Tampereen yliopisto

Ammatillisiin opintoihin kiinnittymisessä koko ensimmäinen vuosi on merkittävä

Jaa

Satu Niittylahti tarkastelee väitöstutkimuksessaan opintoihin kiinnittymistä ammatillisessa koulutuksessa. Tutkimustulokset nostavat esille kavereiden, opiskeluyhteisön ja ammatillisissa oppilaitoksissa käytettyjen erilaisten opetusmenetelmien ja oppimistapojen merkityksen opintoihin kiinnittymiselle.

Opintoihin kiinnittymisellä tarkoitetaan sitä, miten opiskelija osallistuu opintoihinsa ja tuntee kuuluvansa opiskeluyhteisöönsä. Opintoihin kiinnittymisen katsotaan tukevan hyvinvoivaa ja aktiivista kouluyhteisöä sekä sen kautta oppimista.

Tutkimusaineisto on kerätty ennen koronapandemiaa, mutta tulokset avaavat näkökulmia viime aikoina esiin nousseelle koulunkäynnin, ja erityisesti lähiopetuksen, tärkeydelle sekä oppimisen että nuorten hyvinvoinnin kannalta.

Väitöstutkimukseen osallistui kahden eri ammatillisen oppilaitoksen alle 18-vuotiaita opiskelijoita. Aineistoa kerättiin sekä kyselyllä että haastattelemalla opiskelijoita kerran vuodessa koko kolmevuotisen opiskelun ajan.

Ensimmäisen opiskeluvuoden erityisyys tuli tutkimuksessa vahvasti esiin. Opintoihin kiinnittyminen näyttäytyi haastavana opiskelijoiden monisyisten epävarmuuden tunteiden vuoksi. Epävarmuus liittyi alavalinnan, uuteen kouluun siirtymisen, oman paikan löytymisen ja aikuistumisen pohdintoihin.

— Näin ollen ensimmäisen vuotena olisikin tärkeää antaa opiskelijoille aikaa, tilaa ja mahdollisuuksia tarttua omiin opintoihinsa, Niittylahti toteaa. Opiskelijat kokivat, että ammatillisessa koulutuksessa opettajat kohtaavat opiskelijat yksilöinä mutta kiireen tuntu oppimistilanteissa rajoittaa opiskelijan aktiivista roolia.

Erilaiset opetusmenetelmät ja oppimisen tavat tukivat opintoihin kiinnittymistä. Tutkimuksessa havaittiin myös, että osalla ammatillisen koulutuksen opiskelijoista on hyvin vähän aikuiskontakteja oppilaitoksen ulkopuolella. Näiden opiskelijoiden opintoihin kiinnittyminen oli heikompaa.

— Kokonaisuutena tutkimustulokset muistuttavat siitä, että ammatillisessa koulutuksessa on tärkeä ottaa huomioon se, että opiskelijat elävät nuoruuttaan, Niittylahti toteaa.

— Nuoren valmiudet itseohjautuvuuteen ja ongelmanratkaisuun ovat vielä kehittymässä ja esimerkiksi oppimistilanteissa yksin tehdessä ongelmakohtaan jää helposti jumiin, mutta kaverilta tai opettajalta saatujen neuvojen turvin on helpompi edetä.

Satu Niittylahti työskentelee lehtorina Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa.

Terveystieteiden maisteri Satu Niittylahden kasvatustieteiden alaan kuuluva väitöskirja ”Mä olen saanut mahdollisuudet oppia” Opintoihin kiinnittyminen ammatillisessa koulutuksessa tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa perjantaina 27.8.2021 klo 12 Pinni A-rakennuksen A2100 Paavo Koli -salissa, Kanslerinrinne 1, 33100 Tampere. Vastaväittäjänä toimii dosentti Marianne Teräs Tukholman yliopistosta ja kustoksena professori Marita Mäkinen Tampereen yliopistosta.

Väitöstilaisuutta voi seurata etäyhteydellä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Niittylahti
satu.niittylahti@tuni.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Laajakaistamenetelmät varmistavat sähköverkon toiminnan keskellä tuotannon ja kulutuksen murrosta23.9.2021 13:48:59 EEST | Tiedote

Nykyaikaistuva sähköverkko on keskellä murrosta, jonka taustalla on uusiutuvan sähköntuotannon ja elektroniikkapohjaisen energiankulutuksen yleistyminen. Muutos haastaa sekä sähköverkon vakaan toiminnan että sähkön laadun, sillä perinteiset stabiiliusanalyysimenetelmät eivät kykene ennustamaan haitallisia vuorovaikutuksia riittävällä tarkkuudella. Henrik Alenius esittelee väitöskirjassaan uusia menetelmiä, joita hyödyntämällä tehoelektroniikkapohjaisen tuotannon ja kulutuksen aiheuttamat haasteet voidaan ennakoida ja ratkaista.

Proteiineilla päällystetty nanoselluloosa sopii solujen 3D-viljelyyn22.9.2021 13:55:01 EEST | Tiedote

Puusta eristetyt nanoselluloosakuidut muodostavat vedessä hydrogeelin, joka on lupaava materiaali erilaisiin biologisiin sovelluksiin. Nanoselluloosa mahdollistaa kudosmaisen, solujen luonnollista ympäristöä muistuttavan ympäristön rakentamisen soluviljelyolosuhteissa. Tampereen yliopiston tutkijat kehittivät yhteistyössä UPM Biomedicalsin tutkijoiden kanssa ratkaisun, jossa nanoselluloosakuituihin kiinnitetään ensin avidiini-proteiineja, jonka jälkeen materiaaliin voidaan helposti vain yhdistää biotinyloituja molekyylejä, jotka sitoutuvat kuituihin.

Suomalainen järjestelmäpiirisuunnittelu vahvistuu – Tampereella SoC Hub-yhteistyön tuloksena valmistumassa piiriprototyyppi21.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Viime vuonna käynnistetyn järjestelmäpiirisuunnitteluun keskittyvän SoC Hub -avauksen ensimmäisen maaliviivan ylitys lähestyy. Yritysten ja yliopiston yhteisen kehitystyön tuloksena saadaan pian valmiiksi ensimmäinen piiriprototyyppi, mikä osaltaan edistää Euroopan teknologista itsenäistymistä piiriteknologiassa. Samalla Tampereen yliopisto vahvistaa asemiaan johtavana järjestelmäpiirisuunnittelun kouluttajana Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme