Muoviteollisuus ry

Ämpäristöteko-tempaus laittoi kovamuoviset tuotteet kiertoon

Jaa

Kesäkuun alussa viidellä paikkakunnalla järjestetty kovamuovisten tuotteiden keräystempaus, Ämpäristöteko, osoitti, että kuluttajilla on kiinnostusta kierrättää kovamuovisia tuotteita. Kuluttajien innostus kovamuovituotteiden kierrättämiseen oli erittäin rohkaisevaa. Tämä on ehdottomasti kehittämisen arvoinen malli matkallamme kiertotalouteen, sanoo toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä.

Muoviteollisuus ry:n jäsenyritykset pilotoivat 5.6.2018 viidellä paikkakunnalla, millaista kierrätyskelpoista muovia saataisiin kerättyä kierrätykseen kuluttajamuovipakkausten lisäksi. Ämpäristöteko-tempauksen vastaanotto oli erittäin rohkaisevaa.

 - Sadat ihmiset innostuivat Vaasassa, Lohjalla, Rajamäellä, Riihimäellä ja Heinolassa siivoamaan nurkistaan kovamuovisia tuotteita. Keräyspisteisiin tuotiin muun muassa käytöstä poistettuja muovituoleja, lasten pihaleluja, kukkaruukkuja, pulkkia, lumikolia ja saaveja. Kovamuovien keräys toivottiin järjestettävän useimmin. Tähän arkiseen huoleen pitää vastata konkreettisesti. Vain siten saavutamme aidon vastuullisuuden tason, sanoo Vesa Kärhä.

Yhä useampi muovituote voisi kiertää eteenpäin materiaalina

Ämpäristöteko-tempauksessa kerätyt muovit kuljetettiin Fortumille Riihimäelle, jossa ne ohjattiin eteenpäin sekä materiaalina että energiana.

- Kerätyistä, lajitteluun ohjatuista muoveista kierrätettiin muovijalostamollamme 70 %. Osa materiaaleista ohjattiin hyödynnettäväksi energiana, koska ne sisälsivät esimerkiksi metalliosia tai kierrätykseen soveltumatonta PVC:tä. Myös kovamuovien kierrätys onnistuu, kunhan esikäsittely on toimivaa ja materiaalia saadaan kerättyä tarpeeksi, sanoo kierrätysliiketoiminnan johtaja Toni Ahtiainen Fortumilta.          

- Monestakin syystä nyt on hyvä tilanne pohtia, miten voisimme kehittää edelleen muovien kierrätystä. Muovituotteissa on vielä paljon sellaisia jätevirtoja, jotka voisimme ohjata kierrätykseen ja uudelleen käyttöön. Muovituotteiden suunnittelussa huomioidaan koko ajan paremmin niiden kierrätettävyys käytöstä poiston jälkeen, samoin kierrätysmuovin käyttäminen uusien tuotteiden valmistuksessa, Kärhä sanoo.

Muovi kuuluu kiertoon

Muoviteollisuus halusi muistuttaa tempauksellaan muovin vastuullisesta käytöstä ja kierrätyksen tärkeydestä. Maailman ympäristöpäivänä pilotoitu tempaus on tarkoitus järjestää jatkossa vuosittain.

- Vastuullinen muovien käyttäminen ei tarkoita muovin käytöstä luopumista. Muoviroskaa sen sijaan pitää vähentää ja muovijätteiden hyödyntämistä materiaalina lisätä. Luontoon muovi tai muutkaan roskat eivät tietenkään kuulu, Kärhä sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesa Kärhä
Toimitusjohtaja
Muoviteollisuus ry
p. 040 559 7557
vesa.karha@plastics.fi

Toni Ahtiainen
Johtaja, Kierrätysliiketoiminta
Fortum Oyj
p. 040 577 7533
toni.ahtiainen@fortum.com

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Muoviteollisuus ry
Muoviteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 Helsinki

09 172 841http://www.plastics.fi

Muoviteollisuus ry on muovituotteita valmistavien yritysten elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen yhteistyöjärjestö. Suomessa on 550 muovituotteita valmistavaa yritystä, joissa on yli 10 000 työntekijää. Muovituotteiden lisäksi Suomessa valmistetaan tarvittavia muoveja ja niitä käytetään paljon myös muilla toimialoilla. Koko muoviteollisuus työllistää Suomessa 12 000 työntekijää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Muoviteollisuus ry

Muoviteollisuus ottaa suuntaa muovitiekartasta16.10.2018 09:00:00 EESTTiedote

Suomen 16.10.2018 julkistettu kansallinen muovitiekartta on valmisteltu monen eri alueen asiantuntijan yhteistyönä. Myös paljon valmisteluryhmän ulkopuolista näkemystä on kerätty ja hyödynnetty sinänsä lyhyen prosessin aikana. Tuloksena on saatu aikaan tiivistetty kokoelma toimenpide-ehdotuksia, joilla muoveihin ja niiden käyttöön liittyviä asioita voidaan edistää. Muoviteollisuus ry kiittää tiekartan laajuutta ja sitä, että muovien hyödyt tunnistetaan.

Kierrätystempaus Vaasassa, Lohjalla, Rajamäellä, Riihimäellä ja Heinolassa - Ämpäristöteko laittaa kovamuoviset tuotteet kiertoon 5.6.29.5.2018 10:00:00 EESTTiedote

Muovi kuuluu kiertoon. Tiistaina, Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2018 viidellä paikkakunnalla järjestettävä Ämpäristöteko-tempaus antaa kuluttajille mahdollisuuden tuoda kierrätykseen kovamuoviset tuotteet. – Pulkan puolikas, muovinen terassituolinrähjä, vanhat pakastusrasiat ja rikkoutuneet ämpärit ovat hyviä esimerkkejä kovamuovituotteista, jotka voi tuoda keräyspisteisiin, sanoo toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä.

Muoveista luopuminen olisi vahingollista ihmisille ja ympäristölle19.4.2018 09:00:00 EESTTiedote

- Muovien vastuullinen käyttäminen ei tarkoita muoveista luopumista. Luonnonvarojen kokonaiskulutuksen näkökulmasta ei ole mitenkään perusteltua lopettaa muovien käyttöä. Sen sijaan roskaamista on vähennettävä ja muovien kierrättämistä lisättävä, sanoo toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä. Muoveissa vastuullisuus tarkoittaa materiaalitehokkaita ratkaisuja sekä selkeään tarpeeseen ja pitkäaikaiseen käyttöön suunniteltuja tuotteita sekä uusia ratkaisuja. Luontoon muovi tai muutkaan roskat eivät tietenkään kuulu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme