Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Ammatillisen koulutuksen opettajaresurssit turvattava budjettiriihessä

Jaa

OAJ edellyttää, että hallitus turvaa ammatillisen koulutuksen opettajaresurssit hallitusohjelman mukaisesti. Hallitus neuvottelee ensi vuoden talousarvioesityksestä 14.–16.9.

Valtiovarainministeriön esityksestä puuttuvat 80 miljoonaa euroa on lisättävä ensi vuoden budjettiin. Summa vastaa noin 1 000 ammatillisen opettajan palkkaa, kun edellisten vaalikausien rahoitusleikkausten takia vähennettiin 1 600 ammatillista opettajaa.  

– Oppivelvollisuuden laajentaminen ei onnistu ilman riittävää määrää opettajia, kun ammatillista perustutkintoa opiskelevien määrä kasvaa ja joukossa on entistä enemmän tukea ja ohjausta tarvitsevia opiskelijoita, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistuttaa.   

– Korona-aika on aiheuttanut vajeita ammatilliseen osaamiseen ja myös ne on paikattava. Osaavan työvoiman saatavuus työelämälle on ehdottomasti turvattava, Luukkainen toteaa.   

OAJ odottaa budjettiriihestä myös selkeitä, vahvoja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia. Viime keväänä julkistettiin kansallinen tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden tiekartta, jossa tavoitteeksi asetettiin tki-panostusten nostaminen 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta.  

– Suomen kannattaa tavoitella paikkaa uuden tiedon tuottamisen, kehittämisen ja soveltamisen eturintamassa. Ammattikorkeakouluilla ja yliopistoilla on osaltaan hyvät valmiudet tähän, mutta toteutus vaatii resursseja, Luukkainen huomauttaa. 

Kuntatalouden ongelmat koettelevat oppimispolun alkupäätä 

 OAJ vaatii budjettiriihestä tukea kuntataloudelle.

– Kymmenillä kunnilla on suuria vaikeuksia selvitä peruspalvelujen järjestämisvelvoitteistaan. Tästä ovat räikeimpänä esimerkkinä opetushenkilöstön lomautukset ja lomautusuhkat. Koulutus ja varhaiskasvatus ovat tärkeimpiä peruspalveluja. Hallituksen on pidettävä huolta siitä, ettei osaamisen perustaa ja perustaitoja päästetä rapautumaan. 

– Keväällä syntyneiden oppimisvajeiden paikkaamisessa ollaan vasta alussa. Ensi vuoden talousarvioon on sisällytettävä samaa mittaluokkaa oleva tukipaketti kuin kesällä jaettiin muun muassa varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja muille koulutusasteille. 

 OAJ odottaa budjettiriihestä päätöksiä myös jatkuvan osaamisen kehittämiseksi. Tässä asiassa on lopultakin päästävä konkreettisiin toimiin. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ jätti kantelun Opetushallituksen toimista – tukea tarvitsevia oppilaita jää heitteille31.5.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

OAJ jätti tänään eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun Opetushallituksen (OPH) toimista. Kantelu koskee oppilaan erityisen tuen epäselviä ja virheellisiä ohjeistuksia. Koronan aiheuttama oppimisvaje on nostanut vielä aiempaakin selvemmin esille ongelman, joka on OAJ:n mielestä täysin kohtuuton. Oppivelvollisuuden pidennys tekee asiasta erittäin ajankohtaisen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme