Amos Rex

Amos Rex lockade över en halv miljon besökare under sitt första år

Dela

Under sitt första verksamhetsår har Amos Rex haft över en halv miljon besökare. Museet öppnades 30.8.2018 med teamLab-utställningen och dessutom har Amos Rex även presenterat René Magritte, Studio Drift och Ars Fennica-kandidaterna. Totalt 503 700 människor besökte Amos Rex under första året.

Bild: Titus Verhe / Amos Rex
Bild: Titus Verhe / Amos Rex

”Finns det något finländskt konstmuseum som har haft en halv miljon besökare under sitt första år? Detta är ett tydligt tecken på konstens och museernas betydelse för människor”, konstaterar museichefen Kai Kartio.

Petri Ala-Maunus blev publikens favorit på Ars Fennica-utställningen

Amos Rex första år avslutas med att publikens favorit på Ars Fennica-utställningen tillkännages. Totalt 77 300 besökare såg Amos Rex första sommarutatällning. Utställningsbesökarna fick rösta på sitt favoritverk med hjälp av glaskulor som rullades längs en humoristisk kulbana.

Publikens favorit på Ars Fennica-utställningen 2019 är Petri Ala-Maunus. Amos Rex belönar konstnären genom att köpa in ett verk av honom till sin samling.

”Jag är verkligen glad att publiken tyckt om mina verk. Det känns som ett stort erkännande att bli vald som publikens favorit bland en sådan mängd av superkonstnärer. Det gläder mig även att det hände specifikt med målningar, då det så länge varit tal om målningens död i samband med samtidskonsten,” kommenterar Ala-Maunus.

Kandidaterna för Ars Fennica-priset 2019 var Petri Ala-Maunus (FI), Miriam Bäckström (SE), Ragnar Kjartansson (IS), Aurora Reinhard (FI) och Egill Sæbjörnsson (IS).

Roland Wetzel, chef för Tinguelymuseet i Basel, beslöt i augusti att det egentliga Ars Fennica-priset i år går till bildkonstnären Ragnar Kjartansson.

Kulbanan som användes på Ars Fennica-utställningen är designad av rekvisitakonstnären Maikki Pekkala.

Amos Rex stänger 8.9 för byte av utställning och slår upp dörrarna igen 11.10 med utställningen ”Birger Carlstedt: Den gyllene katten”. På den stora retrospektiva utställningen kan besökarna ta en paus i ett café från förbudstiden, designat av Carlstedt. Caféet Le Chat Doré, som i tiden verkade på Unionsgatan i Helsingfors, har rekonstruerats för denna utställning.

Bilaga: Konstnärspresentation

Pressbilder: https://amosrex.fi/sv/press/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Titus Verhe / Amos Rex
Bild: Titus Verhe / Amos Rex
Ladda ned bild

Dokument

Om

Amos Rex
Amos Rex
Mannerheimintie 22-24
00100 HELSINKI

museum@amosrex.fihttp://www.amosrex.fi

Amos Rex är ett konstmuseum där det förflutna, nuet och framtiden sammanstrålar. Funkispärlan Glaspalatset och det nya museets utrymmen under dess böljande torg erbjuder 8 500 kvadratmeter yta för unika upplevelser både under och ovan jord och på Bio Rex vita duk. Amos Rex utställningsprogram sträcker sig från den senaste, ofta tekniskt experimentella samtidskonsten till 1900-talets modernism och forna kulturer.

www.amosrex.fi #amosrex

 

Henna och Pertti Niemistös Bildkonststiftelse – Ars Fennica sr grundades 1990 för att främja konst genom att öppna nya kontakter för inhemsk bildkonst och inspirera konstnärerna i deras kreativa arbete. Stiftelsen delar ut priset vartannat år och arrangerar en kandidatutställning. Prisbeloppet är 40 000 euro.

www.arsfennica.fi #arsfennica

Följ Amos Rex

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amos Rex

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum