HSY

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ilmastopäästöt vähenivät lähes 30 prosenttia – kaatopaikkakaasusta sähköä ja lämpöä

Jaa
Vaikka pääkaupunkiseudulla syntyvä sekajäte ohjataan nykyisin jätevoimalaan poltettavaksi, Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen kaatopaikkatoiminnasta syntyy yhä ilmastopäästöjä. Päästöt kuitenkin vähenivät huomattavasti viime vuonna. Tämä johtuu siitä, että kaatopaikkakaasua syntyy aikaisempaa vähemmän ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää kaasun tehokkaasti talteen ja hyödyntää energiana.
Entinen kaatopaikka-alue on nykyisin Ämmässuon ekoteollisuuskeskus. Alueella sijaitsee muun muassa biokaasulaitos, joka hyödyntää kaatopaikkakaasua sähkön ja lämmön tuotannossa.
Entinen kaatopaikka-alue on nykyisin Ämmässuon ekoteollisuuskeskus. Alueella sijaitsee muun muassa biokaasulaitos, joka hyödyntää kaatopaikkakaasua sähkön ja lämmön tuotannossa.

HSY:n toiminnan kokonaisilmastopäästöt laskivat 8 prosenttia

HSY:n toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt laskivat kokonaisuudessaan kahdeksan prosenttia vuonna 2022 edellisvuodesta ja olivat 98 000 tonnia hiilidioksidiksi muutettuna. Kasvihuonekaasupäästöt pienenivät muun muassa kaatopaikkatoiminnassa, kompostoinnissa sekä omissa ja ulkoisissa kuljetustehtävissä. Sen sijaan lämmitysenergian käytöstä aiheutuvat päästöt lisääntyivät vuoteen 2021 verrattuna.

- Kaatopaikan hajapäästöjen väheneminen on ollut isoin tekijä HSY:n ilmastovaikutusten pienentymisessä viime vuosina. Olemme saaneet hyvin kerättyä kaasua hyödynnettäväksi energiana, paikantaneet vuotokohtia ja rakentaneet uutta pintarakennetta kaatopaikka-alueella. Toisaalta kaasun muodostuminen myös vähenee, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred.

Kaatopaikkakaasua muodostuu eloperäisen jätteen hajotessa anaerobisesti. Hajoaminen jatkuu, vaikka kaatopaikka ei olekaan enää käytössä. Kaikki kaatopaikalta kerätty kaatopaikkakaasu hyödynnetään kaasuvoimalassa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa.

Myös jätevesilietteestä syntyy biokaasua

HSY tuottaa uusiutuvaa energiaa monella tapaa, siihen sisältyy biokaasun lisäksi myös vesivoimaa, aurinkosähköä sekä erilaisia lämmön talteenottoratkaisuja. Uusiutuvan energian tuotannosta 90 prosenttia on kuitenkin peräisin biokaasun hyödyntämisestä. Kaatopaikkakaasun lisäksi biokaasua tuotetaan jäteveden sekä biojätteen käsittelyprosesseista. Viime vuonna yli puolet biokaasusta tuotettiin jätevedenpuhdistamoilla. Biokaasu hyödynnetään sähkön- ja lämmön tuotannossa.

Jätevedenpuhdistus kuluttaa paljon energiaa, mutta jäteveden puhdistuksessa muodostuvaa lietettä mädättämällä voidaan tuottaa biokaasua ja se käyttää tehokkaasti hiilineutraaliin energiantuotantoon. Biokaasu tulee tuottamaan merkittävän osan esimerkiksi Blominmäen uuden jätevedenpuhdistamon sähkön ja lämmön tarpeesta.

- Blominmäen jätevedenpuhdistamolla on monia energiaviisaita ratkaisuja, joiden ansiosta se on lämmön suhteen omavarainen ja pystyy tuottamaan käynnistämisvaiheen jälkeen noin 70 prosenttia tarvitsemastaan sähköstä. Lisäksi Fortum hyödyntää laajenevassa määrin puhdistetun jäteveden sisältämää lämpöä kaukolämmön tuotantoon, vesihuollon toimialajohtaja Mari Heinonen kertoo.

HSY:n toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2016 lähtien jo 49 prosenttia. HSY:n tavoitteena on saavuttaa hiilineutraali vesi- ja jätehuolto vuoteen 2030 mennessä.

Lisätietoja:
• HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutus avoimena datana: Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) energia- ja materiaalitaseet sekä kasvihuonekaasupäästöt - HSY
• Toimitusjohtaja Tommi Fred, tommi.fred@hsy.fi, puh 040 062 2685
• Toimialajohtaja Mari Heinonen, mari.heinonen@hsy.fi, puh. 050 320 3909
• Energiatehokkuuspäällikkö Juha Viholainen, juha.viholainen@hsy.fi, puh. 050 476 1237

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Entinen kaatopaikka-alue on nykyisin Ämmässuon ekoteollisuuskeskus. Alueella sijaitsee muun muassa biokaasulaitos, joka hyödyntää kaatopaikkakaasua sähkön ja lämmön tuotannossa.
Entinen kaatopaikka-alue on nykyisin Ämmässuon ekoteollisuuskeskus. Alueella sijaitsee muun muassa biokaasulaitos, joka hyödyntää kaatopaikkakaasua sähkön ja lämmön tuotannossa.
Lataa
Blominmäen jätevedenpuhdistamon aurinkopaneeleiden kokonaisteho on noin 500 kWpa. Lietteen käsittelyn yhteydessä tuotetulla biokaasulla tehdään lisäksi sekä sähköä että lämpöä laitoksen tarpeisiin.
Blominmäen jätevedenpuhdistamon aurinkopaneeleiden kokonaisteho on noin 500 kWpa. Lietteen käsittelyn yhteydessä tuotetulla biokaasulla tehdään lisäksi sekä sähköä että lämpöä laitoksen tarpeisiin.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n hallituksen ja yhtymäkokouksen päätökset 26.5.202326.5.2023 11:42:55 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa antaa lausunnon MAL 2023 -suunnitelmaluonnoksesta ja sen vaikutusten arvioinnista. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon hankesuunnitelma - Aleksis Kiven kadun tunnelin rakennusurakoitsijaksi valittiin YIT Suomi Oy - vesihuoltoverkkojen rakentamisessa tarvittavat valurautaiset vesijohtoputket ja putkiyhteet viiteen eri hakkeeseen tilataan Saint-Gobain Finland Oy:ltä. Lisäksi hallitus sai tiedoksi pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2022 ja osavuosikatsauksen tammi-huhtikuulta 2023. HSY:n yhtymäkokous päätti muun muassa myöntää Kari Kuusistolle eron hallituksen jäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Ville Laakson uudeksi hallituksen jäseneksi hallituksen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Kokouksissa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon

HSY aloittaa vesihuoltourakan Helsingin kantakaupungissa26.5.2023 11:12:26 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY rakentaa Helsingissä Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun risteyksen seudulle uutta vesihuoltoa. Urakassa rakennetaan uusi viemäritunneli sekä korvataan vanhoja sekaviemäreitä uusilla jätevesi- ja hulevesiviemäreillä. HSY:n urakka mahdollistaa sekaviemäröinnin eriyttämisen lisäksi myös vesihuollon saneerausta sisältävien kaupungin katu-urakoiden käynnistämisen alueella myöhemmin.

Sähköisen jäteauton käyttökokeilu on antanut rohkaisevia tuloksia24.5.2023 09:22:32 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy​ ovat testanneet viimeisen puolen vuoden aikana täyssähköistä jäteautoa työkäytössä. Monista palasista kootulla prototyypillä karsitaan jätekuljetuksista aiheutuvia melu- ja lähipäästöjä Helsingin kantakaupungin alueella. Kokeilu on antanut arvokasta tietoa ja käyttökokemuksia tulevaisuuden jätehuoltoa ja raskaan liikenteen sähköistymistä varten. Varsinkin auton akkukestävyys on ylittänyt odotukset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme