllä tarkoitetaan hallituksen jäsentä, varajäsentä, toimitusjohtajaa sekä varatoimitusjohtajaa, jos tällainen on nimitetty.

Aluehallintovirasto selvitti omistajien ja hallintohenkilöiden luotettavuuden ja sopivuuden harjoittaa panttilainaustoimintaa. Selvityksessä tarkastettiin henkilöiden sakko- ja rikosrekisteritiedot sekä merkinnät liiketoimintakiellosta, konkurssista ja yrityssaneerauksesta. Samalla selvitettiin henkilöiden sopivuus ja ammattitaito harjoittaa panttilainaustoimintaa. Nämä selvitettiin, jos omistajissa tai hallintohenkilöissä oli tapahtunut muutoksia eikä aluehallintovirastolle ollut toimitettu niistä tietoa. Saatujen selvitysten perusteella jokaisen panttilainauslaitoksen omistajat ja hallintohenkilöt todettiin luotettaviksi, sopiviksi ja ammattitaitoisiksi harjoittamaan panttilainaustoimintaa. Arviointi tehtiin panttilainauslaitoskohtaisesti.

Aluehallintoviraston vuosittain toteuttamassa tilinpäätösvalvonnassa havaittiin, että jokaisen 11 panttilainauslaitoksen kohdalla tilinpäätös vuodelta 2020 oli vahvistettu asianmukaisesti yhtiökokouksessa ja kaikki tilinpäätökset sisälsivät puhtaat tilintarkastuskertomukset. Panttilainauslaitoslain edellyttämä miljoonan markan osakepääoma oli niin ikään tallessa.

Puutteita havaittiin muutostietojen ilmoittamisessa ja tilintarkastajien valinnassa

Valvonnassa havaittiin kuitenkin myös puutteita panttilainauslaitosten toiminnassa, etenkin muutostietojen ilmoittamisessa ja tilintarkastajien valinnassa. Useat panttilainauslaitokset eivät olleet ilmoittaneet Etelä-Suomen aluehallintovirastolle hallintohenkilöissä tai omistajissa tapahtuneista muutoksista. Kyseiset panttilainauslaitokset ovat tehneet aluehallintoviraston kehotuksesta muutosilmoituk-sen, joista virasto on sittemmin antanut tätä koskevat päätökset.

Tilinpäätösvalvonnassa havaittiin puutteena se, että eräiden panttilainauslaitosten kohdalla valitut tilintarkastajat eivät määrän tai pätevyyden osalta täyttäneet panttilainauslaitoslain vaatimuksia. Aluehallintovirasto on kehottanut kyseisiä panttilainauslaitoksia korjaamaan ilmenneet puutteet.

Ohjauskirje

Aluehallintovirasto on 8.11.2021 antanut panttilainauslaitoksille ohjauskirjeen, jossa panttilainauslaitosten huomiota on kiinnitetty edellä mainittuihin havaintoihin. Aluehallintovirasto tulee seuraamaan, että ala noudattaa annettua ohjausta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myöntää valtakunnallisesti panttilainauslaitosten luvat ja valvoo niitä. Lisätietoa aluehallintoviraston valvonnasta löytyy aluehallintoviraston verkkosivuilta.

Laki panttilainauslaitoksista (1353/1992)


Lisätietoja:
ylitarkastaja Sinikka Elers, p. 0295 016 573
ylitarkastaja Jouni Kiviniemi, p. 0295 016 627
etunimi.sukunimi@avi.fi
aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevia rajoituksia kiristetään Uudellamaalla, myös Kanta-Hämeeseen rajoituksia2.12.2021 19:48:44 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Kanta-Hämeessä kielletään sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Rajoitukset tulevat voimaan 4.12. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Enintään 20 hengen kokoontumisrajoitukset voimaan sisätiloissa Pohjois-Pohjanmaalla – koronapassilla mahdollisuus vapautua rajoituksista2.12.2021 17:02:40 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä. Toimijat voivat järjestää yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Määräys on voimassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella ajalla 3.12.2021 - 31.12.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme