Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Antalet intagna har gått upp, återfallsbrottslighet minskar

Dela
Brottspåföljdsmyndighetens statistiska årsbok 2019 har kommit ut med uppdaterade uppgifter om myndighetens verksamhet och antalet klienter och intagna. Antalet personer dömda för våldsbrott gick ner och det genomsnittliga antalet fångar och samhällspåföljdskunder ökade. På lång sikt har återfall i brott minskat.
Antalet personer dömda för våldsbrott gick ner och det genomsnittliga antalet fångar och samhällspåföljdskunder ökade.
Antalet personer dömda för våldsbrott gick ner och det genomsnittliga antalet fångar och samhällspåföljdskunder ökade.

Antalet personer som dömts för våldsbrott uppvisar en fortfarande nedgående tendens.

Bortsett en mindre ökning under 2016 och 2019 har det genomsnittliga antalet intagna i finländska fängelser sjunkit från och med 2005. Fångarna var i snitt 2 952 per dag år 2019, vilket är 40 fler än under det föregående året. Ökningen av antalet intagna berodde i huvudsak på det ökade antalet häktade.

Det dagliga genomsnittliga antalet häktade (639) steg med 17 procent jämfört med året innan. Ökningen beror på reformen som trädde i kraft vid ingången av 2019 och som ledde till en minskning i antalet häktade som förvaras i polisens lokaler. Däremot minskade antalet dömda fångar ytterligare under 2019 och var i snitt 2 247 per dag.

Dömda för våldsbrott utgör den största gruppen bland fångarna, även om deras andel har kommit ner sedan början av 2010-talet. År 2019 var de en dryg tredjedel av fångarna dömda för våldsbrott (21 % för brott mot liv och 16 % för misshandelsbrott). Andelen dömda för narkotikabrott har gått upp. De utgjorde år 2018 en dryg femtedel (21 %) av det totala antalet dömda fångar. Genomsnittsåldern för dömda fångar låg på 37,2 år.

Vid utgången av 2019 fanns det 14 byråer för samhällspåföljder och 26 fängelser i landet. Totalt 67 procent av fångplatserna fanns på slutna anstalter och 33 procent på öppna anstalter eller öppna fängelseavdelningar.

Genomsnittlig strafftid 10,9 månader

Andelen förstagångsintagna har under den senaste tioårsperioden stigit från 32 till 38 procent. Kvinnliga fångar var 228 i genomsnittligt dagligt antal under 2019. Utlänningarna utgjorde 17 procent av den totala fångpopulationen.

Totalt 5 807personer frigavs från fängelserna år 2019, av dessa 3 138 var dömda fångar, 1 389 var bötesfångar och 1 280 var häktade. Drygt 40 procent (1 316) av frigivna dömda fångar hade avtjänat straff i högst tre månader och tolv procent (363) i över två år. Den genomsnittliga längden på strafftiden var 10,9 månader.

Antalet samhällspåföljdsklienter ökar

Antalet samhällspåföljdskunder vände för första gången uppåt efter en tioårig nedåtgående tendens. Ökningen berodde till stor del på att antalet klienter inom samhällstjänst ökade och var sju procent mer jämfört med året innan. Antalet samhällspåföljdsklienter var i genomsnitt 3 031 per dag 2019. Det vanligaste primära brottet hos dömda i samhällstjänst är trafikfylleri (42 %). Näst största grupperna är dömda för egendomsbrott (20 %) och dömda för våldsbrott (14 %). I genomsnitt drygt hälften av samhällspåföljdsklienterna är arbetslösa.

Mindre återfall i brott

Återfallsbrottsligheten har minskat med sju procentenheter bland dömda fångar frigivna under perioden 2006 till 2014. Den största förändringen har skett hos förstagångsfrigivna och kvinnliga fångar. Under de senaste statistikåren har återfall stabiliserats kring 60 procent. De viktigaste faktorerna som varslar om återfall är fångens kriminella historia och ålder: fångar med många intagningar har en stor återfallsrisk, och unga personer återvänder mera sannolikt till fängelset än äldre.

Brottspåföljdsmyndighetens statistiska årsböcker står att läsa här.

Nyckelord

Kontakter

Marja-Liisa Muiluvuori
marja-liisa.muiluvuori@om.fi, 358 50 531 7985
anträffbar t.o.m. den 9 juli och fr.o.m. den 13 augusti


Peter Blomster
peter.blomster@om.fi, +358 50 339 6394
anträffbar t.o.m. den 17 juli


Tuomas Laurila
tuomas.laurila@om.fi, +358 50 304 2068

Bilder

Antalet personer dömda för våldsbrott gick ner och det genomsnittliga antalet fångar och samhällspåföljdskunder ökade.
Antalet personer dömda för våldsbrott gick ner och det genomsnittliga antalet fångar och samhällspåföljdskunder ökade.
Ladda ned bild

Om

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Opastinsilta 12 C
00520 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Antalet fångar och personer som avtjänade samhällspåföljder fortsatte att öka – statistisk årsbok 2024 har publicerats1.7.2025 12:11:13 EEST | Pressmeddelande

Brottspåföljdsmyndighetens statistikpaket för 2024 innehåller uppgifter om längden på straff som avtjänats av fångar och personer som avtjänade samhällspåföljder, om de mest frekventa brottstyperna och trender som påverkat antalet personer som avtjänade påföljder. Ökningen av fångpopulationen har drivits på av faktorer som tidigare lagändringar, längre genomsnittliga fängelsestraff, brott begångna av utlänningar och en ökning av antalet häktade.

Vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien määrä jatkoi kasvuaan – tilastollinen vuosikirja 2024 on julkaistu1.7.2025 12:11:13 EEST | Tiedote

Rikosseuraamuslaitoksen vuoden 2024 tilastopakettiin on koottu muun muassa vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien rangaistusten pituudet, yleisimmät rikostyypit sekä seuraamuksia suorittavien määriin vaikuttaneet trendit. Vankimäärää ovat kasvattaneet muun muassa aikaisemmat lainsäädännön muutokset, keskimääräisten vankeusaikojen pidentyminen, ulkomaalaisten tekemät rikokset ja tutkintavankien määrän kasvu.

Brottspåföljdsmyndigheten har utnämnt Johanna Huusko till enhetschef vid Brottspåföljdsområdets utbildningscentral fr.o.m. den 1 juni20.5.2025 12:45:35 EEST | Pressmeddelande

Doktor i militärvetenskaper, filosofie magister och pedagogie magister Johanna Huusko har utnämnts till tjänsten för viss tid t.o.m. den 31 oktober 2025, varefter hon fortsätter som ordinarie. Brottspåföljdsområdets utbildningscentral svarar för ordnandet av utbildning som leder till yrkesexamen inom brottspåföljdssektorn samt för fortbildning för personalen vid Brottspåföljdsmyndigheten.

Rikosseuraamuslaitos on nimittänyt Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yksikönpäälliköksi Johanna Huuskon 1.6. alkaen20.5.2025 12:44:50 EEST | Tiedote

Sotatieteiden tohtori, filosofian maisteri ja kasvatustieteiden maisteri Johanna Huusko on nimitetty virkaan en­sin mää­rä­ai­kai­ses­ti 31.10.2025 asti, jonka jälkeen tehtävä jatkuu vakituisena. Rikosseuraamusalan koulutuskeskus (RSKK) vastaa rikosseuraamusalan ammatilliseen tutkintoon johtavan koulutuksen sekä Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstön täydennyskoulutuksen järjestämisestä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye