Antti Ohenoja haluaa tohtorintutkinnollaan tehdä ksylofonista nykyistä tunnetumman soolosoittimen

Ohenojan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa tarkastettava taiteellinen tohtorintutkinto sisältää viisi konserttia sekä tutkielman. Tutkintoon sisältyi viisi konserttia, joiden teemoina olivat Iannis Xenakiksen musiikki, japanilaiset lyömäsoittimet ja lyömäsoittimet kamarimusiikkikontekstissa.
”Konsertteihin valitsemani teemat vahvistivat käsitykseni siitä, että lyömäsoittimet ovat samalla tasolla muiden klassisten soittimien kanssa 2000-luvun soolo- ja kamarimusiikissa. Niillä on nykyään valtavia taiteellisia mahdollisuuksia soolo- ja kamarimusiikki-instrumenttina”, Ohenoja toteaa.
Uusia näkökulmia lyömäsoittajan ammatin kannalta keskeisiin teoksiin
Tutkinnossaan Ohenoja sävelsi ksylofonille uusia teoksia, jotka saivat inspiraationsa Igor Stravinskin orkesteriteosten lyömäsoitinosuuksista.
”Tavoitteenani on, että kappaleitani harjoitteleva ja esittävä lyömäsoittaja sisäistäisi Stravinskyn ksylofoniosuuksia uusista näkökulmista. Ne ovat myös orkesterien koesoitoissa usein soitettavia kappaleita, joten niiden harjoitteleminen ja sisäistäminen ovat tärkeitä lyömäsoittajan työnkuvassa.”
Ohenoja hioi sävellyksissään sekä pieniä yksityiskohtia kuten kapulan valintaa että suuria kokonaisuuksia kuten eri lyömäsoitinten sijoittelua lavalla. Hänelle uusien kappaleiden säveltäminen oli innostava ja kiehtova kokemus.
”Olin kiinnostunut tilausteosten työstämisestä yhteistyössä säveltäjien kanssa jo ennen tohtorintutkintoni aloittamista. Halusin sukeltaa musiikillisen luomisen alkuvaiheisiin ja olla osa sitä, keskustella säveltäjien kanssa soittimien teknisistä mahdollisuuksista. Myös konserttien järjestäminen ja ohjelmiston suunnittelu on ollut kiehtovaa.”
Oulusta ja Raahesta lähtöisin oleva Ohenoja on soittanut ksylofonia jo aivan lyömäsoitinten soittoharrastuksensa alkumetreiltä.
”Orkesterisoittimena ksylofoni on varsin paljon käytetty. Melodiasoittimena se on kuitenkin menettänyt asemaansa marimballe, joka on hyvin suosittu sooloinstrumentti. Haluan tutkimuksellani ja sävellyksilläni tuoda ksylofonia uudelleen soolosoittimeksi muiden lyömäsoitinten rinnalle.”
Antti Ohenojan taiteellisen tohtorintutkinnon
tarkastustilaisuus
27.9.2022 klo 15, Musikkitalo, Sonore
Tilaisuus on englanninkielinen.
Tohtorintutkinnon otsikko: From Petrushka to Les Noces – A musical journey composing original xylophone compositions influenced by Igor Stravinsky, with an examination on practice as a process
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Ohenoja
aoomusic@gmail.com
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Johtajanimityksiä Taideyliopistossa: Ossi Naukkarinen valittiin tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi, Kaisa Rönköstä Sibelius-Akatemian dekaani12.6.2025 14:03:58 EEST | Tiedote
Molemmat johtajat valittiin tehtäväänsä viisivuotiskaudeksi. Taideyliopiston hallitus teki valinnat kokouksessaan 12.6.
Konstuniversitetet antog 364 nya studerande våren 202528.5.2025 09:39:51 EEST | Tiedote
Konstuniversitetet antog 364 nya grundexamensstuderande, varav 43 till Bildkonstakademin, 243 till Sibelius-Akademin och 78 till Teaterhögskolan.
Taideyliopistoon valittiin 364 uutta opiskelijaa keväällä 202528.5.2025 09:15:29 EEST | Tiedote
Uusia opiskelijoita valittiin 43 Kuvataideakatemiaan, 243 Sibelius-Akatemiaan ja 78 Teatterikorkeakouluun.
Johanna Ehrnrooth -palkinto kuvataiteilija Alena Tereshkolle20.5.2025 17:17:29 EEST | Tiedote
Taideyliopiston tukisäätiön myöntämän palkinnon tarkoituksena on tukea nuorten kuvataiteilijoiden kansainvälistymistä sekä siirtymävaihetta opinnoista ammattiuralle. 10 000 euron arvoisen palkinnon saaja valitaan vuosittain Kuvan kevät -maisterinäyttelyn taiteilijoiden joukosta.
Kustannusten nousu ja yleisön ostovoiman heikkeneminen huolestuttavat rytmimusiikkifestivaaleja15.5.2025 15:45:00 EEST | Tiedote
Kotimaisten rytmimusiikkifestivaalien määrä nousi uuteen ennätykseen vuonna 2023, mutta käyntimäärät ja taloudellinen kannattavuus jäivät pandemiaa edeltävistä vuosista. Varsinkin pienet festivaalit kamppailevat kustannuspaineiden ja epävarman kysynnän kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme