Antalet fall av fästingburen hjärninflammation ökade klart i fjol - det nationella vaccinationsprogrammet utvidgas i Kyrkslätt och Lojo
År 2021 anmäldes 150 fall av fästingburen hjärninflammation till THL: s register över smittsamma sjukdomar, vilket är betydligt fler än under tidigare år. År 2020 anmäldes 91 fall av TBE till registret, år 2019 69 fall, år 2018 79 fall och år 2017 sammanlagt 85 fall.
"Under coronapandemin har människor rört sig och sysslat mer utomhus, tillbringat mer tid i stugorna och rest mer än vanligt i hemlandet. Förra sommaren var väderleksmässigt också utmärkt med tanke på utomhusvistelse. Utöver dessa kan också klimatförändringen och människornas medvetenhet om fästingburna sjukdomar förklara ökningen av antalet fall under de senaste åren ”, säger Henna Mäkelä, forskare vid THL.
Enligt uppföljningsuppgifterna för 2017–2021 var incidensen av fästingburen hjärninflammation högst i Kustregionernas kommuner, i Pargas (47 fall per 100 000 invånare), landskapet Åland (41/100 000), Gustavs (37/100 000) och Simo (33/100 000).
Nya områden med i vaccinationsprogrammet i Kyrkslätt och Lojo
Det nationella vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation utvidgas i Kyrkslätt och Lojo. I Kyrkslätt ansluts postnummerområdet i Masaby (02430) till programmet och i Lojo Ojamo (08200), Lylyinen/Hormajärvi (08450), Vols/Virkby (08700) och Gerknäs (08800), eftersom sjukdomsincidensen i dessa områden har ökat betydligt under fem uppföljningsår. I Lojo har delar av ovan nämnda områden redan tidigare ingått i vaccinationsprogrammet, men nu fogas de till programmet i sin helhet.
"THL följer upp förekomsten av fästingburen hjärninflammation kommunvis. Fallen begränsas dock ofta till små geografiska områden, så vi räknar och utnyttjar också noggrannare incidenstal per postnummerområde i våra rekommendationer ", säger Mäkelä.
Utöver dessa nya områden kommer man dessutom att fortsätta ge TBE-vaccinationer på Åland, i Pargas, Simo, de södra stadsdelarna av Kemi, Kotka skärgård, stadsdelen Sammonlahti i Villmanstrand, på ön Preiskari utanför Brahestad, i Gustavs, i Sibbo skärgård, i Lojo sjös skärgårdsområde samt i området kring Kyrkslätt Bobäck.
Vaccinationerna i det nationella vaccinationsprogrammet är avgiftsfria och alla fast bosatta och långvariga fritidsboende i området som fyllt tre år har rätt till dem. Vaccinet behövs i synnerhet för personer som vistas och rör sig i naturen minst fyra veckor under sommaren.
TBE-vaccinationer enligt det nationella vaccinationsprogrammet ges endast i kommuner som omfattas av vaccinationerna. Kommunerna informerar om hur vaccinationerna ordnas inom deras områden.
Även uppdateringar av vaccinationsrekommendationer i andra riskområden
THL ger vaccinationsrekommendationer även till områden utanför det nationella vaccinationsprogrammet. Vaccinationsrekommendationerna för dessa riskområden baserar sig på incidensen och fallspecifikt övervägande. Många kommuner särskilt i skärgårds- och kustregionen hör till riskområdet för fästingburen hjärninflammation.
I år har vaccinationsrekommendationerna för riskområden uppdaterats i Helsingfors, Sibbo, Ingå, Kyrkslätt, Lojo och Villmanstrand. Den som vaccineras i riskområden betalar själv för vaccinationsserien.
THL följer upp förekomsten av fästingburen hjärninflammation med hjälp av antalet fall och incidenstal kommunvis, men som stöd för riskbedömningen räknas också noggrannare incidenstal per postnummerområde. Kommunspecifika fall och TBE- vaccinationsrekommendationer kan granskas i kartapplikationen som finns på THL:s webbplats.
Skydda dig mot fästingbett
TBE-vaccinet skyddar endast mot fästingburen hjärninflammation, som orsakas av ett virus. Vaccinet skyddar inte mot andra sjukdomar som sprids av fästingar, såsom borrelios och det hindrar inte fästingar från att bita fast i huden. Alla sjukdomar som sprids av fästingar kan bekämpas genom att skydda sig mot fästingbett.
”När man rör sig i naturen i områden där det förekommer fästingar är det bra att använda ljusa kläder med långa ärmar och byxben samt att lägga byxbenen innanför strumporna. Insektsmedel mot fästingar kan ge extra skydd, liksom en daglig fästingkontroll”, säger Mäkelä.
”Man behöver dock inte begränsa sin vistelse i naturen på grund av rädsla för fästingsjukdomar. Utomhusvistelse har mycket större hälsofördelar än vad risken med fästingar är ", påminner Mäkelä.
Tilläggsuppgifter
Kartpresentation av förekomsten av fästingburen hjärninflammation och vaccinationsrekommendationerna enligt ort
(THL, på finska)
Vad är fästingburen hjärninflammation?
(THL)
TBE-vaccin
(THL)
TBE-vaccinationer som inte hör till vaccinationsprogrammet
(THL)
Fästingburen hjärninflammation och borrelios, vilket var det?
(THL: s blogg 16.3.2021, på finska)
Henna Mäkelä
forskare
THL
tfn 029 524 7488
fornamn.efternamn@thl.fi
Tuija Leino
överläkare
THL
tfn 029 524 8787
fornamn.efternamn@thl.fi
Om

Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors
https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv
Följ Institutet för hälsa och välfärd THL
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL
Ett nytt test avslöjar risken för centrala folksjukdomar och stöder hälsosamma livsstilsförändringar21.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
Risktestet för folksjukdomar har publicerats på webben. Testet är ett enkelt och snabbt sätt att få en bedömning av ens egen risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. Testet har utvecklats i samarbete mellan THL och Diabetesförbundet i Finland. Risktestet är avsett för vuxna för att främja den egna hälsan och välfärden. Målet är att väcka intresse för den egna hälsan och hjälpa med till exempel små hälsofrämjande livsstilsförändringar. Nästan varje vuxen finländare kan ha förhöjd risk att insjukna i typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och minnessjukdomar. ”Dessa vanliga sjukdomar försämrar välbefinnandet och funktionsförmågan särskilt i samband med stigande ålder. Det är viktigt att identifiera risken så att man kan ingripa i god tid och till och med förebygga sjukdomen helt och hållet”, konstaterar forskningschef Jaana Lindström vid THL. Folksjukdomar påverkar bland annat arbetsförmågan, så de har stor betydelse även för nationalekonomin. I
Ny verksamhetsmodell främjar hälsosamma och hållbara måltider inom småbarnspedagogiken – goda resultat i kommunförsöken19.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
Genom små förändringar i kosten och satsningar på matpedagogik är det möjligt att främja hälsosamma och hållbara måltider inom småbarnspedagogiken utan att kostnaderna eller matsvinnet ökar. Projektet Ruoka-askel fick goda erfarenheter av interventionen i daghemmen.
Stora skillnader mellan välfärdsområdena särskilt i alkoholrelaterade sjukdomar och tillgång till yrkesinriktad rehabilitering7.5.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
De största skillnaderna i sjukligheten mellan regionerna är inom alkoholrelaterade sjukdomar och inom arbetsoförmåga i tillgången till yrkesinriktad rehabilitering. Detta framgår av de senaste resultaten i Nationella hälsoindexet.
Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande
Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är
Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum