Suomen Apteekkariliitto

Apteekeista kertyi veroja liki 400 miljoonaa euroa

Jaa

Yksityisten apteekkien verojalanjälki oli viime vuonna 392 miljoonaa euroa. Sen lisäksi apteekit tilittivät valtiolle myynnin arvonlisäveroja 270 miljoonaa euroa.

Yksityisten apteekkien verojalanjälki oli liki 400 miljoonaa euroa vuonna 2019
Yksityisten apteekkien verojalanjälki oli liki 400 miljoonaa euroa vuonna 2019

Verojalanjäljen suurin erä olivat apteekkiverot, joita apteekkarit tilittivät valtiolle 171 miljoonaa euroa. Apteekkivero on lääkemyynnin liikevaihdon perusteella perittävä erityisvero, jolla leikataan etenkin suurimpien apteekkien katetta. Suurimmat apteekit maksavat apteekkiveroa yli 10 prosenttia lääkemyynnin liikevaihdostaan.

Apteekkiveron lisäksi apteekkarit maksoivat veroja yhteensä 60 miljoonaa euroa. Henkilökunnan palkkojen ennakonpidätyksiä ja lakisääteisiä maksuja apteekkarit tilittivät valtiolle 162 miljoonaa euroa.

Apteekkarin verotus oy-yrittäjää kireämpää

Apteekin koko tulos verotetaan vuosittain apteekkarin henkilökohtaisena tulona, koska apteekki on henkilöyritys ja apteekin yritysmuoto lääkelain säädöksistä johtuen toiminimi.

– Apteekkarin ja osakeyhtiömuodossa toimivan yrittäjän tulot eivät ole vertailukelpoisia, koska osakeyhtiö ja Oy-yrittäjä verotetaan erikseen, mutta apteekki ja apteekkari yhdessä, muistuttaa Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula.

Oy-yrittäjä, esimerkiksi kauppias, voi maksaa itselleen palkkaa ja päättää, minkä osan tuloksesta nostaa yrityksestään osinkoina. Hän voi myös hyödyntää verotuksessa luotaisetuja kuten ruoka-, puhelin-, auto- ja asuntoetua.

– Apteekkari ei voi näin tehdä. Yhtiömuodon takia apteekin koko vuositulos näyttäytyy apteekkarin henkilökohtaisena tulona. Apteekkareiden veroprosentti oli viime vuonna keskimäärin 39, eli tuntuvasti kireämpi kuin Oy-yrittäjillä.

Suomen yrittäjyyteen perustuvan apteekkijärjestelmän ansiosta kaikki lääkemyynnistä perittävät verot jäävät Suomeen.

Apteekki ei päätä lääkkeen hintaa

Lääkkeiden hinnoittelu on Suomessa läpinäkyvää ja säänneltyä. Lääkeyritys päättää lääkkeen valtakunnallisen tukkuhinnan ja valtio apteekin katteen lääketaksalla.

Tukkuhinta on kaikille apteekeille sama lääkkeen hankintamäärästä riippumatta. Apteekki ei siksi voi vaikuttaa millään tavalla lääkkeen hintaan ja sen myynnistä saamaansa katteeseen.

Jos lääkeyritys haluaa lääkkeensä Kela-korvattavaksi, tukkuhinnalle on saatava sosiaali- ja terveysministeriön lääkkeiden hintalautakunnan hyväksyntä.

Hintasääntelyn ansiosta lääkkeet ovat samanhintaisia kaikissa apteekeissa ja kansalaiset asuinpaikasta riippumatta yhdenvertaisessa asemassa lääkkeitä hankkiessaan.

Lisätietoja: talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula, p. 050 538 4458, ilkka.harjula@apteekkariliitto.fi tai viestintäjohtaja Erkki Kostiainen, p. 050 566 8188, erkki.kostiainen@apteekkariliitto.fi

Apteekkiaiheisia julkaisuvapaita kuvituskuvia tiedotusvälineille kuvapankissamme: www.apteekkariliitto.fi > media > kuvapankki ja STT Info -uutishuoneessamme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Yksityisten apteekkien verojalanjälki oli liki 400 miljoonaa euroa vuonna 2019
Yksityisten apteekkien verojalanjälki oli liki 400 miljoonaa euroa vuonna 2019
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Apteekkariliitto
Suomen Apteekkariliitto
Pieni Roobertinkatu 14
00120 HELSINKI

010 6801 400, info@apteekkariliitto.fihttp://www.apteekkariliitto.fi

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Apteekkariliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme