Amos Rex

Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta ”Silta-arkkuja II” vuodelta 1908

Jaa

Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta, jolla on yhteys Sigurd Frosteruksen kokoelmaan. Vuonna 1908 Sigurd Frosterus osti teoksen ”Silta-arkkuja I”, joka oli osa kolmiosaista sarjaa, jonka kaksi muuta teosta ”Silta-arkkuja II” ja ”Silta-arkku” kuuluivat aikoinaan Heikki Järnefeltin ja Emil Zilliacusen kokoelmiin. Teoksista ”Silta-arkku” on paikannettu, mutta nyt haetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja). Jos tiedät jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).

Magnus Enckell, Silta-arkkuja, 1908, Sigurd Frosteruksen kokoelma, Amos Rex. Kuva: Stella Ojala.
Magnus Enckell, Silta-arkkuja, 1908, Sigurd Frosteruksen kokoelma, Amos Rex. Kuva: Stella Ojala. Stella Ojala / Amos Rex Amos Rex
  • Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta ”Silta-arkkuja II”
  • Vuonna 1908 Magnus Enckell maalasi kolme teosta, jotka esittävät silta-arkkurakennelmaa Katajanokalla Helsingissä, yhtä teosta etsitään
  • Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja)
  • Tiedätkö jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731)

Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta, jolla on yhteys Sigurd Frosteruksen kokoelmaan. Vuonna 1908 Sigurd Frosterus osti teoksen ”Silta-arkkuja I”, joka oli osa kolmiosaista sarjaa, jonka kaksi muuta teosta ”Silta-arkkuja II” ja ”Silta-arkku” kuuluivat aikoinaan Heikki Järnefeltin ja Emil Zilliacusen kokoelmiin. Teoksista ”Silta-arkku” on paikannettu, mutta nyt haetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja). Jos tiedät jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).

Kevättalvella 1908 Magnus Enckell (1870–1925) maalasi kolme teosta, jotka esittävät silta-arkkurakennelmia Katjanokalla Helsingissä. Yksi maalauksista kuuluu Sigurd Frosteruksen kokoelmaan, joka on pysyvästi esillä Amos Rexissä. Toinen on paikannettu yksityiskokoelmaan, mutta kolmannen osan sijainti ei ole tiedossa. Amos Rex hakee nyt tietoja viimeksimainitusta maalauksesta ja sen omistajasta. Tällä hetkellä työn alla on tieteellinen teosluettelo Sigurd Frosteruksen kokoelmasta. ”Julkaisu antaa mahdollisuuden esitellä teossarja kokonaisuudessaan; olisi hienoa esitellä valokuvatut teokset rinnakkain”, sanoo tutkija Sofia Aittomaa etsintäkuulutuksesta.

Yhdessä monografiassa Enckellistä vuodelta 1949 on kuvaus kaikista sarjan teoksista ja niiden senaikaiset omistajat: ”Silta-arkkuja I”, jonka omisti Sigurd Frosterus, ”Silta-arkkuja II”, jonka omisti professori Heikki Järnefelt, ja ”Silta-arkku”, jonka omisti professori Emil Zilliacus. Ensin mainittu teos on yhä tänä päivänä osa Sigurd Frosteruksen kokoelmaa. Viimeksi mainittu teos on paikallistettu, mutta nyt etsintäkuulutetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Teos on jäljitetty yksityiskokoelmaan Helsingissä noin vuonna 1970, mutta on sittemmin vaihtanut omistajaa.

Kaksi maalauksista oli esillä Suomen taiteen näyttelyssä Pariisin vuoden 1908 Syyssalongissa sekä Taiteellisessa asioimistossa Helsingissä 1909, mutta kolmiosainen sarja ei liene koskaan ollut esillä kokonaisuudessaan.

”Frosteruksen kokoelman teos on lainattu useihin näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla, sekä niin Frosteruksen aikana että kuin tämän jälkeen, mutta sarjan kaksi muuta teosta eivät näytä olleen julkisesti esillä sitten 1900-luvun alun”, sanoo Aittomaa, Amos Rexin tutkija.

Kyseiset maalaukset ovat syntyneet Enckellin taiteen murrosvaiheessa, jolloin hän siirtyi käyttämään niin sanottua puhdasta palettia, eli puhtaita, sekoittamattomia värejä.

Sigurd Frosteruksen kokoelma on deponoitu Amos Rexiin. Kokoelman omistaa Sigurd Frosteruksen säätiö, jonka perustivat vuonna 1988 Frosteruksen tyttäret Johanna Weckman ja Clara Ekholm vaaliakseen isänsä muistoa, taidekokoelmaa ja henkistä perintöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Amos Rex

Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Lasipalatsin funktionalistisen maamerkin yhteyteen rakennetut kaarevakattoiset maanalaiset näyttelytilat sijaitsevat Lasipalatsin aukiolla kohoavien omaleimaisten kumpujen alla. Amos Rex esittelee tilallisesti rakentuvia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä nykytaiteilijoilta ja heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.    

@amoskonst 
#amosrex 

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amos Rex

Mystiska mossjättar tar över Glaspalatstorget – Amos Rex utställning inbjuder oss att ifrågasätta och drömma på barns orädda sätt14.3.2024 10:40:08 EET | Tiedote

En grön mossjätte utrustad med skidor och stavar har anlänt till Amos Rex kullar, redo att utforska okänd terräng. Vandraren upplever att världen utforskas genom att resa, men också med hjälp av känslosinnet – speciellt via händernas beröring. Det är kanske därför jätten rör vid sin öppna handflata med ena handens två fingrar och formar tecknet som betyder att gå eller att vandra.

Salaperäiset sammaljätit valtaavat Lasipalatsin aukion – Amos Rexin näyttely kutsuu meitä kyseenalaistamaan ja uneksimaan lasten pelottomaan tapaan14.3.2024 10:40:08 EET | Tiedote

Vihreä sammaljätti varustettuna suksilla ja sauvoilla on kulkenut Amos Rexin kumpujen keskelle, kenties valmiina kartoittamaan tuntemattomia alueita. Vaeltajan mielestä yksi tapa oppia tuntemaan maailmaa on matkustaminen, toinen on aistien avulla – erityisesti kosketuksen kautta. Ehkä siksi jätti kertoo omasta tehtävästään koskettamalla avointa kämmentä toisen käden kahdella sormella. Viittoma toteutuu liikuttamalla sormia kämmenen yli, mikä tarkoittaa viittomakielellä kävellä tai vaeltaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye