Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Ammattiliitto JHL: Julkiset tukipalvelut turvaavat koko palveluketjun

Jaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa julkisten tukipalveluiden tärkeydestä. Ilman luotettavia ja toimivia palveluja esimerkiksi huoltovarmuus ja potilasturvallisuus voivat vaarantua.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ulostulo julkisista tukipalveluista on todellisuudelle vieras.

– EK:n näkemys julkisista tukipalveluista ei perustu faktaan. EK näkee tärkeät ja vahvaa erikoisosaamista edellyttävät julkiset tukipalvelut osana voitontavoitteluaan, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa.

– On tunnettava julkiset tukipalvelut ennen kuin ymmärtää kuinka merkittävä rooli niillä on mm. sairaanhoitajien ja lääkäreiden rinnalla sairaaloissa potilasturvallisuudessa.

Niemi-Laineen mukaan tällaisilla tukipalveluilla ei voida tuottaa EK:n tavoittelemaa helppoa liikevoittoa, sillä ne ovat korkeata laatua vaativia palveluja.

– Esimerkiksi sairaalatekstiilejä ei voida pestä tavallisissa pesukoneissa, vaan ne vaativat korkeaa teknologiaa. Sairaalatekstiilit ovat potilasturvallisuudessa iso asia.

Sairaaloissa sekä erilaissa laitoksissa catering- ja ruokapalvelut ovat vahvaa ammattitaitoa vaativia tehtäviä.

– Dieettikokit tekevät erikoisruokavaliota sitä tarvitseville potilaille. Näissä ei tehdä massatuotantoa. Kyse on ihmishengistä.

Päivi Niemi-Laine toteaa, että ICT-palvelut ovat keskeinen asia, jotta kaikki tietotekniset laitteet toimivat.

– Mitä tapahtuu, jos vihamielinen rikollinen taho hakkeroi vaikkapa yliopistollisen keskussairaalan? Näiden palveluiden ydin pitäisi olla jo huoltovarmuuden kannalta yhteiskunnan omissa käsissä ja muistuttaa, mitä Vastaamossaa tapahtui.

JHL:n Niemi-Laine muistuttaa, että julkinen toimija ei tee lähtökohtaisesti voittoa. Periaatteena täytyy olla, että mahdolliset yksityiset toimijat eivät saa alihintaan tai veloituksetta käyttöönsä julkisilla toimijoilla olleiden laitteita ja laitteistoja.

– Tukipalveluissa liikevoittoa voi käytännössä tehdä kehnoin työehtosopimuksin, joiden takia työntekijä voi joutua turvautumaan toimeentulotukeen elättääkseen säällisesti itsensä ja mahdollisen perheensä. Julkisen talouden velka kasvaa kasvamistaan, kun matalat palkat kompensoidaan matalapalkkaisille erilaisilla yhteiskunnallisilla tuilla.

– Tällaisessa toiminnassa työntekijät eivät sitoudu ja heidän vaihtuvuutensa on suurta. Tilanne vaikeutuu, koska osaavasta ja sitoutuneesta työvoimasta on niukkuutta. Tämä johtaa työn laadun heikkenemiseen.

Lisätiedot
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

OAJ och JHL: Helsingfors måste omedelbart anställa fler löneräknare för att lösa den kolossala lönehärvan, och måste också ersätta skadorna1.8.2022 13:47:41 EEST | Tiedote

Undervisningssektorns fackorganisation OAJ och fackförbundet JHL kräver att Helsingfors stad korrigerar problemen med sin lönebetalning och omedelbart anställer fler löneräknare för att utreda lönehärvan som nu har pågått i månader. Utöver dröjsmålsräntorna måste arbetstagare och tjänsteinnehavare även betalas ersättning för de skador som härvan orsakat.

JHL: Tulevaisuuden hoitajat on tehty työhyvinvoinnista, hyvästä johtamisesta ja kannustavasta palkasta14.7.2022 15:00:00 EEST | Tiedote

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että Suomessa on hoitajapula. Sosiaali- ja terveysministeriö on vuoden ajan yhdessä julkisen ja yksityisen työnantajan sekä palkansaajajärjestöjen kanssa työstänyt toimenpiteitä hoitajapulan taltuttamiseksi. Mukana on ollut erilaisia asiantuntijayhteisöjä kuten esimerkiksi hoito- ja hoivatyöhön keskittyneitä digiratkaisuasiantuntijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme