ELY-keskukset

Ansök om stöd för iståndsättning och vård av vårdbiotoper i livsmiljöprogrammet Helmi

Dela
Stöd för iståndsättning och vård av vårdbiotoper kan sökas hos NTM-centralerna. Detta s.k. Helmi-stöd enligt naturvårdslagen kan sökas året runt.
Färsk äng på vårdbiotopen Boarisbáiki. Foto: Marjut Kokko.
Färsk äng på vårdbiotopen Boarisbáiki. Foto: Marjut Kokko.

Vårdbiotoperna är vår mångsidigaste natur och de är viktiga livsmiljöer för bl.a. fjärilar och pollinerare. Från och med 2021 har det varit möjligt att iståndsätta vårdbiotoper, dvs. gamla ängar, hagmarker och skogsbeten, förutom med miljöavtalet för jordbruket även med stöd enligt den nationella naturvårdslagen. Detta stöd beviljas för iståndsättning, till exempel inhägnande av betesmark, röjning av trädbestånd eller mejning av torrängar eller vassruggar. Stödet beviljas som en vara eller tjänst, t.ex. genom att leverera restaureringsmaterial till objektet eller genom att finansiera åtgärder som vidtas i objektet som köpta tjänster. NTM-centralen konkurrensutsätter de varor och tjänster som upphandlas. Stödet är behovsprövat och i regel av engångskaraktär.

Syftet med stödet enligt naturvårdslagen är att återställa våra mest värdefulla vårdbiotoper och utvidga arealen av de livsmiljöer som vårdas traditionellt. Företräde ges bl.a. Objekt i Natura- och naturskyddsområdet eller vårdbiotoper som inventerats som värdefulla (objekt som är värdefulla på landskapsnivå och riksnivå) och andra områden med viktiga naturvärden.

Den fortsatta vården av vårdbiotoper kan ordnas till exempel genom ett miljöavtal för jordbruket. Stödet enligt naturvårdslagen kan användas för fortsatt vård enligt prövning i specialfall, om objektet inte lämpar sig för vård genom miljöavtal. Iståndsättningsåtgärderna med stöd av naturvårdslagen ska ha vidtagits innan miljöavtalsperioden för jordbruket inleds, så i allmänhet kan man ansöka om avtal om vård av jordbruksnaturen och landskapet för ett objekt som iståndsätts med stöd av Helmi året därpå.

Vem kan ansöka om stöd enligt naturvårdslagen?

Stöd kan sökas av fysiska personer, företag, andra sammanslutningar eller offentliga samfund med undantag av staten. Stöd kan sökas hos NTM-centralerna året runt. Efter iståndsättningen med stödet enligt naturvårdslagen ska vården fortsätta, till exempel med miljöavtal för jordbruket.

Närmare information om grunderna för beviljande av stöd, lämpliga objekt och ansökningsförfarandet finns nu i NTM-centralens webbtjänst.

Du kan bekanta dig med vårdbiotopobjekten på din gård i Vipu-tjänsten

Iståndsättningen av vårdbiotoper är en del av det riksomfattande livsmiljöprogrammet Helmi, vars mål är att utvidga arealen av vårdbiotoper som vårdas. Eventuella objekt eller betesmarker som ska iståndsättas på din gård kan nu granskas på den nya kartnivån "traditionsbiotop" i Livsmedelsverkets Vipu-tjänst.

Vårdbiotopobjekten kan granskas i Vipu-tjänsten på kartnivå för din egen gårds del, om du har Vipu-användarrättigheter och lägenhetssignum. I tjänsten kan du bekanta dig med vilket område på din gård som är berättigat till högre eller lägre ersättning eller om du behöver ett utlåtande från NTM-centralen om du ansöker om ett avtal om skötsel av jordbruksnaturen och landskapet.

Mer information:

Kundservice för miljöfrågor (ely-keskus.fi)

Nyckelord

Kontakter

NTM-centralens sakkunniga:

NTM-centralen i Södra Österbotten
Robin Sjöblom, naturvårdsexpert
+358 295 027 764
robin.sjoblom(at)ely-keskus.fi

Mira Lukkarila
Naturvårdsexpert
+358 295 027 012
mira.lukkarila(at)ely-keskus.fi


NTM-centralen i Södra Savolax
Huovinen Hanna, naturvårdsexpert
+358 295 024 138
hanna.huovinen(at)ely-keskus.fi


NTM-centralen i Tavastland
Tuominen Aura, naturvårdsexpert
+358 295 025 052
aura.tuominen(at)ely-keskus.fi


NTM-centralen i Sydöstra Finland
Sallinen Annamari, naturvårdsexpert
+358 295 029 034
annamari.sallinen(at)ely-keskus.fi


NTM-centralen i Kajanaland
Mariko Lindgren, naturvårdsexpert
+358 295 023 067
mariko.lindgren(at)ely-keskus.fi


NTM-centralen i Mellersta Finland
Mattlar Jukka, naturvårdsexpert
+358 295 024 552
jukka.mattlar(at)ely-keskus.fi


NTM-centralen i Lappland
Haapala Sanna, planerare
+358 295 037 105
sanna.haapala(at)ely-keskus.fi


NTM-centralen i Birkaland
Järvenpää Suvi, projektplanerare
+358 295 036 379
suvi.jarvenpaa(at)ely-keskus.fi


NTM-centralen i Norra Karelen
Hurskainen Sonja, naturvårdsexpert
+358 295 026 050
sonja.hurskainen(at)ely-keskus.fi

NTM-centralen i Norra Österbotten
Ahola Ulla, sakkunnig
+358295038 126
ulla.ahola(at)ely-keskus.fi


NTM-centralen i Norra Savolax
Sanni Virtanen, naturvårdsexpert
+358 295 016 459
sanni.virtanen(at)ely-keskus.fi

NTM-centralen i Nyland
Vuorinen Esko, naturvårdsexpert
+358 295 021 151
esko.vuorinen(at)ely-keskus.fi


NTM-centralerna i Egentliga Finland och Satakunta
Salonen Liina, koordinator
+358 295 022 174
liina.salonen(at)ely-keskus.fi

Bilder

Färsk äng på vårdbiotopen Boarisbáiki. Foto: Marjut Kokko.
Färsk äng på vårdbiotopen Boarisbáiki. Foto: Marjut Kokko.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd. 

Följ ELY-keskukset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset

Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande

Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote

Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote

Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye