HUS

Antalet coronaviruspatienter på HUS sjukhus är på samma nivå som under tidigare epidemitoppar

Dela

Coronavirusepidemins andra år präglades av coronavirusets varianter. Det höga antalet smittor kommer att fortsätta under flera veckor framöver inom HUS område.

De första coronavirussmittorna orsakade av alfavarianten konstaterades i slutet av 2020. Antalet patienter inom HUS sjukhus steg inom några veckor och toppen nåddes under påsk. Deltavarianten anlände till Finland i mars, men i egentlig mening började effekten på sjukvårdens belastning synas först i slutet av sommaren och ökningen av antalet patienter fortsatte under hösten.

I Finland konstaterades den första coronavirussmittan orsakad av omikronvarianten i början av december. ”Till skillnad från föregångarna är omikron mycket smittsam. Antalet smittfall ökade under några veckor kraftigt. På grund av att testningskapaciteten överskridits syns inte alla smittor i statistiken”, berättade tf verkställande direktör Markku Mäkijärvi på HUS informationstillfälle om coronaviruset. Även antalet sjukhuspatienter har ökat, men inte i samma förhållande till antalet infektioner som i fråga om tidigare varianter.

År 2021 vårdades 2153 coronaviruspatienter inom HUS. Personer i alla åldrar kan insjukna i en coronainfektion som kräver sjukhusvård. Av alla patienter var 58 procent över 50 år, av dem vårdades 71 procent på intensivvårdsavdelningen. Av alla patienter var 56 procent män och av dem vårdades 63 procent på intensivvårdsavdelningen. ”Män har fler associerade sjukdomar men utöver den här förklarande faktorn vet vi ännu idag inte vad skillnaden beror på”, säger Mäkijärvi.

Högt antal smittfall och patienter vid årsskiftet

Under december 2021 slog omikronvarianten ut de andra virusvarianterna inom drygt ett par veckor. I slutet av året var nästan alla infektioner som konstaterades inom HUS område orsakade av omikron. ”Om vi jämför situationen med alfavariantens inkomst tog det cirka åtta veckor för varianten att sprida sig och den hade inte förmågan att ta över fältet lika fullständigt”, berättade överläkare Asko Järvinen.

Antalet infektioner i HUS område började öka kraftigt under julveckan. Under den första veckan i år konstaterades nästan 32 000 coronavirussmittor inom HUS. Förra veckan var antalet infektioner något lägre (28 431). ”Vår testningskapacitet översteg från och med vecka 51. De egentliga smittantalen har under de senaste veckorna varit mycket högre”, påpekade Järvinen.

Antalet coronavirustester inom HUS har fortsatt att vara högt under de senaste veckorna. Andelen positiva test har varit över 40 procent. Testningen riktas till personer över 12 år som hör till riskgrupperna för allvarlig coronavirussjukdom och personer som hör till riskgrupper för blodproppar, gravida, yrkesverksamma inom social- och hälsovården samt till dem som inte har vaccinerats och har haft coronavirussjukdom. Testkriterierna för HUS område hittar du här.

Antalet coronaviruspatienter som vårdas på sjukhus är på samma nivå som tidigare epidemitoppar. Inom HUS vårdas 19.1 132 coronaviruspatienter och 26 av dem inom intensivvården. I och med omikronvarianten har i synnerhet antalet coronaviruspatienter som vårdas på vårdavdelningar ökat, men i intensivvården är patienterna litet i förhållande till antalet patienter på vårdavdelningarna.

Under den senaste veckan har antalet patienter vid HUS sjukhus jämnats ut, men antalet patienter vid hälsovårdscentralssjukhusen ökar. I och med omikronvarianten har patienter som fått vård av andra orsaker och som också varit infekterade med coronavirus vårdats i allt större utsträckning på HUS sjukhus. Under de första veckorna i januari har deras andel varit 20–30 procent. Under den senaste tiden har cirka två tredjedelar av patienterna varit ovaccinerade.

”Som nytt fenomen har vi observerat att coronaviruspatienterna får svåra följdsjukdomar, såsom allmänna infektioner orsakade av en bakterie. Tidigare har man knappt sett dessa”, berättar Järvinen.

Att förutsäga mängden coronaviruspatienter är svårt. Vaccinationer kan inte helt förhindra smitta, men de har god effekt när det gäller att förebygga svåra sjukdomsfall. Inom HUS förbereder man sig på ett betydande antal coronaviruspatienter under hela vårvintern.

Se informationstillfället Suorana HUSista (Direkt från HUS) här.


HUS ordnar öppna korta informationstillfällen öppna för alla om aktuella varierande ämnen. Mer information om våra informationstillfällen hittar du här.


Mera information för media:
Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum