Aluehallintovirasto

Aluehallintovirasto tehosti perintätoimistojen valvontaa, selvitti liikamaksujen käsittelytapaa ja otti käyttöön sähköisen perintärekisterin vuonna 2020

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintoviraston perintää koskevassa hankkeessa selvitettiin perintätoimistojen toimintatapoja tapauksissa, joissa velallinen oli maksanut vahingossa liikaa tai suorittanut maksun puutteellisin viitetiedoin. Myös valvontaa tehostettiin ja otettiin käyttöön sähköinen perintärekisteri.

Valvonta ja velallisten liikamaksujen käsittely

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvitti perintätoimistojen toimintatapoja tapauksissa, joissa velallinen oli maksanut vahingossa liikaa tai suorittanut maksun puutteellisin viitetiedoin. Näitä suorituksia koskevat toimintatavat olivat suurella osalla perintätoimistoja pääosin kunnossa, mutta myös merkittäviä puutteita havaittiin. Keskeisimmät puutteet liittyivät velallisen tavoittamista koskeviin toimintatapoihin liikaa maksetun suorituksen ja puutteellisin viitetiedoin maksetun suorituksen palauttamiseksi.Osa perintätoimistoista ei ollut tehnyt kaikkia tarvittavia toimenpiteitä velallisen puutteellisin viitetiedoin maksaman suorituksen selvittämiseksi ja liikaa maksaman suorituksen palauttamiseksi. Osa perintätoimistoista käytti velallisen maksaman liikasuorituksen velallisen toisen velan maksuun, vaikka siihen ei ollut tämän suostumusta. Aluehallintovirasto valvoo kuluvana vuonna tehostetusti perintäyhtiöiden menettelyjä näissä asioissa.

Velallisten aluehallintovirastolle tekemien epäkohtailmoitusten määrät kasvoivat merkittävästi myös vuonna 2020. Suurin osa ilmoituksista koski perintätoimistojen perimiä kohtuuttomia perintäkuluja yrityssaatavien perinnässä. Aluehallintovirasto on tehostanut epäkohtailmoitusten käsittelyä. Asioita pyritään käsittelemään laajempina kokonaisuuksina. Aluehallintovirasto voi määrätä perintätoimistoille hallinnollisia seuraamuksia, kuten esimerkiksi varoituksen tai määräaikaisen toimintakiellon. Valvonnassaan aluehallintovirasto myös ohjeistaa perintätoimistoja lain ja hyvän perintätavan edellyttämiin menettelytapoihin.

Väliaikainen lakimuutos voimaan vuoden 2021 alusta

Aluehallintovirasto osallistui vuonna 2020 tiiviisti perintälain väliaikaista muutosta koskevan lain valmisteluun. Lain tarkoituksena on helpottaa maksuvaikeuksissa olevien yritysten tilannetta muun muassa säätämällä enimmäismäärät perintäkuluille ja maksullisille perintätoimenpiteille. Lailla rajoitettiin myös tratan käyttöä. Aluehallintovirasto järjesti perintätoiminnan harjoittajille webinaarin väliaikaisesta perintälaista joulukuussa 2020. Aluehallintovirasto valvoo kuluvana vuonna tehostetusti myös väliaikaista perintälakia.

Sähköinen perintätoiminnan harjoittajien rekisteri (peksi)

Aluehallintovirasto otti käyttöön joulukuussa 2020 perintätoimen sähköisen rekisterin eli peksin. Rekisteriin merkitään perintätoiminnan harjoittajat. Rekisteri on julkisesti nähtävillä osoitteessa peksi.avi.fi. Rekisteristä voi tarkistaa, onko perintätoimintaa harjoittava yritys rekisteröitynyt sekä siitä ilmoitetut tiedot. Perintäyhtiöt voivat myös itse tarkistaa rekisteristä tietojensa ajantasaisuuden. Rekisteriin merkitään aluehallintoviraston määräämät hallinnolliset seuraamukset, kuten varoitukset ja määräaikaiset toimintakiellot sekä yritykset, joiden perintätoiminta on kielletty. Lisäksi rekisteriin merkitään rekisteristä poistetut yritykset ja syy näiden poistamiselle.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Matti Laiho, p. 0295 016 546
ylitarkastaja Seela Saraniva, p. 0295 016 680
ylitarkastaja Jouni Kiviniemi, p. 0295 016 627
etunimi.sukunimi@avi.fi

aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Valoisasta koronatilanteesta huolimatta Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta muistuttaa riskeistä etenkin massakokoontumisiin ja rajaliikenteeseen liittyen18.6.2021 10:47:29 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 17.6. kokoukseen puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuvan ja muiden ajankohtaisten signaalien tarkastelun lisäksi Turvallisuuskomitean erikoistutkija Jouni Pousi kertoi valmiustoimikunnalle komitean ajankohtaisista kuulumisista ja yhteiskunnan turvallisuusstrategian päivitystyöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme