Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Antagning till examensinriktad utbildning inom brottspåföljdssektorn börjar den 9 januari 2023 — de studerande får jobba praktiskt redan under utbildningen

Dela
Till examensutbildning inom brottspåföljdsektorn kan man söka sig från 9 januari till 12 februari 2023 på webbplatsen för Brottspåföljdsområdets utbildningscentral på adressen rskk.fi. Utbildningen tar drygt ett år och kvalificerar för uppgifter inom övervakning och handledning på fängelserna, alltså jobb som väktare.

Till examensutbildningen inom brottspåföljdssektorn kan söka alla personer i myndig ålder som har avlagt någon examen på andra stadiet eller högre. Dessutom ska man ha som minst B-körkort. Till utbildningen antas 60 personer efter ett konditionstest och ett lämplighetstest. Den sökande bör lämpa sig för fångvårdsarbetet, så innan något slutligt val görs tar Skyddspolisen fram en normal säkerhetsutredning på personen.

För dem som blir antagna i januari-februari börjar utbildningen hösten 2023 och kommer att pågå som längst i 16 månader. Närstudier, som mest sker på Brottspåföljdsområdets utbildningscentral i Vanda, varvas med inlärning i jobbet ute på fängelserna, som är avlönat arbete. Hela utbildningen är praktikinriktad, och ungefär 10 månader av tiden består av inlärning i arbete under handledning.

Det råder brist på väktare i de finländska fängelserna, så det är hyfsade sysselsättningsutsikter för dem som blir utexaminerade.

− Hos oss är all inlärning som sker på jobbet betalt, och praktikplatsen blir som oftast den framtida arbetsplatsen för den studerande, vilket gör att övergången till arbetet blir väldigt smidig. Vi har en aktualiserad läroplan och moderna utbildningsfaciliteter, och under teoriperioder får man gratis måltider. Det finns möjlighet till gratis logi för studerande som inte är bosatta inom pendlingsregionen. Dessutom kan de studerande använda biblioteket och de moderna träningslokalerna på utbildningscentralen. Det är lätt att ta sig till utbildningscentralen i Dickursby i Vanda, med bra transportförbindelser över hela riket, säger Hannu Kiehelä, enhetschefen för Brottspåföljdsområdets utbildningscentral.

År 2022 hade man för en första gång två antagningar till examensutbildningen. I januari fick alla anställda vid Brottspåföljdsmyndigheten söka sig till utbildningen inom en intern sökning, och den gruppen börjar sina studier nu i januari. Nästa antagning som blir öppen för alla är planerad till hösten 2023, med utbildningsstarten i januari 2024. Ansökningstiden kommer att anslås på webbplatsen rskk.fi.

För mer information kontakta

Enhetschef Hannu Kiehelä, hannu.kiehela@om.fi, tfn +358 500 687 923.

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Vankilan vartija Mikko Kiiskilä kertoo vartijan työstä

Nyckelord

Kontakter

Enhetschef Hannu Kiehelä, hannu.kiehela@om.fi, tfn +358 500 687 923

Bilder

Länkar

Om

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Läroavtalsmodell förenar två examina för väktare vid Brottspåföljdsmyndigheten som saknar utbildning – sommaranställda har möjlighet att börja studera redan på hösten9.3.2023 08:42:35 EET | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten har i samarbete med Ylä-Savon ammattiopisto och Hyria sammanställt en läroavtalsutbildning som förbereder för grundexamen inom säkerhetsbranschen och fokuserar på arbete i fängelserna. Syftet är att bereda dem som arbetar som väktare i fängelser men har varken examen på andra stadiet eller examen inom brottspåföljdssektorn en flexiblare möjlighet att söka sig till utbildning inom brottspåföljdsbranschen och kvalificera sig för yrket.

Rikosseuraamuslaitoksen kouluttamattomille vartijoille kaksi tutkintoa yhdistävä oppisopimusmalli – kesätyöntekijöillä mahdollisuus opiskeluun jo syksyllä9.3.2023 08:41:06 EET | Tiedote

Rikosseuraamuslaitos on valmistellut yhteistyössä Ylä-Savon ammattiopiston ja Hyrian kanssa turvallisuusalan perustutkintoon valmistavan ja vankilatyöhön painottuvan oppisopimuskoulutuksen. Tavoitteena on tarjota vankiloissa ilman toisen asteen tutkintoa tai rikosseuraamusalan tutkintoa vartijana työskenteleville mahdollisuus hakeutua joustavammin ammattiin pätevöittävään rikosseuraamusalan koulutukseen.

Minderåriga, unga och kvinnliga intagna i fokus när verksamheten utvecklades under 20222.3.2023 11:11:56 EET | Tiedote

Brottspåföljdsmyndighetens operativa resultat 2022 påverkades av att antalet anställda var för ringa i förhållande till verksamhetens målsättning och omfattning. Sjukfrånvaron var hög och det nya klientinformationssystemet Roti infördes. Säkerheten i fängelserna förbättrades genom att nya avdelningar med effektiviserad övervakning inrättades. I utvecklingen av verksamheten beaktades särskilt unga och minderåriga samt kvinnliga intagna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum