Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirastot valmistautuvat asiakas- ja potilasturvallisuuslain määrittämien uusien tehtävien hoitoon

Jaa

Eduskunta on hyväksynyt lain välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamiseksi työtaistelun aikana. Laki astui voimaan tiistaina 20. syyskuuta. Aluehallintovirastot valmistautuvat laissa säädettyihin uusiin tehtäviin.

Asiakas- ja potilasturvallisuuslain suomat keinot ovat viimesijaisia. Niitä käytetään vain silloin, kun asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumista tai terveyden vakavaa vaarantumista ei työtaistelutoimien aikana voida muilla keinoin estää. Väliaikainen laki tuli voimaan tiistaina 20.9. Sen aluehallintovirastoille määrittämät tehtävät ovat:

  1. Jos työnantaja ja työntekijäjärjestöt eivät pääse sopimukseen suojelutyöstä ja vaarana on, että asiakkaiden tai potilaiden henki vaarantuu tai terveys vaarantuu vakavasti, aluehallintovirasto voi työnantajan hakemuksesta siirtää tai keskeyttää lakon tai joukkoirtisanoutumisen. Myös lakon osittainen keskeyttäminen on mahdollista. Aluehallintovirasto voi siirtää tai keskeyttää työtaistelun enintään neljä kertaa ja viikoksi kerrallaan.
  2. Jos työntekijäjärjestöön kohdistuvat neuvotteluvelvoitteet eivät ole riittäviä asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi eikä työnantajalla ole muita käytettävissä olevia keinoja, aluehallintovirasto voi työnantajan hakemuksesta määrätä työtaisteluun osallistuvan työntekijän työskentelemään ammattitaitoaan vastaavissa tehtävissä työnantajan toimintayksikössä.
  3. Jos näistä edellä mainituista keinoista huolimatta asiakkaiden tai potilaiden henki vaarantuu tai terveys vakavasti vaarantuu työtaistelutoimenpiteiden takia, aluehallintovirasto voi määrätä asiakas- ja potilasturvallisuustyöhön työntekijän, joka on irtisanoutunut työtaistelutoimenpiteenä.

Aluehallintovirastot valmistelevat uusiin tehtäviin liittyviä prosesseja ja tekevät priorisointeja muiden tehtäviensä osalta. Aluehallintovirastot toivovat, että työehtosopimusneuvotteluissa saavutettaisiin sovinto, eikä laissa tarkoitettuja määräyksiä tarvittaisi.

Asiakas- ja potilasturvallisuuslaki on voimassa tammikuun 2023 loppuun.

Lisätietoa laista (stm.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylitarkastaja Oona Mölsä, 0295 016 592, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
aluehallintoylilääkäri Hanna-Mari Jauhonen, 0295 016 949, Itä-Suomen aluehallintovirasto
aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen, 0295 017 0350, Lapin aluehallintovirasto
johtaja Heikki Mäki, 0295 018 094, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
aluehallintoylilääkäri Miia Kaartinen, 0295 018 091, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski, 0295 017 598, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har avbrutit verksamheten vid Yrjö & Hanna Oy:s enhet Tammistokoti i Tammerfors den 22 september 202223.9.2022 14:00:00 EEST | Tiedote

Enheten har under lång tid haft utmaningar med personaldimensioneringen för det direkta klientarbetet. Under arbetsskiften har det inte funnits den personal som krävs enligt tillståndet. Tammerfors stad har tagit över enhetens verksamhet och ansvarar i fortsättningen för vården och omsorgen om klienterna.

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202322.9.2022 09:50:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2023 senast 4.11.2022. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

On aika tehdä esitykset vuoden 2023 äitienpäivän kunniamerkkien saajista22.9.2022 09:50:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 4.11.2022 mennessä esitykset toimialueiltaan vuoden 2023 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme