HUS

Aneurysm i hjärnartärerna är inget hinder för trombolysbehandling

Dela

Den intravenösa trombolysbehandlingen har varit en väsentlig del av den akuta behandlingen av hotande hjärninfarkt redan i över 20 år och HUS neurologi har traditionellt legat i frontlinjen. Trombolysbehandlingen är dock inte lämplig för alla infarktpatienter. Stora aneurysmer i hjärnartärerna har ansetts vara en kontraindikation för trombolysbehandling.

"I bakgrunden finns en rädsla för att trombolysbehandling skulle kunna leda till att aneurysmen brister och orsakar livshotande subaraknoidalblödning (SAB). Forskningsdata om det har dock hittills varit bristfällig ", berättar docent Miikka Korja, överläkare på neurokirurgiska avdelningen.

I en färsk undersökning som gjordes i samarbete mellan neurologer och neurokirurger vid HUS Neurocentrum screenades bland nästan 4000 patienter som fått trombolysbehandling under 2005-2019 de som också konstaterades ha en aneurysm i hjärnartärerna. Antalet sådana patienter var sammanlagt 132, vilket är mångdubbelt fler än i de tidigare undersökningarna. Patienterna hade sammanlagt 155 aneurysmer, eftersom en patient mycket väl kan ha flera aneurysmer. I undersökningen utreddes om trombolysbehandling kan orsaka att en aneurysm som inte blött tidigare brister.

Ingen av de 141 säckliknande (sackulära) aneurysmerna i undersökningen brast till följd av trombolysbehandling. Däremot brast tre av fjorton (21 %) spolformade (fusiforma) aneurysmer och orsakade en dödlig SAB. Alla tre patienter behandlades även med blodförtunnande läkemedel när blödningen inträffade, vilket sannolikt påverkade blödningarna mer än trombolysbehandlingen, eftersom blödningar uppstod tydligt efter trombolysbehandlingens verkningstid.

”Vår undersökning stärker den tidigare uppfattningen att inte ens en stor säckliknande aneurysm i hjärnartärerna är ett hinder för en säker trombolysbehandling", sammanfattar doktor Jyri Virta, specialistläkare i neurologi, den viktigaste behållningen från undersökningen.

Undersökningen publicerades den 6 oktober 2021 i tidningen Neurology, som är den officiella medicinska publikationen utgiven av American Academy of Neurology.

 
För mera information
Specialistläkare i neurologi, medicine doktor Jyri Virta
HUS Neurocentrum
jyri.virta@hus.fi

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum